Cultura constănțeană prezentă la regata marilor veliere

Anul acesta se marchează 60 de ani de la prima cursă de veliere. În 1938, la iniţiativa căpitanului Arnold Schumburg, câteva corăbii s-au strâns în Stockholm şi aveau să-şi ridice pânzele pentru a da naştere primei curse (ilegale la vremea respectivă) de nave, iar prima  regată oficială a fost organizată sub patronajul Prinţului de Edinburgh, în 1956, pe ruta Dartmouth – Torbay – Lisabona.

Evenimentul a avut un succes răsunător, motiv pentru care organizatorii de atunci au hotărât să se ocupe şi de organizarea următoarelor evenimente de acest gen, făcându-se cunoscuţi mai târziu sub numele de Sail Training International (STI).

Din 2004, concursul se numește „Tall Ships Races” și tot de atunci este folosit noul logo al STI.

Mai multe veliere s-au înscris și anul acesta la concurs, iar în fiecare port în care acestea vor acosta va fi un adevărat festival, important atât pentru marinari, cât şi pentru localnici.

regata-2

În perioada 8 – 11 septembrie, festivalul se desfășoară la Constanța, ceremonia de deschidere având loc joi, de la ora 13:00.

Până duminică, la ora 12:00, cele 13 nave, printre care bricul „Mircea”, vor putea fi vizitate și fotografiate, în fiecare seară vor avea loc concerte, care se vor încheia târziu în noapte, iar pentru ceremonia de închidere, de sâmbătă seară de la 23:00, va fi organizat un uriaș foc de artificii.

Veliere și romane istorice

Nave, concerte, un festival de amploare care nu putea fi lipsit, în anvergura sa, de istorie și cultură. În zona de artizanat, descoperim mai multe standuri. Unul dintre acestea aparține Comunității Elene „Elpis” Constanța, organizație care, de altfel, va încânta cu un program artistic sâmbătă, de la 19:00, președintele Traian-Anton Antoniadis fiind deja nerăbdător să îi vadă „la treabă” pe cei opt dansatori.

dscn6923

Un alt stand aparține unor scriitori, respectiv prozatorul și publicistul literar, Ovidiu Dunăreanu, care și-a lansat recent volumul „Lumina îndepărtată a fluviului” și jurnalistul constănțean, aflat în mare vogă în ultima perioadă, Cristian Cealera, care se bucură de succes cu romanul său istoric, lansat recent, „La marginea imperiului”.

„Concurăm cu editurile mari și ne bucurăm că avem succes. De altfel și vremea bună ne ajută foarte mult, suntem norocoși și din punctul acesta de vedere”, ne-a precizat colaboratorul lui Cristian Cealera, arheologul specialist constănțean dr. Radu Petcu.

cealera

Pe 16 septembrie, navele vor ajunge la Novorossiysk, Rusia, unde vor sta până pe 19 septembrie. Tot în Rusia, la Sochi, vor sta între 21 și 25 septembrie, iar planul prevede închiderea regatei între 1 și 4 octombrie, în Bulgaria, la Varna.

regata-6

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.