Cu un guvern interimar neputincios, criza economică ar putea lovi crunt România: „Foarte mulți vor face FOAMEA la iarnă!”

Rata inflației a urcat la 6,3%, prețurile au sărit în aer, iar salariile sunt în scădere. O criză economică se prefigurează peste alte două crize, sanitară și politică, iar în acest moment guvernul interimar are prea puține pârghii pentru a opri tăvălugul, fiind lipsit de prerogative. Analistul economic Adrian Bența susține, într-o declarație pentru PS News, că „singurele pârghii de reducere a inflației sunt Ordonanțele de Urgență care ar limita prețul de vânzare la energia electrică, gazul natural, precum și limitarea cheltuielilor din domeniul public”.

„Cam atât se poate face în acest moment. Monetar nu prea ai putere, pentru că puterea e la BNR care deja și-a făcut datoria: a majorat rata dobânzii de referință. Nu sunt prea multe pârghii. Nu ai cum să stopezi creșterile. Nu te poți pune împotriva vântului. Aceasta este direcția în care merge toată economia Europei. Toate sunt pe inflație. Și în SUA la fel. Americanii au prostul obicei de a-și exporta inflațiile. De la sfârșitul anului trecut asta au început să facă. Eu mereu am fost optimist, dar anul acesta este pentru prima dată când cred că foarte mulți vor face foamea la iarnă. Partea bună este că avem o rezervă bună alimentară, nu suntem nici pe cel mai bun drum, dar nici cel mai prost nu e. Va fi destul de crunt, oricum”, spune analistul.

Problema este, însă, că măsurile propuse de Adrian Bența pentru limitarea inflației și, implicit, a crizei economice nu pot fi luate în contextul politic actual, când România este condusă de un guvern interimar, cu prerogative reduse. Ioan Stanomir, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti și doctor în drept constituțional, susține că Executivul actual poate îndeplini doar „actele necesare pentru administrarea treburilor publice”. Pe scurt, cam tot ce poate face un guvern interimar este să plătească salarii și facturi.

„Ne uităm la ce spune capitolul din Constituție despre guvernul interimar. Guvernul al cărui mandat încetează îndeplinește numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului membrilor noului guvern. Administrarea treburilor publice înseamnă, după părerea mea, și hotărâri de guvern, dar nu activități care să implice strategii care ar putea fi invalidate de către viitorul guvern. E o situație complicată pentru că, dacă ne uităm la ce spune Constituția, este clar că un guvern interimar poate îndeplini doar acte de gestiune curentă. Gestiune curentă înseamnă acele acte care țin de funcționarea statului: plăți de salarii, de pensii, chestiunile curente. După părerea mea, limitarea prețurilor la energie este o atribuție care poate fi exercitată numai de un guvern care are deplină legitimitate constituțională, nu de către un guvern interimar. Suntem într-o mică paralizie și cu cât va dura mai mult intervalul de guvernare al unui cabinet demis cu atât se vor putea realiza mai puține lucruri”, precizează constituționalistul.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 6,3% în luna septembrie 2021, de la 5,3% în august, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 8,71%, mărfurile alimentare cu 4,26%, iar serviciile cu 3,75%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Conform INS, preţurile de consum în luna septembrie 2021 comparativ cu luna august 2021 au crescut cu 0,8%. Rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 5,6%, în timp ce rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2021 comparativ cu luna septembrie 2020 a ajuns la 6,3%.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.