Cu ochii pe ei: ce au făcut până acum aleșii Constanței în Parlament

Nu se omoară cu munca, dar sunt gălăgioși nevoie mare în spațiul public. Cam așa se rezumă activitatea celor mai mulți deputați și senatori pe care i-am trimis în Legislativ, să ne reprezinte interesele. Constanța a trimis în Parlament, după alegerile din 11 decembrie 2016, cinci senatori, care au fost validați în 21 decembrie 2016, respectiv: Tit-Liviu Brăiloiu, Vergil Chițac, Nicoleta-Ramona Dinu, Ștefan Mihu și Nicolae Moga. Din 21 decembrie și până azi aceștia doar au depus jurămintele, nici o altă activitate.

CITEȘTE ȘI:

Suntem cu ochii pe ei: ce au făcut până acum aleșii Constanței în Parlament

La Camera Deputaților, Constanța a trimis 11 deputați, respectiv: István-János Antal, Radu Babuș, Mircea Banias, Robert Boroianu, Mircea-Titus Dobre, Cristina Dumitrache, Bogdan Huțucă, Iulian Iancu, Stelian-Cristian Ion, Robert Turcescu și George Vișan. 

István-János Antal s-a ocupat, în general, cu nimic prin Parlament. De la validare și până astăzi doar a depus jurământul. Joi, prezent la Constanța, deputatul Robert Turcescu a precizat că István-János Antal a votat „pentru” amendamentele alesului „popular” depuse la proiectul bugetului de stat.

CITEȘTE ȘI:

Robert Turcescu, apel pentru primarii constănțeni: „Mai aveți 28 de zile pentru a primi bani de la Ministerul Dezvoltării”

Radu Babuș (PSD), membru al comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, a avut o activitate de exact 80 de secunde în Parlament, de la validare și până în prezent, respectiv 34 de secunde și 46 de secunde, ambele situații pentru depunerea jurămintelor, ca parlamentar și ca membru al comisiei de mai sus.

Mircea Banias (ALDE) are o activitate de 30 de secunde, tot pentru jurământ, iar la proiectul bugetului de stat nu a depus nici un amendament pentru Constanța.

Robert Boroianu (PNL) pare ceva mai activ, pe 7 februarie a adresat o întrebare ministrului Educației, Pavel Năstase, cu privire la „masa caldă pentru elevi”, un proiect pilot despre care alesul liberal dorește să știe „care sunt criteriile de stabilire a unităților de învățământ din județul Constanța care vor putea beneficia de acest program”. Boroianu și-a pus semnătura și pe propunerea legislativă pentru abrogarea Ordonanţei de urgenţă nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală și pe propunerea  legislativă pentru modifiarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. De asemenea, Boroianu s-a alăturat și moțiunii de cenzură inițiată de PNL-USR-PMP împotriva Guvernului Grindeanu, respinsă la vot.

Mircea Titus Dobre (PSD) este ministru al Turismului și activitatea sa parlamentară nu reprezintă, în acest context, o prioritate.

Activitatea deputatului Cristina Ileana Dumitrache (PSD) este egală cu zero.

Bogdan Huțucă (PNL) este mai activ. Pe 5 ianuarie, a intervenit în cadrul dezbaterii proiectului de Lege pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, în care a precizat că PNL „susţine eliminarea impozitării la nivelul tuturor veniturilor din pensii, respectiv, a sumelor primite din fonduri constituite din contribuţii la sisteme de asigurări sociale şi a pensiilor facultative. Aceasta este şi forma în care a fost adoptat proiectul de Senatul României”. Pe 3 februarie, Bogdan Huțucă intervenea în cadrul proiectului de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2017, în care preciza că „legea pe care o dezbatem astăzi ne propune o soluţie, aceea de a deroga de la prevederile Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, dar ignoră totuşi un lucru: art. 148 din Constituţia României, care menţionează că consecinţele aderării la Uniunea Europeană reprezintă respectarea tuturor prevederilor regulamentelor şi reglementărilor comunitare, având prioritate asupra oricărei prevederi din legislaţia internă”. În cadrul dezbaterilor privind proiectul bugetului de stat, din 6 februarie, Huțucă a avut trei intervenții, prin care solicita 8.500 lei în vederea derulării proiectului de investiţii „Reconfigurarea şi reabilitarea Teatrelor de vară din Eforie Sud şi Eforie Nord” și 4.624 lei în vederea finanţării unei investiţii în Staţiunea balneoclimaterică Techirghiol, care viza asfaltarea mai multor străzi.

Deputatul Iulian Iancu (PSD) a intervenit, printre altele, în 28 decembrie 2016 în dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea Legii minelor, susținând că „schimbarea regimului juridic al anumitor categorii de resurse minerale nu este oportună, nici din punctul de vedere al compensării statului român, ca urmare a diminuării rezervelor de astfel de resurse minerale, şi nici din cel referitor la eficienţa gestionării acestor bunuri publice”.

Activitatea parlamentară a lui Stelian-Cristian Ion (USR) este egală cu zero.

În cazul lui Robert Turcescu (deputat PMP), pe 28 decembrie 2016, s-a discutat reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu privire la celebrele 102 taxe. „Vreau doar să vă aduc la cunoştinţă câteva aspecte care cred că trebuie luate în calcul în momentul în care vorbim despre eliminarea sau menţinerea taxei radio-tv. (…) Un miliard de euro. Acesta este nivelul colectării taxei radio-tv din 2003 până astăzi, decembrie 2016. Deci, Televiziunea Română – TVR, doar, atenţie! – a obţinut venituri de aproape un miliard de euro în ultimii 13 ani. Ce s-a întâmplat cu aceşti bani? Unde s-au dus aceşti bani?”, spunea Turcescu. Pe 5 ianuarie s-a dezbătut proiectul  de Lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, în care Turcescu a intervenit și l-a criticat pe președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. „A fost un concurs de legiferare prin ordonanţe de urgenţă, în ultimii ani, mulţi, în România. Ar fi şi păcat, nu-i aşa, pentru un guvern învestit ieri, cu mare şi largă majoritate, să înceapă în felul acesta activitatea în Palatul Victoria”, spunea Robert Turcescu. Deputatul „popular” a luat foc pe 16 ianuarie, cu prilejul constituirii Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii. „Faptul că Partidul Mişcarea Populară, prin jocul desfăşurat în această dimineaţă între anumiţi lideri politici, nu primeşte niciun loc nici în Comisia SRI, nici în Comisia SIE, considerăm că este un abuz!”, a spus Turcescu. Pe 6 februarie, la dezbaterile asupra Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2017, Robert Turcescu și-a prezentat cele 54 de amendamente. „Am să vă rog să o lăsaţi pe doamna Sevil Shhaideh să fie atentă la ceea ce am să citesc, pentru că, sigur, din respect pentru colegii din sală, mi-aş fi dorit să duc microfonul în partea cealaltă. Am să mă străduiesc însă, din când în când, s-o privesc pe doamna Sevil Shhaideh, pentru că vreau să audă amendamentele pe care le-am scris pentru cetăţenii judeţului Constanţa. Şi mă bucur că e şi doamna Carmen Dan aici. Sper ca după citirea acestor amendamente să nu ajung iar pe vreo listă neagră întocmită de doamna ministru de interne”, își începea Turcescu pledoaria. A doua zi, cu același prilej, deputatul a mai prezentat patru amendamente.

Deputat al puterii, George Vișan (PSD) s-a limitat la activitatea colegilor săi, respectiv doar jurământul.

Trecem la senatori și începem cu Tit-Liviu Brăiloiu (PSD), a cărui activitate în Senat este zero.

CITEȘTE ȘI:

SCANDAL în Parlament: Tit-Liviu Brăiloiu a AGRESAT un parlamentar USR!

Într-o situație aproape identică este și Vergil Chițac (PNL), cu deosebirea că și-a pus semnătura pe moțiunea de cenzură inițiată de PNL-USR-PMP împotriva Guvernului Grindeanu, respinsă la vot.

Și Nicoleta Ramona Dinu (USR) s-a alăturat moțiunii și, pe 1 februarie, a intervenit cu o întrebare în cadrul dezbaterilor privind aprobarea  procedurii de urgență pentru dezbaterea și adoptarea Proiectului de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2017.

Activitatea celorlalți doi senatori PSD, Ștefan Mihu și Nicolae Moga, este egală cu zero.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.