Spread the love

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.87/2017 pentru completarea art.5 din Ordonanţa Guvernului nr.70/2002 privind administrarea unităţilor sanitare publice de interes judeţean şi local a fost adoptat definitiv, miercuri, de Camera Deputaților.

CITEȘTE ȘI:

Social-democrații își protejează primarii și președinții de consilii județene: comisiile de specialitate NU vor fi obligate să acorde avize pentru proiectele de hotărâre în termen de 30 de zile

OG 70/2002 prevede faptul că aceste unități sanitare publice de interes județean și local pot fi înființate prin hotărâri ale consiliilor locale, în localitățile cu mai puțin de 5.000 de locuitori. Proiectul adoptat miercuri este inițiat de Guvern și propune eliminarea limitei maxime de 5.000 de locuitori, condiția care bloca trecerea acestor unități în responsabilitatea administrativă și financiară a consiliilor județene, dacă consiliile locale respective și consiliile județene hotărăsc de comun acord în acest sens.

„Există situații în care orașe cu număr mai mare de 5.000 de locuitori să nu poată susține financiar cheltuielile prevăzute conform standardului de cost pentru unitatea de asistență medico-socială înființată prin hotărârea consiliului local orășenesc. (…) De asemenea, există situații în care consiliile județene, cu acordul consiliului local orășenesc, doresc să preia responsabilitatea administrativă și financiară din unele unități, fapt care este imposibil, întrucât actuala reglementare permite preluarea numai pentru orașele care au mai puțin de 5.000 de locuitori”, se arată în expunerea de motive a Guvernului, care, practic, a impus „eliminarea limitei maxime de 5.000 de locuitori până la care unitățile de asistență medico-socială din orașe pot trece în responsabilitatea administrativă și financiară a consiliilor județene”, întrucât „pacienții internați în unitate nu aparțin numai orașului unde funcționează unitatea de asistență, deservind beneficiari din întregul județ”.

Așadar, dacă discutăm de județul Constanța, orașe precum Mangalia, Medgidia, Cernavodă, Năvodari ș.a. pot exprima faptul că nu dețin sumele necesare pentru întreținerea acestor unități, iar Consiliul Județean Constanța, care deja duce o luptă teribilă la Spitalul Clinic Județean „Sf. Apostol Andrei”, va trebui să preia și povara financiară a unităților medicale din orașele mai sus menționate.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.87/2017 a fost trimis la Senat pe 11 decembrie 2017, care l-a adoptat tacit pe 5 martie a.c. și, miercuri, a fost adoptat aproape în unanimitate în Camera Deputaților, cu 239 de voturi pentru și trei deputați care nu și-au exercitat votul.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *