CT HEAT & ENERGY SA, viitoarea societate care se va ocupa de sistemul de termoficare al Constanței! Făgădău: „Facem ce nu a făcut statul de 30 de ani! Angajații CET nu rămân pe drumuri, vor lucra la noua companie”

Consilierii locali municipali s-au reunit, marți, în ședință extraordinară, în cadrul căreia au aprobat, printre altele, proiectul de hotărâre privind „Stabilirea modalității optime de gestiune a serviciului public de alimentare în sistem centralizat cu energie termică”.

CITEȘTE ȘI:

Este, practic, continuarea demersurilor de luna trecută privind sistemul de termoficare al Constanței, când, pe 22 august, s-a aprobat preluarea de către municipalitate a magistralelor de transport a energiei termice de la Electrocentrale Constanța S.A. (CET). Marți, planul de acțiuni a continuat prin aprobarea înființării viitoarei companii care se va ocupa de sistemul de termoficare.

clm

„Așa cum a rămas de data trecută, când s-au aprobat două amendamente, unul dintre acestea viza prezentarea strategiei, planului de acțiuni, vreau să prezint ceea ce va urma și să anunț că genul acesta de convocări probabil se va regăsi până undeva în noiembrie-decembrie, întrucât suntem pe un traseu la limită, contracronometru. Va trebui să facem noi ceea ce nu a făcut statul român vreme de 30 de ani. De la ședința anterioară, am avut o serie de întâlniri cu reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene, cu consultanți și specialiști din domeniul energiei, cu posibili finanțatori ai proiectelor municipiului, cu specialiști de la institutele de proiectare și cercetare, cu Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie și, de asemenea, cu decidenți locali, astfel încât să vedem cum putem construi un sistem cap-coadă, integrat, funcțional și să avem documentele necesare pentru ca strategia energetică, nu doar energia termică, să aibă un punct de origine sănătos. (…) Municipiul este eligibil pentru accesarea fondurilor structurale. Au fost o mulțime de zvonuri aruncate pe piață, de așa-ziși specialiști, care locuiesc fie pe altă planetă, fie în altă localitate. Tocmai discuțiile pe care le-am avut cu doamna ministru al Fondurilor Europene, cu cei care conduc autoritatea de management, cu Secretarul General al ministerului, precum și cu cei de la Banca Mondială, pot spune că municipiul Constanța se află în aria de eligibilitate a proiectelor energetice. (…) Se va lansa un nou apel pentru depunerea proiectelor, ce este dedicat municipiului Constanța. Au demarat discuțiile cu Ministerul Finanțelor, în vederea posibilității supracontractării pe axa care astăzi nu există în totalitate accesată. Noi nu avem o valoare a proiectului de modernizare, întrucât studiul de fezabilitate este în cursul de actualizare”, a explicat primarul Decebal Făgădău consilierilor locali.

Astfel, CT HEAT & ENERGY SA va reprezenta noua magistrală și, cu acest prilej, Făgădău a avut un mesaj și pentru angajații CET, pe care i-a asigurat că… nu vor rămâne pe drumuri.

„Va fi operatorul serviciului de transport în prima etapă și vreau să fac o mențiune extrem de importantă: cei care astăzi lucrează în acest domeniu, la CET Constanța, vor fi ofertați să lucreze în noua companie, astfel încât impactul social să fie unul scăzut. De asemenea, la această nouă societate să angajăm cât mai mulți specialiști în domeniul energiei, pentru că orașul nostru are nevoie de asemenea specialiști. Am înțeles că există zvonuri la nivelul sindicatului celor din CET, cum că societatea se îndreaptă spre faliment și că acest transfer al magistralelor lasă lumea pe drumuri. Nu, oricine este specialist și dorește să lucreze va fi angajat, angrenat în noua companie. (…) Compania poate fi acreditată, licențiată de către ANRE și mi s-a explicat că este un traseu facil din punct de vedere al deciziei, dar stufos din punct de vedere al documentației”, a mai spus Făgădău.

Toți cei 23 de consilieri locali prezenți au votat pentru, iar proiectul de hotărâre este disponibil integral AICI!

DECLARAȚIILE PRIMARULUI DECEBAL FĂGĂDĂU, DUPĂ ȘEDINȚA CONSILIULUI LOCAL:

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.