CSM a avizat NEGATIV propunerea de desființare a SIIJ. Stelian Ion: „Un moment FOARTE TRIST pentru Justiție”

Propunerea legislativă pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este inițiat de parlamentarii USR, în frunte cu deputatul constănțean Stelian Ion.

Procedura de desființare a Secției a presupus și un aviz al Consiliului Superior al Magistraturii, care a fost emis joi. Avizul i-a dezamăgit pe USR-iști, CSM nu a aprobat desființarea Secției, procurorii şi judecătorii din Comsiliu având păreri împărţite în privinţa utilităţii SIIJ. Votul a fost de 10 împotrivă, opt pentru și unul nul.

Deputatul Stelian Ion a reacționat vehement după avizul CSM, subliniind faptul că este un moment foarte trist pentru Justiția din România. Totodată, Stelian Ion s-a arătat din nou dezamăgit de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care a ironizat demersul USR.

„Înființarea SIIJ a fost criticată de mii de magistrați români – care au depus memorii și au protestat public -, de Comisia Europeană, de GRECO. Așa cum România a fost condamnată la CEDO pentru modalitatea de revocare a Laurei Codruța Kovesi, tot așa este foarte probabil să primim o decizie din partea CJUE prin care să fim obligați la desființarea SIIJ. Se pare că instituțiile noaste nu pot acționa corect decât împinse de la spate.Criticile venite de la unii membri CSM au vizat chestiuni de tehnică legislativă, deși Consiliul Legislativ, organism constituțional care dă avize sub aspectul normelor de tehnică legislativă, a fost favorabil. De asemenea, au mai fost amintite unele chestiuni referitoare la dispozițiile tranzitorii care puteau fi lesne completate cu 1-2 amendamente, așa cum s-a procedat, spre exemplu, în cazul propunerii făcute de curând de senatorul PSD Robert Cazanciuc. Pare o dublă măsură.Am fost dezamăgit și de comentariul ministrului Justiției, care, la începutul ședinței, și-a exprimat în mod ironic speranța că USR a reușit să își asigure o majoritate în Parlament pentru votul pe acest proiect. De când e condiționată depunerea unui proiect de obținerea unui angajament din partea celorlalte partide?!? Poate ar fi de observat că noi nu am propus în proiectul nostru superimunitati pentru unii magistrați și competențe exorbitante în favoarea procurorului general pe toate dosarele în care sunt cercetați magistrații, așa cum a propus domnia sa la începutul anului în proiectul pe care ulterior l-a și retras rapid.Mergem mai departe cu acest proiect, vom ține cont de toate comentariile și propunerile pertinente și vom solicita un vot în Parlament. Vom vedea atunci cine îi continuă opera lui Dragnea și cine nu.Am făcut o promisiune și ne vom ține de ea: nu ne vom lăsa până nu vom desființa această secție pentru că ea a fost creată cu rea-credință de Liviu Dragnea&Co, a avut o activitate care a confirmat pe deplin avertismentele noastre, favorizându-i pe unii infractori și hărțuind pe nedrept magistrați, cum este cazul dnei procuror Kovesi, pentru că este un organism util doar pentru a face presiuni asupra magistraților. Vom lupta pentru corectarea legilor justiției astfel încât justiția să fie independentă și eficientă, iar românii să se simtă protejați. De bine, de rău, justiția asta, așa imperfectă și beteagă cum e, slăbită și de atacurile din ultimii ani ale infractorilor, ne-a salvat de la dezastru și i-a pedepsit pe unii corupți care, altfel, ar fi dictat acum nestingheriţi peste România. Lucrurile sunt departe de a fi perfecte în justiție, iar cu astfel de instrumente precum SIIJ, cu actualul sistem de numire a procurorilor de rang înalt și de promovare a magistraților nici nu există prea curând șanse să se îndrepte”, a transmis Stelian Ion.

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a susținut, joi, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) desființarea SIIJ.

„Voi susține proiectul de desființare a SIIJ. Am votat pentru aviz favorabil, chiar dacă proiectul comportă observații (tehnice). Ele pot fi îndreptate la Parlament. La fel voi proceda și data viitoare”, a transmis Predoiu.

Propunerea legislativă a USR este în prezent în dezbatere publică și doritorii își pot exprima opiniile AICI! Propunerea pentru desființarea SIIJ a fost depusă la Camera Deputaților, forul decizional în acest caz fiind Senatul.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.