Cseke Attila (Sănătate): „Suntem expuşi unui viitor val pandemic, în mod CLAR! La 43% rată de vaccinare, România NU are cum să scape. NU văd nimic să ne sperie o hârtie…”

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat miercuri seara, la Digi24, că este imposibil ca România să nu se confrunte și cu un al cincilea val al pandemiei, având în vedere rata scăzută de vaccinare anti-COVID în rândul populaţiei de peste 12 ani. „Chiar dacă acest val patru se va termina cândva, noi vom fi expuși în continuare”, a atenționat ministrul, făcând apel la vaccinare:

„Numărul de infectări scade, se vede din cifre, dar asta nu înseamnă că scade presiunea pe spitale. Din păcate, numărul deceselor este în continuare ridicat și încă o perioadă probabil că așa va rămâne. Chiar dacă, de exemplu, astăzi, față de săptămâna trecută avem cu aproape 4.000 de cazuri mai puțin, asta nu se vede pe partea de decese. Încă nu am ajuns la situația în care în spital, pe partea de ATI, să avem deja un număr de locuri suficiente să putem transfera pacienți dintr-un județ în altul. În continuare presiunea va fi uriașă, acest val patru cu siguranță nu a trecut și mesajul nu poate fi acela că ne putem relaxa cu toții și nu avem nimic de făcut. Nu vreau să sperii pe nimeni, dar astăzi suntem la 43% rată de vaccinare pentru cei de peste 12 ani, cu această rată de vaccinare, care o să mai crească, evident, suntem clar expuși unui viitor val pandemic. Vedem ce se întâmplă în Europa, în țările cu o rată de vaccinare de 70%-80% și chiar și mai mult. Atâta timp cât acest virus are unde circula, este o chestiune foarte simplă: chiar dacă acest val patru se va termina cândva, noi vom fi expuși în continuare. Mesajul nostru în continuare este acela de vaccinare. Din ceea ce vedem astăzi și ce vedem în Occident, putem trage niște concluzii. Se pare că toți vom fi imunizați, într-un fel sau altul. Sunt două soluții posibile: una naturală, din punctul nostru de vedere nedorită, pentru că această imunizare naturală obținută după trecerea prin boală este total imprevizibilă, iar cealaltă soluție, mai convenabilă și corectă din punct de vedere medical este cea a vaccinării. Să alegem această cale. Țin să amintesc tuturor că la primul val pandemic, pe la sfârșit, ne-am minunat că o să fie și valul doi. După valul doi au venit și valurile trei și patru. Noi putem să ne punem speranțe foarte sincer că o să se termine odată cu valul patru, dar eu spun că nu o să se termine în România. La 43% rata de vaccinare nu are cum, nici la 50%, nici la 60%. Noi trebuie să creștem în continuare, într-un ritm mult mai accelerat decât avem astăzi”.

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, spune că legea privind certificatul verde la locul de muncă ar trebui adoptată cât mai repede în Parlament, într-o formă care să fie susținută de o majoritate parlamentară. El adaugă că, după ce proiectul a picat în Senat, numărul românilor care s-au vaccinat cu prima doză a scăzut.

Eu totuși am speranța că acest proiect legislativ va fi adoptat. Știu că au început discuțiile în Camera Deputaților și sper că într-un termen cât mai scurt posibil să fie găsită o formulă care să aibă în spate și o majoritate – pentru că fără majoritate este foarte, foarte greu. Deci va trebui ca partidele – cele 4 pe care eu le consider responsabile – PNL, PSD, UDMR și USR – să găsească o formulă prin care să nu se afecteze esența acestei proceduri de certificat verde – care este de geneză europeană și noi nu ne putem decupla de Europa – dar să se găsească și o formulă care asigură o majoritate”, a spus Cseke.

Întrebat dacă certificatul verde ar trebui să cuprindă și vaccinarea și testarea pentru accesul în instituțiile publice și la serviciu, ministrul a răspuns: „Aici trebuie să ne uităm și la alte țări, totuși. Sunt țări care au introdus un anumit regim și pe care acum îl modifică. Sunt țări precum Danemarca, țară care după două luni reintroduce obligativitatea folosirii certificatului verde. Cam toate statele europene sunt pe același stil”.

Nu văd nimic deosebit care să ne sperie la această hârtie. Nu știu cum am ajuns la această idee că un certificat ne poate face rău în societate. Ar trebui să scăpăm de această idee, care ne va împiedica în circulația liberă a persoanei, care a fost inițial transfrontalieră – a fost gândită pentru concediile cetățenilor europeni. Apoi s-a dezvoltat în toate țările ca un certificat care înlesnește circulația și în interiorul țărilor. Pentru că despre asta vorbim: să nu avem restricții în interiorul țărilor și să circulăm liber și să putem intra în toate instituțiile și la toate evenimentele pe care eram obișnuiți să le frecventăm înainte de pandemie”, a spus Cseke.

Ministrul spune că a existat o legătură între numărul persoanelor care au mers să se vaccineze cu prima doză și anunțul privind unele restricții și obligativitatea certificatului verde.

„Din păcate, votul din Senat, din prima cameră, unde n-a trecut la limită acest proiect legislativ – de atunci suntem în scădere cu vaccinarea cu prima doză”, a spus Cseke.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *