Cseke Attila (Interimar Sănătate), despre vaccinarea obligatorie: „NU poate fi făcută decât printr-un proiect de lege. Numărul infectărilor și al internărilor crește mai brusc decât în celelalte valuri”

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, afirmă că eventuala vaccinare obligatorie a unor categorii de personal poate fi făcută doar printr-un proiect de lege în Parlament, care va trebui să prevadă un anumit termen tranzitoriu, pentru a da posibilitatea tuturor să se vaccineze. El arată că testarea anti-COVID pe cheltuiala angajatului este o variantă de lucru, iar Ministerul Sănătăţii va prezenta în câteva zile anumite soluţii. Cseke Attila a declarat, la RFI, după ce sindicatele din Sănătate şi Educaţie au cerut Guvernului să nu-i oblige pe angajaţii din aceste domenii care nu sunt vaccinaţi să se testeze pe banii lor, că Ministerul Sănătăţii va veni cu o propunere.

„Aici, în câteva zile, Ministerul Sănătăţii va veni cu o propunere, sunt mai multe posibilităţi, dar mesajul meu este acela de a fi responsabili. Majoritatea personalului din domeniul medical s-a vaccinat şi le mulţumesc, pentru că asta înseamnă nu numai responsabilitatea faţă de sine, ci înseamnă în primul şi în primul rând responsabilitate faţă de cei din jurul tău şi în primul rând faţă de pacienţi (…). În ceea ce priveşte posibilitatea testării şi această testare să aibă loc pe cheltuiala angajatului, este o variantă de lucru. Eu trebuie să asigur şi vă spun la nivel de principiu, fără a antama o anumită soluţie, totuşi, noi trebuie să asigurăm pacientului încrederea şi siguranţa că atunci când păşeşte într-o unitate sanitară, are siguranţa că persoana cu care discută, că e medic, că e altă categorie de personal medical ori este vaccinată ori este testată (…). Acesta este principiul. În ceea ce priveşte modalitatea în care acest principiu ajunge a fi reglementat, vom veni în câteva zile cu anumite soluţii, dar eu cred categoric că trebuie reglementate aceste situaţii”, a explicat Cseke.

Întrebat pe de altă parte dacă ar fi de acord cu vaccinarea obligatorie a anumitor categorii de angajaţi, ministrul interimar al Sănătăţii a răspuns: „Vă rog să ne lăsaţi câteva zile să venim cu o soluţie, pentru că fiecare dintre aceste modalităţi trebuie discutate cu specialiştii. Vaccinarea personalului medical categoric este de dorit. Îndrumăm, recomandăm ferm pe toată lumea care încă nu s-a vaccinat, inclusiv din rândul medicilor sau personalului medical, să se vaccineze. Din punct de vedere procedural, este o procedură legală mai lungă şi atunci noi analizăm posibilităţile care ne conduc la o siguranţă a funcţionării spitalelor. La ce mă refer? În ce priveşte o măsură posibilă de vaccinare obligatorie, ea nu poate fi făcută decât printr-un proiect de lege, prin Parlament, care va trebui să prevadă un anumit termen tranzitoriu sau termen în care ar intra în vigoare, pentru a da posibilitatea tuturor să se vaccineze. Deci aici avem un termen, dacă vreţi, prelungit. La partea de testare a personalului care nu este vaccinat, avem o posibilitate de introducere a măsurii mult mai rapidă, chiar dacă şi această măsură trebuie să treacă prin Parlament. Deci aceste chestiuni le discutăm cu specialiştii, inclusiv cu juriştii şi vom veni cu o soluţie pe una din aceste variante”.

Întrebat într-un interviu la B1 TV de unde facem rost de paturi ATI și cât de repede, ministrul interimar al Sănătății a precizat: „Dacă ar trebui să răspund foarte scurt și foarte simplu, nu e așa de simplu, aș putea să spun de unde am făcut rost și până acum că am avut totuși un nivel maxim al numărului de paturi ATI pe Covid de peste 1.600 de paturi. Eu folosesc acest număr doar ca să spun că, totuși, avem o memorie organizațională, adică am experimentat deja, din păcate, am văzut deja cum putem să ajungem la acest număr, ceea ce trebuie să ne ajute astăzi într-o situație care s-ar putea să fie mai grea, în sensul în care numărul infectărilor, după cum vedeți, și al internărilor crește mai brusc și mai vertiginos decât în celelalte valuri. Cel mai important lucru este ca această dinamică a creșterii numărului de paturi pentru pacienții Covid pe ATI să fie întotdeauna în fața creșterii dinamicii numărului de internări. Până acum, acest lucru am putut să asigurăm, chiar dacă punctual au fost situații în București în care la un moment dat, pentru câteva ore, nu am avut paturi libere. Important este ca noi să creștem în continuare. Eu pot să vă spun că am preluat acest mandat interimar al Sănătății la sub 700 de paturi ATI pentru bolnavii Covid și acum suntem la 1.050, și creștem în fiecare zi pentru că este nevoie, nu pentru că ministrul interimar al Sănătății așa își dorește. Mi-aș dori să fim la 300, nu la 1.050”, a adăugat oficialul.

El a explicat că există un plan de reziliență pe paturile ATI destinate bolnavilor de COVID-19. „Avem un plan de reziliență pe paturile ATI Covid, care este asumat de toți managerii de spitale implicate, respectiv de Direcțiile de sănătate publică, și urmărim în fiecare zi. Am trimis peste 180 de inspectori sanitari de stat care sunt în fiecare zi în aceste spitale și urmăresc ca acest număr de paturi să crească. Practic, aici nu vorbesc numai de patul fizic existent, ca să zic așa, pe hârtie, ci trebuie să am echipamentele necesare și, evident, trebuie să am resursa umană necesară. Astăzi, cu resursa umană par a fi probleme mai mari sau provocări mai mari, în sensul în care trebuie să găsim soluții ca la aceste paturi ATI să alocăm și resursă umană”, a mai afirmat Cseke Attila.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

3 comentarii la „Cseke Attila (Interimar Sănătate), despre vaccinarea obligatorie: „NU poate fi făcută decât printr-un proiect de lege. Numărul infectărilor și al internărilor crește mai brusc decât în celelalte valuri”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *