Crușoveanu (PNL), despre scandalul City Insurance: „GARANTEZ că asigurătorii nu au nici o influență în Parlament. Legea trebuie îmbunătățită”
Societatea falimentară City Insurance a fost joi sub controlul mai multor ofițeri și procurori ai parchetului instanței supreme, care au ridicat documente din companie. Concret, nu ar fi vorba de percheziții efectuate în baza unui mandat emis de judecători la acest moment ci de stricta ridicare a unor documente necesare într-o amplă investigație a procurorilor PICCJ. De asemenea, este vorba despre un dosar complex de fraude economice pretins comise de către angajați și chiar persoane de la vârful City Insurance, mai precis din sfera acșionariatului și a direcțiunii, cât și de pretinși angajați, funcționari publici, ai Autorității de Supraveghere Financiară. Pretinsele fapte ale funcționarilor ASF ar fi întinse pe mai mulți ani, respectiv perioada 2017-2020, iar ale celor din City Insurance ar fi din perioada 2016-2021.
Pe fondul acestui balamuc, Guvernul pregătește modificarea legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, după ce principalul asigurator din România, City Insurance, a intrat în faliment. Autoritățile au elaborat o ordonanță de urgență care urmează să intre în discuția Guvernului și care prevede că „este necesar introducerea unor măsuri de dispersie a riscului” astfel încât să se modifice „comportamentul asiguraților de a alege asiguratorul RCA pe criterii de preț”.
La propunerea Ministerului Finanțelor, Guvernul a adoptat în ședința de miercuri Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților, ca urmare a insolvenței companiei de asigurări City Insurance. Urgenţa demersului este justificată de modificarea termenului în care Fondul de Garantare a Asiguraţilor este îndreptăţit să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, o măsură de protecţie a acestora în cazul insolvenţei unui asigurător. Astfel, se modifică definiția plafonului de garantare cu referire expresă la nivelul maxim al garantării pentru o creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract, nu pe un creditor de asigurare. Modificarea este necesară pentru a se asigura o protecție reală a creditorilor de asigurări, care au calitatea de contractant în mai multe contracte de asigurare. De asemenea, se majorează plafonul maxim de garantare de la 450.000 lei la 500.000 lei.
Totodată, Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) primeşte, de luni, cereri de deschidere a dosarelor de daună, din partea potenţialilor creditori de asigurare ai Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A, potrivit unui comunicat al Fondului.
În contextul modificării legislației, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) solicită Guvernului să elimine din proiectul de Ordonanță pentru modificarea legii RCA prevederile care vor permite companiilor de asigurare să-și însușească pe nedrept banii asiguraților români. COTAR se sperie de faptul că asigurătorii ar putea să își… facă de cap. În acest caz, deputatul liberal constănțean, Marian Crușoveanu, membru în Comisia de transporturi a Camerei, garantează faptul că parlamentarii nu pot fi influențați în momentul în care se va intra pe procedurile parlamentare de modificare a legislației:
„Nu neapărat la controlul în cauză mă gândesc, ci la faptul că nu știu cât de bine și-a făcut treaba ASF. Acum degeaba se mai verifică nu știu ce, dacă rămân oameni care nu se pricep. Problema trebuie analizată foarte bine, să vedem ce avea de făcut ASF și nu a făcut. Probleme au fost, nu au apărut acum dintr-o dată. De vină sunt oamenii care populează ASF, care nu se pricep sau care au fost neglijenți, nepăsători. Apoi, trebuie modificată legislația. Sunt deschis la orice, să îmbunătățim legislația, fără probleme. Am văzut declarația primului ministru, a cerut documente de la ASF. Să vedem cum se va pronunța. Nu am problemă să mă implic în asta, cu colegii din Parlament. Proiectul de modificare trebuie să fie în comisii. Ce influență să aibă asigurătorii în Parlament? Garantez pentru colegii mei liberali: zero influență! Și pentru cei de la PSD. Garantez că nu pot influența cu nimic. Ah, că vor veni cu argumente să ne convingă, asta e altceva. Este un întreg aparat în comisii, se discută pe alineate, articole ș.a.m.d. Nu de puține ori ne-am lovit ca persoane fizice cu asigurările. Se repară mașina și când vine devizul: nu se suportă aia și ailaltă, să ne descurcăm singuri… Eu am pățit-o de vreo două ori”, a spus Marian Crușoveanu, pentru TOMIS NEWS.
PE ACELAȘI SUBIECT: