Criza s-a încheiat! Apa caldă va fi RELUATĂ la Constanța după ce Primăria va plăti către CET, în avans, o parte din subvenție! Ca reparație morală, prețul gigacaloriei a scăzut de la 250 de lei la… 225 de lei!

Criza apei calde la Constanța s-a încheiat. Cel puțin pentru moment. Primarul Decebal Făgădău a dat asigurări că a găsit o soluție de compromis, pentru a pune capăt unui moment extrem de delicat pentru constănțeni.

La propunerea edilului Constanței, consilierii locali au votat marți, într-o ședință de îndată, o hotărâre prin care alocă celor de la Electrocentrale Constanța (fostul CET) o sumă impresionantă de bani, pentru ca lucrurile să se deblocheze, iar CET-ul să dea drumul la apă caldă și să nu mai șantajeze autoritatea locală, căreia îi impută o datorie istorică. Concret, Primăria Constanța va achita, în avans, către Electrocentrale Constanța aproximativ 20 de milioane de lei, bani ce reprezintă o parte din subvenția la căldură pe care Primăria Constanța o suportă în locul populației. De asemenea, imediat cum va începe 2019, autoritatea locală din Constanța va achita, tot în avans, către Electrocentrale Constanța, alte 35 de milioane de lei, pentru ca populația CET să nu oprească apa caldă sau căldura.

Direcții ale Primăriei intră pe bugetul… austerității

Primarul Decebal Făgădău a declarat că este o soluție de avarie la care s-a apelat. Edilul a spus că din cauza faptului că se achită acești bani în avans, o parte din activitatea Primăriei va avea de suferit. Alocarea în avans a celor 20 de milioane de lei va fi acoperită după reducerea bugetelor altor instituții și servicii din subordinea Primăriei Constanța. Serviciile al căror buget a fost diminuat sunt de la Învățământ, Cultură, Asigurări și Asistență Socială, Transporturi, Combustibil și Energie.

„Constănțenii trebuie să știe că vom plăti banii în avans pentru căldură pentru sezonul rece 2018 – 2019. Acest lucru ne costă peste 55 de milioane de lei. O parte se regăsesc în bugetul din acest an, iar alta în anul următor“, a punctat edilul.

clm

Tot la propunerea primarului Decebal Făgădău, consilierii locali au mai votat în cadrul aceleiași ședințe, o hotărâre prin care autoritatea locală scade prețul gigacaloriei pentru populație cu 10%. Astfel, noul preț al gigacaloriei a scăzut de la 250 de lei, cât era până în prezent, la 225 de lei. Asta înseamnă că populația va plăti mai puțin în iarna aceasta la căldură.

Făgădău: „CA al CET face presiuni cu elemente de șantaj!”

„Îmi cer scuze față de constănțeni pentru că sunt victimele unei decizii care îmbracă aspecte politice. Vreau să se știe foarte clar că municipiul Constanța, Primăria și Consiliul Local nu au nicio vină în acest scandal, vorbim strict de un litigiu între CET și RADET. Electrocentrale Constanța SA, producătorul și transportatorul energiei termice, a sistat unilateral furnizarea apei calde, pe cale de consecință, RADET, regia Consiliului Local, nu a mai avut ce să distribuie. Nu țin partea RADET-ului, dar le înțeleg și partea celor de la Electrocentrale. Vreau să transmit gândurile mele bune celor din conducerea executivă a CET-ului, director general, director economic, director tehnic, dar nu și Consiliului de Administrație, care a luat decizia de sistare a apei calde. Celor din CA-ul al Electrocentrale le transmit să dea drumul cât mai repede la apă caldă, pentru că locuitorii orașului Constanța, care le plătesc lor indemnizațiile, nu trebuie să sufere. CET-ul trebuie să știe că are un singur client: constănțeanul. CA-ul Electrocentrale a înțeles să facă presiune cu elemente chiar de șantaj. În condițiile în care toate prețurile cresc, am propus reducerea gigacaloriei de la 1 octombrie pentru populație, ca o scuză pentru situație în care au trecut. Vreau să îi văd pe criticii politici să spună că avem cea mai scumpă gigacalorie“, a spus Făgădău.

Primarul Constanței a abordat după ședința CL și situația RADET, el spunând că a luat act de o solicitare a liberalilor de a demite conducerea acestei instituții. Făgădău a spus că cererea liberalilor va fi analizată, dar nu crede că asta e soluția.

„Sunt deschis la dialog și mă interesează să identificăm soluții pentru constănțeni. Vreau să spun că RADET dirijează aproape în integralitate banii către Electrocentrale, numai că suntem într-o cascadă a penalităților și penalităților la penalități. Cu alte cuvinte, azi se sparge buba unui sistem termic ineficient de care toate Guvernele au încercat să scape și să arunce problema la cei care sunt la vedere, primar și Consiliului Local, că pe ceilalți nu îi vedem. Am promisiunea că mâine (miercuri, 3 octombrie) va fi dat drumul la apă caldă“, a punctat edilul.

Primarul Constanței a mai declarat că împreună cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care are mandat din partea premierului Viorica Dăncilă, vor căuta soluții pe termen lung pentru Electrocentrale Constanța

„Miercuri, 3 octombrie, la ora 17.00 vom avea o ședință de lucru cu ministrul Finanțelor, cu ministrul Energiei (în proprietatea căreia este Electrocentrale Constanța), ANAF, RADET și Electrocentrale prin care să stabilim până la sfârșitul anului fie ca CET-ul să treacă la constănțeni, fie să vedem cum putem să ne salvăm“, a punctat Făgădău, care a luat în calcul și varianța propusă de consilierul local Romeo Rezeanu, aceea ca centralele termice să fie trecute pe gaz!

Primarul Constanței a mai spus că împreună cu avocații săi se va gândi în viitor la a-i trage la răspundere pe cei care i-au afectat imaginea în această perioadă.

Opoziția, pe baricade

În toată această perioadă, reprezentanții opoziției și-au îndreptat atacurile strict împotriva primăriei. De exemplu, cei de la PNL Constanța au criticat decizia primarului Decebal Făgădău de a găsi o soluție temporară pentru a readuce apa caldă în cele peste 60.000 de locuințe din oraș, printr-o rectificare bugetară.

„Aceasta este o nouă dovadă a incapacității manageriale a primarului invizibil Decebal Făgădău, care nu este în stare să aibă grijă de orașul Constanța și de locuitorii săi pe termen lung și găsește numai soluții de moment“, spun liberalii.

Luni, deputatul USR, Stelian Ion, a anunțat că a avut o întâlnire cu ministrul Energiei despre faptul că Municipiul Constanța a rămas fără apă caldă.

„Mi-a spus că RADET-ul, unitate din subordinea Consiliului Local Constanța are o datorie curentă de peste 50 de milioane de lei către Elecrocentrale Constanța SA (CET), care, la rândul său, este în imposibilitatea de a achita prețul gazului către furnizorul său. Cu alte cuvinte, mi-a spus că primarul Decebal Făgădău a indus în eroare opinia publică atunci când a afirmat că nu există aceste datorii curente. De asemenea, mi-a relatat că, de la începutul anului a avut cca 4 întălniri cu primarul Decebal Făgădău, că acesta știa de gravitatea situației, că s-au tot întocmit planuri de reeșalonare a acestor datorii, care nu au fost respectate și că nu poate relua furnizarea apei calde până nu se achită datoriile. Vede o rezolvare într-o hotârâre de guvern care va fi adoptată joia următoare care va permite primăriilor să se împrumute pentru plata agentului termic, sau într-o discuție a primarului și un angajament al acestuia față de furnizorul de gaze prin care să i se garanteze plata sumelor restante”, a explicat Stelian Ion.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.