CRIZĂ politică în Italia: Parlamentul și-a întrerupt sesiunea

Guvernul de coaliție de la Roma este la un pas de cădere, după ce doi miniştri din partidul Italia Viva al fostului prim-ministru Matteo Renzi au demisionat miercuri din cauza unei dispute privind pachetul de asistenţă al Uniunii Europene pentru combaterea efectelor epidemiei de coronavirus. Tensiunile dintre formaţiunile guvernamentale mocneau de câteva săptămâni, pe fondul neînţelegerilor privind modul de alocare a celor circa 210 miliarde de euro din fondul de reconstrucţie post-pandemie al UE.

Parlamentul Italiei l-a convocat joi pe premierul Giuseppe Conte pentru a-i cere explicaţii despre criza din coaliţia guvernamentală, în condițiile în care un sondaj Ipsos arăta săptămâna aceasta că aproape jumătate din cetăţenii italieni nu înţeleg motivele crizei. Legislativul şi-a întrerupt sesiunea din cauza neclarităţii situaţiei, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberto Fico, i-a cerut lui Giuseppe Conte să se prezinte în faţa parlamentarilor.

Italia Viva este o formaţiune mică, dar necesară pentru supravieţuirea coaliţiei din care mai fac parte Democraţii (PD) de centru-stânga şi Mişcarea Cinci Stele (M5S), populistă. Liderul PD, Nicola Zingaretti, a solicitat o reuniune cu conducerea partidului. El a criticat miercuri decizia Italia Viva, apreciind într-un mesaj pe Twitter că este o „greşeală faţă de Italia”. Şi conducerea M5S a convocat o şedinţă.

Presa italiană a speculat că premierul Conte ar dori să evite alegerile anticipate. Termenul normal al scrutinului este în 2023. De aceea, el ar putea solicita Parlamentului un vot de încredere, după care să încerce să configureze o nouă coaliţie. Nu a fost exclusă nici ideea revenirii Italia Viva în formula guvernamentală.

Matteo Renzi, pe care mulți italieni îl percep drept un om politic arogant, stă prost în sondajele de opinie, partidul său fiind creditat cu numai 3% din opţiunile electoratului. În acelaşi timp, Conte continuă să fie popular. Înaintea crizei, pe reţelele sociale era utilizat frecvent hashtagul #AvantiConte, sub care comentatorii se plângeau de liderul Italia Viva. Există şi opinii conform cărora slăbirea guvernului ar face jocul Ligii, partidul de dreapta al fostului ministru de interne Matteo Salvini, care a făcut parte din primul guvern condus de Conte până în 2019.

Analistul politic Wolfango Piccoli de la Institutul Teneo consideră că Renzi s-a retras din guvern din cauza dezacordului față de politica economică şi față de pachetul de stimulare a economiei promovat de Conte. Piccoli apreciază că fostul premier „a mizat pe faptul că majoritatea partidelor politice, inclusiv unele din opoziţie, sunt împotriva alegerilor anticipate”.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *