CRIZA politică din Moldova se ADÂNCEȘTE: CCM a RESPINS cererea lui Maia Sandu de a numi noi miniştri

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a respins joi o cerere a preşedintelui prooccidental Maia Sandu de a fi autorizată să numească noi miniştri, prelungind astfel un impas de mai multe luni între Sandu şi predecesorul său în funcţie, prorusul Igor Dodon, relatează mass-media de la Chişinău şi Reuters. Prin sesizarea depusa la Curtea Constituţională, preşedinta Maia Sandu a cerut să fie verificată constituţionalitatea mai multor articole de lege care, în opinia sa, limitează puterile şeful statului şi ale guvernului demisionar de a-şi exercita atribuţiile.

Preşedinţia îşi dorea ca guvernul demisionar cu prim-ministru interimar să poată efectua remanieri în cazuri excepţionale şi dreptul guvernului demisionar de a semna tratate internaţionale, în anumite condiţii. Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale din noiembrie în Republica Moldova, cu 3,5 milioane de locuitori, unde Occidentul şi Rusia se lupta pentru influenţă, dar s-a lovit de un parlament dominat de parlamentari aliniaţi cu Dodon. Ea a exercitat presiuni pentru organizarea unor alegeri generale anticipate, plan căruia se opune Partidul Socialist al lui Igor Dodon. Cele două părţi sunt de asemenea în dezacord cu privire la numirea unui nou guvern, după ce executivul anterior, numit sub conducerea lui Dodon, a demisionat, ceea ce a determinat-o să se adreseze Curţii Constituţionale.

Impasul între preşedinte şi parlament rămâne acelaşi„, a declarat analistul politic Corneliu Ciurea. „Nu există claritate cu privire la dizolvarea parlamentului şi a alegerilor anticipate„, adaugă el.

Totuşi, Sandu a obţinut o victorie parţială, după ce Curtea Constituţională i-a acordat puterea de a numi secretari de stat în ministere-cheie, cum ar fi finanţele şi sănătatea. Curtea Constituţională a admis parţial sesizarea preşedinţiei privind exercitarea atribuţiilor unui guvern demisionar, declarând neconstituţionale două articole din legea cu privire la guvern în partea care interzice executivului al cărui mandat a încetat să numească persoane în funcţie de demnitate publică altele decât miniştri, precizează Radio Chişinău. Totodată, Curtea a declarat constituţionale prevederile ce interzic guvernului al cărui mandat a încetat să elibereze din funcţie persoanele cu funcţie de demnitate publică sau funcţionari publici, cu excepţia cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-şi îndeplini atribuţiile, notează Deschide.md Hotărârea este definitivă şi intră în vigoare la data adoptării şi se publica în Monitorul Oficial.

Dodon a salutat decizia Curţii Constituţionale, scriind într-o postare pe contul său de Facebool că instanţa „nu i-a permis Maiei Sandu să încalce Constituţia, să schimbe miniştri şi să numească pe alţii după bunul său plac„.

Maia Sandu: Nu pot să desemnez un premier în situaţia unei ţări furate

Preşedintele Maia Sandu a lăsat să se înţeleagă că nu are de gând să emită decretul de desemnare a unei noi candidaturi la funcţia de premier şi că aşteaptă decizia Curţii Constituţionale şi totodată mizează mult pe consultările purtate cu experţii societăţii civile în vederea depăşirii blocajului politic. În opinia şefului statului, soluţia optimă ar fi alegerile parlamentare anticipate, pentru că „este ceea ce doresc cetăţenii„, iar „Parlamentul actual este parte a sistemului oligarhic”.

Nu pot să desemnez un premier care va permite perpetuarea acestei situaţii în care ţara este furată. În această majoritate parlamentară sunt oameni implicaţi în cele mai mari scheme de corupţie de care a suferit această ţară vreodată„, a declarat şeful statului. Maia Sandu a adăugat că „nu ar fi vorba despre o candidatură anume la funcţia de premier” după ce a fost întrebată dacă nici Andrei Năstase nu ar fi candidatul potrivit să conducă Guvernul. Preşedintele ţării a dat de înţeles că are o poziţie principială în acest sens şi că soluţia optimă şi favorabilă, întâi de toate cetăţenilor, ar fi alegerile parlamentare anticipate.

E alegerea cetăţenilor şi cum ei vor alege aşa guvernare vor avea. Dar este dreptul lor şi este ceea ce cer ei şi este ceea ce au promis toate partidele politice„, a subliniat Maia Sandu.

Despre perspectiva unui referendum, Maia Sandu a spus că nu se ştie dacă se va ajunge la asta: „Avem în faţă câteva săptămâni în care o să discutăm cu societatea civilă şi cu experţi constituţionali şi o să avem decizia Curţii Constituţionale”, a specificat preşedintele ţării. Maia Sandu a mai spus că de când se află în funcţia de şef al statului a discutat cu Igor Dodon doar în cadrul consultărilor politice purtate cu fracţiunile parlamentare.

CCM: Președintele țării și Guvernul demisionar au dreptul la remanieri

Magistrații Curții Constituționale au admis că un Guvern interimar poate numi ori propune persoane în funcții de demnitate publică, dar în alte funcții decât cea de ministru. Magistrații Curții Constituționale au examinat astăzi sesizarea depusă de către președintele Maia Sandu în care contestă unele prevederi din Legea cu privire la Guvern, care reglementează atribuțiile Executivului interimar. Curtea Constituțională a hotărât să admită parțial sesizarea depusă de către șeful statului, transmite moldpres.

Curtea Constituțională a decis că un Guvern în exercițiu poate propune pentru numire alte persoane în funcții de demnitate publică, altele funcții decât cea de ministru, pe un termen determinat. Se recunosc constituționale prevederile ce țin de interzicerea Guvernului de a putea elibera din funcție persoanele cu demnitate publică de către un Guvern în exercițiu”, a declarat Domnica Manole.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.