Criză de personal în sistemul de Apărare. Țuțuianu vrea stoparea migrației militarilor spre privat. Lege cu extindere pentru MAI și SRI. Coarnă, SNPPC: „Să îi plătească mai bine, nu să îi oblige să stea!”

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare este inițiată de fostul ministru al Apărării, senatorul PSD, Adrian Țuțuianu, căruia i s-au alăturat alți 23 de deputați și senatori din coaliția majoritară de guvernare.

Propunerea arată că deficitul de personal militar specializat din sectorul sanitar public, generat de fenomenul migrației acestuia către țările cu economii avansate cât și către mediul privat care oferă o remunerație mai generoasă și condiții de muncă net superioare, impune „identificarea unor măsuri viabile care să determine valorificarea experienței profesionale acumultate și, implicit valorificarea potențialului profesional, pe o perioadă cât mai îndelungată de timp”.

„Ofițerii medici au aceeași vârstă standard de pensionare cu cea a ofițerilor de arme, respectiv de 56 de ani și 8 luni (care va crește anual până la 60 de ani în anul 2030), în condițiile în care, din punct de vedere profesional, un doctor atinge maximum de competență în jurul vârstei de 50 de ani. (…) În cazul asistenților medicali, vârsta de pensionare este de 65 de ani, în timp ce în sistemul militar, indiferent de gradul obținut, este de 56 de ani și 8 luni. Menținerea actualelor reglementări creează accentuarea deficitului de personal medical în sistemul de securitate națională, ordine publică și apărare națională, angajatorii privați pe acest segment beneficiind, fără investiții prealabile în formarea și dezvoltarea acestora, de experiența și expertiza medicilor și asistenților medicali militari”, se arată în expunerea de motive a senatorului PSD.

CITEȘTE ȘI:

Legea privind organizarea judiciară, adoptată de Senat. Caracotă: „Este un circ!” Fenechiu: „Majoritatea a funcționat precum un tanc sovietic!” Țuțuianu: „Am reglementat foarte limpede situația inspecției judiciare”

Țuțuianu: „Sistemul trebuie văzut în același fel la MAI și SRI”

Adrian Țuțuianu identifică în mod corect pregătirea profesională de care beneficiază aceste cadre militare de care poate beneficia mediul privat, fără investiții, întrucât vârsta de pensionare din sistemul public este mai redus decât în alte contexte. De asemenea, Țuțuianu ne-a precizat că propunerea sa trebuie extinsă și pentru sistemele similare, precum medicii din Ministerul Afacerilor Interne și cei din Serviciul Român de Informații.

„La armată se iese la 56 de ani la pensie, inițiativa presupune să le dăm posibilitatea să lucreze în continuare în spitalele militare și la medici și la asistenții medicale, până la vârsta la care lucrează în civil, până la 65, cu prelungire la 70. Avem criză de medici, nu putem să îi trimitem la 50 și ceva de ani acasă. Sistemul trebuie văzut în același fel și la Interne și la SRI. Se vor face niște amendamente ca să îi cuprindă pe toți”, a spus Adrian Țuțuianu, pentru TOMIS NEWS.

Coarnă: „Să ofere condiții!”

Vestea extinderii propunerii către MAI și SRI l-a inflamat pe președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Dumitru Coarnă, care a comentat concis: rămânerea în sistem este condiționată de facilitățile financiare, nicidecum de obligativitate!

„Încalcă principiile legii cadrelor din sistem! Se crează elemente de discriminare! De ce doar pentru medicii militari? Nu cred că este oportună această măsură, ar putea să lase posibilitatea facultativă! Medicul militar e militar și se supune acelorași reguli, sunt niște principii care, practic, se încalcă. Eu nu sunt entuziasmat, pentru că se încalcă principiile de drept, niște reguli de egalitate. Toți militarii se pensionează la 60 de ani, conform legii 223. Să îi plătească mai bine ca să nu migreze! Să ofere condiții, omul motivat rămâne! Omul trebuie motivat să rămână în sistem, nu obligat! Medicii, polițiștii, militarii, trebuie să fie motivați să rămână, nu să fie obligați! O să mă documentez temeinic… Una peste alta, nu agreez modul prezentat, aș agrea doar dacă ar fi facultativ”, a spus Dumitru Coarnă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Târâș-grăpiș, vom avea o lege a salarizării unitare. Vișan: „A venit târziu, dar forma este OK”. Turcescu: „Un Guvern de impotenți, rupți de realitate”. SNPPC: „Închidem țara și plecăm! O lege de rahat!”

Propunerea legislativă a senatorului PSD se află la Camera Deputaților din 26 martie a.c. și, în prezent, este trimisă la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. La comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională termenul pentru depunerea amendamentelor expiră pe 5 aprilie, raportul trebuie emis până pe 17 aprilie. De asemenea, propunerea senatorului Adrian Țuțuianu se află în dezbatere publică, doritorii având posibilitatea să își exprime propunerile AICI!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *