CRIZĂ de forță de muncă în România: Ieșiți din școală, fără meserie, tinerii aleg străinătatea sau… statul degeaba!

Criza forței de muncă se poate observa în toată Europa, iar România riscă să fie afectată și mai mult deoarece măsurile întârzie să se vadă. Țara noastră are un număr foarte mare de tineri care nu muncesc și un sistem de educație care nu mai formează muncitori calificați. Marea cauză a crizei forței de muncă în România este generată de numărul tot mai mare de tineri care aleg să nu facă nimic, preferând să stea acasă fără a studia sau a munci.

Laszlo Borbely, consilier de stat și coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din subordinea Guvernului, a dezvăluit că „1 din 4 tineri din România nici nu muncește, nici nu studiază, cifre îngrijorătoare pentru țara noastră”.

Potrivit datelor publicate de Eurostat, în urmă cu 4 ani, 23% din tinerii din România se află în această situație de a nu avea nicio activitate. Este vorba despre tinerii cu vârsta până în 24 de ani. Mai rău decât noi este doar Italia. Acest lucru reflectă atât incapacitatea sistemului de educație de a forma muncitori, dar și o piață a muncii foarte restrictivă cu tinerii, neoferindu-le foarte multe oportunități sau, unora, nicio oportunitate. Școlile profesionale din România, care ar putea deveni licee profesionale dacă vor fi implementate modificările din proiectul „România educată”, oferă meserii care sunt pe cale de dispariție: mecanic auto, sudor, croitor, tinichigiu ș.a. Problemele mașinilor vor fi rezolvat, în viitor, doar din soft și de către ingineri. Sudorii au fost înlocuiți de roboți. Croitorii nu mai au loc pe o piață dominată de produse fabricate în China. Astfel, școlile profesionale – oricum se vor numi ele în viitor – trebuie să funcționeze doar în acord cu piața muncii, pentru a înțelege nevoile companiilor și meseriile viitorului.

Piața muncii din România nu pierde nici ea timpul cu calificarea muncitorilor, cerând direct muncitori calificați sau muncitori cu experiență în domeniu. Apoi salariile foarte mici îi fac pe tineri să refuze locurile de muncă. De asemenea, muncitorii din România nu beneficiază de protecția socială pe care o oferă Italia sau Germania, motiv pentru care mulți muncitori preferă să se sacrifice în străinătate, pe salarii mult mai mari și având mai multe beneficii. Salariile, pensiile, șomajul, ajutoarele sociale sunt mult mai mari în Vestul Europei decât în România și muncitorii pleacă cu prima ocazie.

918.000 de români vor să trăiască în Anglia, arată statisticile prezentate de guvernul britanic, până la sfârșitul lunii martie. Numărul lor poate să crească în următoarea perioadă. Doar polonezii sunt mai numeroși decât românii din Anglia. De asemenea, circa 1,2 milioane de români trăiesc în Italia, potrivit datelor publicate de Institutul de Statistică italian. Guvernul spaniol a precizat, la sfârșit de 2020, că numărul românilor prezenți în Spania a depășit oficial pragul de 1 milion. Doar în aceste trei țări, România a pierdut 3 milioane de cetățeni. În toată lumea, numărul românilor poate ajunge la 4-5 milioane, mare parte din ei reprezintă forță de muncă pierdută de țara noastră.

România va fi nevoită, în următorii ani, să importe forță de muncă din țări mult mai sărace, așa cum fac și statele din Vestul Europei. Marea provocare va fi să convingem muncitorii calificați să vină spre România, în loc de Germania sau Franța. Chiar dacă salariul din România e mai mare decât în Vietnam, puțini vietnamezi vor alege țara noastră, în condițiile în care Germania oferă ajutoare financiare pentru integrare sau studierea limbii. Prin urmare, dacă vrem să atragem forță de muncă din alte țări, tot trebuie să pregătim un pachet de beneficii pentru acești muncitori, pentru că altfel vom pierde în competiția cu alte state europene mult mai bogate și generoase.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *