Cristian Radu a PIERDUT controlul la bărcile de agrement: „E dezastru ce-i aici, totul merge pe ȘPAGĂ! Funcționează cu trei plicuri: pentru Primărie, ANAF și Căpitănie!”

Municipiul Mangalia reprezintă unul din punctele turistice importante ale județului Constanța. Oraș multimilenar și magnet pentru turiștii din România și nu numai, Mangalia oferă și servicii obligatorii pentru un turism serios: plimbările de agrement în largul mării.

port mangalia 3

Problema acestor nave care oferă servicii de agrement pentru turiști este că… nu au autorizații! Mai mult, administratorii acestor nave nici măcar nu știu cui să se adreseze, fie vorba de minister (al Turismului? Al Apelor și Pădurilor?), fie vorba de instituții regionale, precum Autoritatea Navală Română sau Agenția Națională de Administrare Fiscală pentru achitarea taxelor și impozitelor.

port mangalia 5

Angajat al Primăriei Mangalia: „Căpitănia ia șpagă pentru că legea e neclară: turism pe ape interioare sau maritime

De fapt, despre ce taxe și impozite vorbim? Potrivit unui angajat al Primăriei Mangalia, care s-a săturat de această practică a turismului de agrement nereglementat de mai mulți ani, lucrurile sunt îngrozitoare: există o piramidă a șpăgii în privința mai multor instituții care în loc să clarifice turismul de la Mangalia, asigură corupția din acest domeniu.

„Este dezastru ce e aici acum! Și-au făcut reclamații între ei… singurii care mai sunt cât de cât responsabili sunt cei de la Căpitănie, care iau șpagă și nu mai au nici o treabă! Cei cu traseele nu mai aparțin de nimeni, nici de Ministerul Turismului, nici de ANR, nici de Primărie… se merge pe burtă! Înainte se cerea aprobare de la Ministerul Turismului pentru plimbări de agrement, acum se pare că e alt minister… Am văzut că s-au certat pe aici, și-au făcut reclamații… Sunt unii mai mari și alții mai mici și știi cum e, ăla mai mare îl înghite pe ăla mic și ăia mici se zbat să reziste… În fine… Momentan doi se zbat tare… Doi mai mari și trei mici sunt… Dar, Căpitănia nu are nici o treabă, ei nu se uită la nimic niciodată! Căpitănia nu iese din cușcă! Au zis că vor ieși, că vor da amenzi, să fim serioși o amendă ajunge la 25.000 lei… Ăștia cu agrementul merg prin Port, zona Mangalia aici, doar dimineața se duc dar numai până la Venus. După-amiază sunt aici la… învârteală. Ies puțin în larg, merg până la Limanu… și atât. (…) Pe lege, Căpitănia trebuie să vadă că sunt 12 oameni, echipamente de salvare și tot ce trebuie. În România, agrementul maritim permite maxim 12 oameni, nu există mai mult. Și ei bagă câte 100 și fără echipamente de salvare… Probabil se așteaptă cum a fost la Caracal: să cadă câte unul, să moară câte unul… (…) Ca un exemplu, costă 20 lei de persoană și 10 lei de copil și te plimbă 30-40 de minute. Ah, mi-am adus aminte, unul din cei mari zice că el funcționează în baza a… trei plicuri: pentru Primărie, pentru ANAF și pentru Căpitănie! (…) Mai e un detaliu important, în caz de control de la București, cei de la ANR, ANAF și Căpitănie de aici se pot „eschiva” de faptul că există o lege pentru ape interioare și o lege pentru ape maritime, iar domnii cu agrementul o pot „rezolva” cu plimbări până mai încolo și înapoi, care ține de ape interioare sau cu plimbări până în altă stațiune, care ține de altă lege, așa că se pot adapta”, a spus funcționarul din Primăria Mangalia, pentru TOMIS NEWS.

Întrebat dacă, dincolo de nereglementările legale, se oferă măcar bon fiscal pentru aceste servicii de agrement, răspunsul acestuia a fost: „Hai, mă, fii serios! Stai liniștit!”

VA URMA!

port mangalia 6
DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.