CREȘTEREA impozitelor pe proprietate, unul dintre angajamentele asumate de Guvern prin PNRR

Lista integrală a angajamentelor asumate de Guvern, la Bruxelles, pentru PNRR cuprinde, printre altele, „revizuirea principiilor de impozitare a proprietăţii, în special în ceea ce priveşte diferitele regimuri de impozitare a clădirilor”. Se încearcă o decuplare a primăriilor de bugetul central, în momentul de faţă, acestea depinzând de impozitul pe venit.

„Încă nu există un mecanism stabilit. Discuţia este prematură, la stadiul de intenţie.”, se arată într-o analiză a Hotnews.ro precizând că, faptul că primăriil au venituri proprii, e considerată o problemă structurală.

Creşterea taxelor pe proprietate nu va fi obligatorie, primarii vor putea opta, însă dacă li se va da o cotă mai mică din impozitul pe venit, nu vor avea încotro decât să crească:

„Primarii vor spune că nu e decizia lor o eventuală majorare, ci aşa s-a luat decizia la Guvern, iar Guvernul, la rândul său, va spune că numai astfel putem lua banii din PNRR. Logica ar fi că într-o criză, dacă scad locurile de muncă, scade venitul primăriilor din impozitul pe venit, iar impozitul e proprietate întotdeauna se plăteşte. Crescând astea, primăriile nu vor mai deveni dependente de bugetul central. Este considerată o măsură de rezilienţă pentru că primăriile nu au un buget rezilient”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *