Creştere importantă pe piața imobiliară din România: La Constanța, cu 2,6%, pentru apartamentele vechi

Prețurile locuințelor au înregistrat o evoluție pozitivă și în ultima luna din 2020, după un plus de 1,2% în noiembrie, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Suma medie solicitată pentru un apartament la nivel național s-a majorat cu 1,5% pe parcursul lui decembrie, de la 1.351 la 1.371 de euro pe metru pătrat util.

În ciuda provocărilor ridicate de epidemia de COVID-19, pretențiile vânzătorilor au revenit pe o traiectorie ascendentă în ultima parte a anului trecut, acestea fiind, în momentul de față, cu 2,2% mai mari comparativ cu începutul lui 2020. Putem spune că 2020 a fost un an bun pentru piață imobiliară. Cererea s-a menținut la nivel ridicat în special în a două jumătate a anului. Diferențe anuale pozitive pot fi observate în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se, și de dată această, Cluj-Napoca, în vreme ce Bucureștiul se află la polul opus”, arată Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

În București, prețurile locuințelor au ajuns la o medie de 1.425 de euro pe metru pătrat util în decembrie 2020, în creștere cu 1,8% față de finele lui noiembrie (când costau 1.400 de euro pe metru pătrat). Comparativ cu începutul anului trecut, apartamentele din Capitală se situează la o diferența de 0,8% (față de o valoare de 1.413 euro pe metru pătrat util). Tendințele de creștere consemnate pe cele două segmente majore de piață au fost destul de apropiate: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,6% în decursul a 12 luni, de la 1.343 la 1.351 de euro pe metru pătrat. Apartamentele noi, pe de altă parte, au ajuns, la finele lui 2020, la un preț de 1.481 de euro pe metru pătrat util, în condițiile unei creșteri anuale de 1,3% (de la 1.462 de euro pe metru pătrat util).

Cluj-Napoca a consemnat, dintre marile centre regionale, cea mai semnificativă marja de creștere a prețurilor apartamentelor. În decembrie, Indicele Imobiliare.ro s-a menținut aici la nivelul din noiembrie, respectiv 1.840 de euro pe metru pătrat, însă în condițiile unui avans de 7,5% față de începutul anului (când pretențiile vânzătorilor se situau la 1.712 euro pe metru pătrat). Apartamentele vechi din oraș au ajuns la o valoare de 1.795 de euro pe metru pătrat, ceea ce echivalează cu un plus de 3,2% la 12 luni (de la 1.739 de euro pe metru pătrat). Pe de altă parte, locuințele nou-construite au înregistrat, în aceeași perioada, o creștere semnificativ mai mare, în cuantum de 11,5%, de la 1.691 la 1.886 de euro pe metru pătrat.

În Constanța prețurile au scăzut

În orașul de la malul marii, suma medie solicitată pentru un apartament s-a diminuat cu 1% pe parcursul lui decembrie 2020 (de la 1.253 la 1.240 de euro pe metru pătrat util), dar s-a majorat cu 2,5% la 12 luni (de la 1.210 euro pe metru pătrat util). Apartamentele vechi din Constanța se situau la un nivel de preț de 1.241 de euro pe metru pătrat util la sfârșit de an, în creștere cu 2,6% față de începutul acestuia (când ajungeau la 1.209 euro pe metru pătrat). Locuințele noi din oraș au cunoscut un avans asemănător în perioada analizată, anume 2,5%, de la 1.212 la 1.242 de euro pe metru pătrat util.

În Iași, apartamentele au consemnat o creștere de preț de 1,9% în decembrie 2020, de la 1.080 la 1.100 de euro pe metru pătrat util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro; față de începutul anului, însă, când locuințele se tranzactionau cu 1.037 de euro pe metru pătrat, avansul se cifrează la 6,1%. În orașul din nord-estul țării, apartamentele din blocurile vechi s-au apreciat cu 4,9% pe parcursul lui 2020, de la 1.049 la 1.100 de euro pe metru pătrat util. În același timp, locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat o creștere de 6,8%, de la 1.029 la 1.099 de euro pe metru pătrat.

La Timișoara, așteptările vânzătorilor de apartamente s-au majorat cu 0,4% în decembrie față de noiembrie (de la 1.287 la 1.292 de euro pe metru pătrat util), în vreme ce, la 12 luni, avansul a fost de 1,5% (de la 1.273 de euro pe metru pătrat util).

Cu un preț mediu de 1.297 de euro pe metru pătrat, locuințele vechi din oraș sunt, în prezent, cu 2% mai scumpe decât în urmă cu un an (când costau 1.272 de euro pe metru pătrat). Apartamentele nou-construite, pe de altă parte, au consemnat o scădere ușoară la 12 luni, de 0,4% mai exact, de la 1.276 la 1.271 de euro pe metru pătrat util.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Creştere importantă pe piața imobiliară din România: La Constanța, cu 2,6%, pentru apartamentele vechi

  • joi, 15 aprilie 2021 la 17:47
    Legătură permanentă

    Din pacate, nebunia constructiilor din Constanta a sufocat mobilitatea si infrastructura a devenit un iad. Oamenii se plang, la propriu, de ce indura pe strazi zilnic. Daca inainte la ora de varf prindeai un semafor-doua la coada, in 2021 stai blocat la vreo4-5 semafoare pentru a trece de o intersectie. Asa ceva nu se poate, mai ales ca masinile s-au inmultit. Suntem fortati sa consumam carburant de doua ori mai mult, iar masinile scumpe pe care ni le-am achizitionat in rate nu-si mai vad intrebuintarea, intr-un oras in care strazile au devenit fluvii de masini ce emit noxe. Iar asta se intampla iarna, la inceputul primaverii, ceea ce se va intampla la vara odata cu venirea turistilor – Dumnezeu cu mila!! Insa, nenorocirea mare nu este doar aceasta problema. Problema care ne ameninta orasul este faptul ca piata imobiliara va acapara nebunia constructiilor prin 2022-2023, iar multi dintre cei care au construit vor falimenta si nu-si vor putea scoate investitia ori plati creditul la banci. S-a construit cat pentru 3 orase la un loc. Iar asta nu este doar in Constanta, ci in toate orasele mari capacitatea s-a triplat in ultimii 10 ani. De aici ni se va trage: nu este suficienta lume pentru a umple noile constructii, s-a construit fara management urbanistic, fara planificare demografica. Prea mult s-a construit si extrem de haotic. Se va umple paharul si ne va lovi criza rau de tot. Practic, cei care trag tare sa construiasca acum, sunt constienti de acest lucru. Asadar, construiesc repede, mult si prost, pentru a prinde cat mai multi clienti momiti de fatada luxoasa a cladirilor si mai ales pe tinerii ce cumpara prin programul „Prima Casa”. Miza profitului este sa prinda sa le vanda la pret maxim caci acum bancile dau credite, pana incepe sa se anunte criza, iar preturile se vor injumatati. Cine cumpara acum cumpara la pret dublu ceea ce va lua incepand cu 2022. Criza nu ne iarta, iar cei mai afectati vor fi cei ce se pacalesc acum la preturile de moment.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.