Spread the love

Guvernarea se străduiește să aducă vești bune pentru milioane de români și, în același timp, îngrijorare pentru mii de angajatori… Noul ministru al Muncii, Marius Budăi, a anunțat că vineri, 7 decembrie, Executivul ar urma că aprobe majorarea salariului minim pe economie. Noua majorare salarială ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Concret, Executivul pregătește creșterea salariului minim brut pe economie de la 1.900 lei la 2.080 lei pentru cei fără studii superioare și introducerea unui salariu minim brut pe țară de 2.350 lei pentru cei cu studii superioare sau cu minimum 15 ani vechime. Inițial, majorarea a fost anunțată anterior să intre în vigoare de la 1 noiembrie, dar a fost amânată pentru 1 ianuarie 2019. După cum aminteam mai sus, această creștere salarială va aduce bucurie pentru milioane de români, dar și îngrijorare pentru mediul economic, care precizează că printre efectele acestei majorări se numără și, evident, creșterea prețurilor. Pe de altă parte, ministrul Muncii a condamnat acuzațiile potrivit cărora nu sunt bani pentru pensii, afirmând că atât timp cât PSD va fi la guvernare pensiile nu vor scădea și vor fi plătite la timp.

Iminenta creștere a salariului minim pe economie este văzută cu ochi buni de deputatul de Constanța al PSD, George Vișan, care a declarat pentru TOMIS NEWS că măsura este interesantă și se gândește că, dacă cei din Guvern au făcut simularea pe buget și acesta suportă majorarea salariului minim, asta înseamnă un stimulent important pentru salariați, în general, dar și pentru economie.

„Dar, dacă doar mărim salariul minim și nu crește productivitatea muncii nu am făcut nimic!“, avertizează Vișan.

Parlamentarul constănțean al PSD a punctat că majorarea salariului minim este o provocare pentru mediul economic, dar, pe altă parte, dacă ne uităm în Europa, salariile minime sunt ceva mai sus decât la noi, apreciind ironic: „Vrem să fim competitivi cu piața din vestul Europei, dar forța de muncă s-o plătim mai puțin față de restul Europei!”

Totodată, deputatul a mai spus că ideea de impunere a unui salariu minim în toată Uniunea Europeană, recent lansată, nu este realizabilă din cauza faptului că economiile statelor europene nu sunt dezvoltate uniform.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *