CRESC taxele pentru persoanele care nu au venituri și se asigură opțional la sănătate

Începând cu 1 Ianuarie 2022, salariul minim va crește și odată cu acesta se va mări și suma ce trebuie plătită la Fisc de persoanele ce nu au venituri și care vor să se asigure opțional la sănătate. Asigurarea anuală voluntară reprezintă, potrivit Codului fiscal, 10% din valoarea a șase salarii minime brute. Asta înseamnă că, ținând cont de faptul că salariul minim va crește, de la 1 ianuarie, la 2.550 de lei, valoarea de plată pentru asigurarea voluntară se va majora în consecință.

Salariul minim brut pe țară pentru anul 2022 a fost oficializat acum câteva zile, valoarea acestuia fiind stabilită la 2.550 de lei. În momentul de față, salariul minim brut pe ţară are valoarea de 2.300 de lei. Una dintre consecințele creșterii salariului minim este și majorarea, de anul viitor, a valorii contribuției la sănătate (CASS) de plată pentru cei care vor să se asigure la sănătate și plătesc voluntar contribuția.

La modul concret, Codul fiscal stabilește că persoanele ce vor să se asigure anual la sănătate (asigurare valabilă 12 luni) trebuie să plătească, prin declarația unică, echivalentul a 10% din șase salarii minime brute. Astfel, ținând cont de faptul că, de la începutului lui 2022, valoarea salariului minim va fi de 2.550 de lei, cei ce vor dori să se asigure la sănătate vor trebui să plătească, din ianuarie, 10% din 15.300 (2.550 x 6), adică 1.530 de lei. Valoarea de plată pentru acest an este de 1.380 de lei.

Cei fără venituri ce doresc să plătească CASS și să fie asigurați, timp de un an, în sistemul sanitar public pot depune oricând declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Conform Codului fiscal, asigurarea intră în vigoare în momentul depunerii declarației, dar este necesară și încheierea unui contract de asigurare la casa de sănătate, informează avocatnet.ro.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “CRESC taxele pentru persoanele care nu au venituri și se asigură opțional la sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *