Cresc pensiile cu 40% din septembrie? Orban: „Depinde de cum evoluează economia. Legea asta e răzbunarea PSD pe noi”

Pensiile și alocațiile vor crește, dar Guvernul nu poate să spună exact când și cu cât. Prudența Executivului alimentează criticile PSD și, în acest timp, președintele Klaus Iohannis repetă că el personal și liberalii doresc să crească pensiile și alocațiile pentru copii.

Sumele necesare pentru creșterea pensiilor sunt prevăzute în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi în Legea bugetului de stat, însă cel mai important aspect, potrivit Guvernului Orban, este efectul asupra impactului bugetar.

Premierul Ludovic Orban consideră că orice decizie de majorare ar putea fi luată peste șase luni după analiza economică în funcție de care se va face rectificarea bugetară. Șeful Guvernului a comentat că „PSD a făcut varză legea pensiilor”, crescând „din burtă” punctul de pensie și creând „o vraiște generalizată”. De partea cealaltă, social-democrații se apără și spun că au lăsat totul în regulă.

Legea asta e răzbunarea PSD

Orban a mai precizat că impactul bugetar în privința creșterii pensiilor este de aproximativ 16 miliarde de lei în acest an, în 2021, în jur de 150 de miliarde, iar impactul pe 2022 duce spre 180 de miliarde. Totodată, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că politicienii trebuie să fie foarte atenți la majorarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, în condițiile unei creșteri economice de numai 4%, dacă „nu vrem să rătăcim vreo 40 de ani printr-un deșert financiar”.

Per ansamblu, premierul Orban consideră că majorarea alocațiilor și a pensiilor depinde de evoluția economiei, își dorește creșterile prevăzute pentru pensii și salarii, însă nu va fi luată nici o decizie „care să afecteze evoluția economiei pe termen lung”.

„Această lege a fost o răzbunare a PSD pe noi”, a afirmat șeful Guvernului, care a completat cu faptul că a fost „un demers populist, care arată ce potențial periculos care există în Parlament. În nici o țară civilizată din lumea asta, în care oamenii au o educație economică, dacă vine un partid și promite dublarea pensiilor sau dublarea alocațiilor, partidul acela nu este luat în serios pentru că orice om de bun simț știe că lucrul respectiv nu este realizabil din punct de vedere economic și bugetat”. 

Potrivit legii, din septembrie, pensiile ar trebui  majorate cu 40 la sută, iar guvernul a amânat până la 1 august dublarea alocațiilor pentru copii. Legea pensiilor, adoptată anul trecut cu larga susținere a majorității PSD, prevede creșterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *