Spread the love

Două proiecte de lege, unul inițiat de USR și celălalt de PNL, privind modificarea şi completarea Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sunt la un pas de adoptare în Parlament.

Ambele fac referire la comercializarea sau distribuirea gratuită a alcoolului în rândul minorilor și sunt depuse la solicitarea Asociației Berarii României. Primul proiect, inițiat de deputatul USR Cristina Iurișniți, arată faptul că există un vid legslativ în această materie.

„Studiile indică faptul că există un grad mai mare de risc în rândul persoanelor de 15-16 ani, această perioadă fiind o etapă critică a dezvoltării adolescenților. Propunerea Asociației urmărește prevenirea comercializării și distribuirii cu titlu gratuit a alcoolului către minori, prin clarificarea și înăsprirea sancțiunilor, ca măsură legislativă necesară în contextul efortului de reducere a consumului de alcool în rândul tinerilor și a efectelor negative asociate. (…) Este necesară existența unei norme care să interzică în mod clar și expres atât comercializarea cât și oferirea cu titlu gratuit a băuturilor alcoolice segmentului de populație vizat, în toate tipurile de unități care comercializează alcool. Actuala formă a legii prevede cu titlu general interdicția servirii, noțiunea „localurile publice” lasă loc de interpretare, nefiind suficient de clar pentru destinatarii normei, ce tipuri de unități intră în sfera de înțeles a acesteia. De asemenea, sancțiunea aplicată acestor tipuri de contravenții este prea mică raportat la gravitatea și consecințele negative pe care le poate avea fapta”, se arată în expunerea de motive a proiectului, disponibilă integral AICI!

Proiectul a fost adoptat tacit de Senat pe 23 aprilie și în prezent se află la Camera Deputaților, unde amendamentele trebuie depuse până pe 7 mai, iar raportul comisiei juridice trebuie emis până pe 14 mai. Avizul Consiliului economic și social, din 18 februarie, a fost favorabil.

Cel de-al doilea proiect, inițiat de deputatul PNL Gigel Știrbu, este aproape identic – disponibil AICI, cu diferența că se propune „creșterea nivelului amenzii, precum și posibilitatea ca aceasta să fie însoțjită de suspendarea activității sau chiar retragerea autorizației de funcționare a unității căreia i se aplică”.

Traseul în Parlament al proiectului inițiat de liberali este același cu primul proiect.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *