Credite pentru populație, garantate de Guvern prin programul „Investeşte în tine“

În vara acestui an, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență, menită să ajute tinerii, și nu numai, care vor să se dezvolte personal și profesional. Concret, este vorba de Programul „Investeşte în tine“ 2018 și cuprinde alocarea unui credit fără dobândă, pentru două categorii de vârstă: 16 – 26 de ani și 26 – 55 de ani. Beneficiarii programului „Investeşte în tine“2018 pot folosi banii pentru investiții în educație, în cultură sau în sănătate.

Pentru a primi un astfel de ajutor, tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 ani și 26 de ani trebuie să fie cuprinşi în sistemul de învăţământ sau să efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale sau, după caz, de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. La rândul lor, persoanele cu vârsta între 26 de ani şi 55 de ani pot primi credite dacă sunt cuprinse în sistemul de învăţământ sau efectuează cursuri de reconversie şi/sau specializare profesională, autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi, după caz, de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. Persoanele care vor credit trebuie să prezinte cel puţin un codebitor, dacă solicitantul nu este angajat.

Valoarea maximă a finanţării garantate de stat este de 40.000 lei, în cazul beneficiarilor cu vârste între 16 ani şi 26 de ani, respectiv 35.000 lei, pentru beneficiarii cu vârste între 26 ani şi 55 ani. Creditele pot fi suplimentate cu 20.000 de lei, pentru toţi beneficiarii dacă sunt angajaţi sau se angajează pe perioada derulării creditului. Garanţia de stat se acordă prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi a Fondului Român de Contragarantare. Dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditelor garantate se suportă din bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. Durata maximă de creditare este de 10 ani.

Programul prevede şi obligaţia instituţiilor de credit finanțatoare de a asigura o perioadă de graţie cel puţin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani de la data acordării creditului. Plafonul total al garanțiilor de stat care pot fi emise pentru anul 2018 este de 600 de milioane de lei, iar bugetul total al subvențiilor de dobândă și al comisioanelor este de 5 milioane de lei, suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Vicepremierul Viorel Ștefan a declarat că programul vizează şi alte categorii de persoane şi se referă în special la investiţiile pe care o persoană le poate face în propria sa dezvoltare, adică în propria educaţie, cultură sau sănătate.

„Acest program este, însă, mai generos şi va include şi investiţiile în dezvoltarea personală a membrilor familiilor beneficiarului. De unde a pornit gândirea acestui program? În primul rând, de la şomajul ridicat în rândul tinerilor şi mai ales al celor care ies de pe băncile şcolii. Din acest motiv, România s-a confruntat şi încă se mai confruntă cu plecarea tinerilor din țară, iar acest lucru generează probleme legate de lipsa forţei de muncă calificate în unele zone din ţară, ceea ce reprezintă o piedică pentru investitori. De asemenea, există, mai ales în zona rurală, dificultăţi mari pentru tineri de a finaliza studiile, în principal din cauza veniturilor reduse ale familiilor din care provin. Nu în ultimul rând, ştim bine problemele pe care le au persoanele apropiate de vârsta de 55 de ani în găsirea unui loc de muncă şi cât de dificilă este reconversia profesională în cazul celor care şi-au pierdut locul de muncă şi nu mai au resurse financiare… Dobânda este zero, din perspectiva beneficiarului. Practic, însă, toate dobânzile și comisioanele bancare – subliniez, și comisioanele bancare – sunt suportate de stat, prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, cu condiția plății la scadență a ratelor creditului. Durata creditului este de 10 ani, iar aici este inclusă și perioada de grație, care va fi cel puțin egală cu durata studiilor, dar nu mai mult de 5 ani. Scopul acestei perioade de grație este de a permite beneficiarului să finalizeze studiile pe care le urmează, iar apoi, după ce se angajează, să poată începe rambursarea creditului“, a declarat vicepremierul Viorel Ștefan.

Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr. 50/2018 privind implementarea Programului guvernamental „Investește în tine“ a fost aprobat de Senat, iar în prezent se află la Camera Deputaților.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul vrea să aloce bani pentru 10.000 de tineri antreprenori. „Se înregistrează eșecuri ale pieței, statul este solicitat să intervină în economia reală”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *