Cozi de KILOMETRI către Peştera Sfântului Andrei. Mii de oameni, pe jos din cauza blocajului

Sfântul Andrei, celebrat la 30 noiembrie, a strâns în acest an mii de credincioşi care vin să se roage la Peştera din Judeţul Constanţa unde se spune că a trăit. El este numit ocrotitorul românilor și înreștinătorul Dobrogei. Anul acesta, restricțiile nu au fost la fel de aspre ca cele din 2020. Printre reguli, menționăm obligativitatea purtării corecte a măștii de protecție și păstrarea distanței fizice față de celelalte persoane, pe toată perioada evenimentului, în toate spațiile închise, precum și în cele deschise. Sfântul Andrei, celebrat la 30 noiembrie în fiecare an este ocrotitorul românilor și încreștinătorul Dobrogei. Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor, a fost frate cu Sfântul Apostol Petru, amândoi fiind pescari de meserie, din Betsaida, cetate aflată pe malul lacului Ghenizaret.

Anul acesta nu au mai fost restricțiile de anul trecut în data de 30 noiembrie, când creștin-ortodocșii sărbătoresc Sf. Apostol Andrei, marcat prin pelerinaj la peștera din Ion Corvin. Ce este important de știut este că pelerinii pot veni la peșteră, dar nu în grupuri organizate (autocare, microbuze), ci cu mașina personală. Așadar, turismul religios este blocat de reglementările actualte conforme cu pandemia de COVID-19. Vremea nu a fost favorabilă, însă enoriașii din toată țara au decis să vină în localitatea Ion Corvin. De asemenea, nu a fost la fel de aglomerat ca anul trecut, când au fost mai multe restricții.

Potrivit Instituției Prefectului Constanța, la procesiunile și/sau pelerinajele religioase este obligatorie purtarea măștii de protecție. Atât enoriașii, cât și preoții au trebuit să poarte masca conform legislației. Toate mașinile cu locuri multiple au fost controlate de polițiști să vadă dacă este vorba despre un grup sau despre o familie numeroasă. Toate aceste măsuri preventive sunt cuprinse în ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Secretariatului de Stat pentru Culte nr. 685/939/2021 privind regulile de protecție sanitară care trebuie respectate la organizarea procesiunilor și/sau pelerinajelor religioase.

Au fost cozi kilometrice de mașini, sute de autoturisme cu mii de oameni care au stat de la coadă de la DN, de la răscruce până la mănăstire. Au fost oprite 3 autocare și 9 microbuze.

În zona slujbei, unde este îngrădit, au loc doar 600 de persoane, apoi accesul a fost restricționat. Coada de persoane care stăteau să intre la mănăstire s-a întins pe aroximativ 2-3 kilometri. Au mai fost, pe lângă aceștia, 6 kilometri de mașini cu creștini nerăbdători să ajungă la mănăstire, în ciuda vremii neprietenoase de astăzi..

Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța:

În perioada 29-30 noiembrie la Mănăstirea „Peştera Sf. Apostol Andrei” din comuna Ion Corvin are loc ceremonialul religios desfăşurat cu ocazia sărbătoririi Sfântului Andrei, ocrotitorul românilor și încreștinătorul Dobrogei. La aceasta acţiune se estimează participarea unui număr mare de credinciosi din județul Constanţa şi din judeţele limitrofe. Slujba va fi oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, alți invitați B.O.R.

Pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, la această manifestare vor participa jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „TOMIS” Constanța împreună cu poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanţa.

Echipe de dialog aparținând Jandarmeriei, împreună cu preoți și voluntari, vor îndruma permanent participanții la eveniment și îi vor sprijini în rezolvarea solicitărilor îndreptățite ale acestora. Au fost stabilite trasee pentru deplasarea pelerinilor către racla cu sfintele moaște și au fost realizate marcaje pe traseul de acces în mânăstire, precum și pentru participanții la slujba religioasă astfel încât să se respecte distantarea fizică“ – au precizat reprezentanții IJJ Constanța.

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a ceremonialului religios, adresăm rugămintea tuturor persoanelor participante să respecte următoarele:  Adoptarea unei atitudini răbdătoare și pașnice, adecvată locului în care se desfășoară manifestarea religioasă, pe toată durata acesteia;   Respectarea indicațiilor jandarmilor și regulilor organizatorilor; În cazul în care sunteți martorii săvârșirii unor fapte antisociale, solicitați ajutorul jandarmilor aflați în apropiere; Obligativitatea purtării corecte a măștii de protecție și păstrarea distanței fizice față de celelalte persoane, pe toată perioada evenimentului, în toate spațiile închise, precum și în cele deschise. Totodată este obligatorie păstrarea unei distanțe minime de siguranță între credincioși, stabilită potrivit Ordinului nr.685/939/2021 privind regulile de protecție sanitară care trebuie respectate la organizarea procesiunilor și/sau pelerinajelor religioase, cu modificările și completările ulterioare.

Prin grija personalului clerical sau prin persoane special desemnate de acesta, la locul evenimentului  se va proceda la efectuarea unui triaj observațional și nu se va permite participarea persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree)

Vă reamintim că, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr.1183 din 08 noiembrie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 se interzice efectuarea transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale, precum și suplimentarea unor curse regulate, potrivit reglementărilor în vigoare, în scopul participării la procesiunile și/sau pelerinajele religioase către locurile unde se desfășoară aceste activități. (Art.4, pct.3 din Anexa nr.3- Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc). Facem apel către toți enoriașii care aleg să participe la manifestarea religioasă prilejuită de sărbătoarea Sfântului Andrei să fie responsabili și îi asigurăm că sănătatea și siguranța lor sunt prioritatea noastră“ – au precizat reprezentanții IJJ Constanța.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.