Costel Stanciu, asociația Pro Consumatori, la Constanța: „Pesta porcină a devenit o afacere! România, producătoare de cea mai gustoasă carne de porc, va importa pe bani luați pe datorie!”

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România –  înființată în anul 1990), organizație de utilitate publică, a organizat, joi, o conferință de presă la Constanța. Președintele acestei asociații, conf. univ. dr. Costel Stanciu a vorbit despre tristul bilanț prezentat de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Agriculturii, arătând că această criză este efectul unei proaste gestionări din partea statului, același stat care, în plină molimă, continuă seria greșelilor prin măsuri electorale și, evident, ineficiente.

Țăranul român afectat în economia de subzistență. Vom avea sărbători mai… altfel

„Țăranii nu cresc porci pentru a primi despăgubiri din partea statului român, ci pentru a avea o bucată de carne curată, gustoasă, de Sărbători, pentru a oferi familiei. În această structură națională care se ocupă cu prevenirea răspândirii pestei porcine sunt incorporate o serie de instituții naționale, un Comitet Național pentru Situații de Urgență, coordonat de doamna Carmen Dan, în cadrul căruia se află Consiliul Național pentru Combaterea Bolilor, cu trei unități: o unitate de decizie, una tehnică și una de expertiză. Unitatea tehnică aparține ANSVSA, care ce a făcut? La începutul acestui an a eliminat inspecția veterinară, care se realiza în fiecare an februarie-martie-aprilie în gospodării. Cu acest prilej se inventariau animalele, se făcea un diagnostic, domnul președinte al ANSVSA, Geronimo Brănescu, a tăiat bugetul de 6 milioane lei al acelei inspecții, punând astfel în pericol o țară întreagă și un efectiv de 4,5 milioane porci domestici, din care 1,3 milioane în gospodăriile din mediul rural. (…) Pierd consumatorii care, de Sărbători, vor cumpăra carne de porc din import cu cel puțin 30% mai scump decât prețul actual! (…) Din păcate, cei care conduc România în acest moment nu își dau seama că pierderile nu sunt legate numai de valoare acelor efective sacrificate în mod preventiv din exploatațiile comerciale, care, în aval și în amonte, au alte societăți comerciale. În mediul rural există mici societăți care fac preparate în sistem traditional, fără chimicale, ca pe vremea bunicii! Adică, materie primă din zona respectivă! În momentul în care ai omorât efectivele de porci a dispărut afacerea! Societățile se aprovizionează cu furaje pentru creșterea porcilor, așa că cei care produc furaje nu vor mai avea cui să vândă! Societățile comerciale au contracte pe termen lung, cu hypermarket-uri, unde există penalități! Cine suportă acele penalități? (…) Trebuie să recunoaștem că avem cea mai gustoasă carne de porc! Crescută, provenită din România, este cea mai gustoasă! Sistemul de furajare diferă de cel din Vest, unde este intensiv, unde se folosesc tot felul de furaje obținute din lucruri mai mult sau mai puțin curate! De Sărbători, vom fi nevoiți să consumăm carne de porc din Danemarca, Olanda, Germania sau Polonia, unde e pestă porcină! România nu a exportat carne de porc, consumul: 50% – import și 50% – producție proprie, ultima care o să scadă considerabil, pe măsura scăderii producției interne”, a spus Costel Stanciu.

Stat haotic, acțiune haotică!

Ministerul Afacerilor Interne arăta pe 4 septembrie următorul bilanț: 11 județe afectate; – 185 localități afectate; – 817 focare de pestă porcină africană;  – 155.980 porci uciși preventiv; 9 societăți comerciale de creșterea porcilor lichidate.

Cel puțin în prima fază a intervenției autorităților statului s-a acționat haotic. Așa cum directorul general al Carniprod preciza la începutul situației pentru TOMIS NEWS că nu înțelege de trebuie lichidați toți porcii, fără cruțare, așa și Costel Stanciu a arătat că intervenția a fost contraproductivă.

CITEȘTE ȘI:

Tristețe peste măsură la Carniprod. Directorul general Ciuleac: „Am putea să lucrăm, dar ne țin închisă fabrica! Nu am văzut un buletin de laborator, vor găsi metode să nu ne dea banii” Președintele CJ, Teodorescu: „Într-o lună repornește procesarea!”

După ce au lichitat tot ce au prins în cale în județele Tulcea și Constanța, autoritățile au ajuns în județul Buzău, în localitățile Lunca și Pâncota, la concluzia că trebuie lichidat doar focarul și nicidecum… tot!

„La Buzău au ucis numai porcii din gospodăriile respective, nu au mai trecut la lichidarea din celelalte gospodării. După ce au măcelărit 50.000 de porci și-au dat seama că au interpretat greșit Directiva Europeană! Cred că acea plângere penală in rem la Parchetul General conține și aspecte referitoare la această interpretare greșită și acum întrebarea e: cine va răspunde? (…) Acele centre locale de combatere a pestei porcine care funcționează la nivelul fiecărui județ, în momentul în care identifică un focar într-o gospodărie rurală să ucidă numai porcii din gospodăria respectivă, nu din toată localitatea! Ce s-a aplicat la Buzău să se aplice și în celelalte județe! Totodată, precizez că acest virus nu se transmite doar prin intermediul porcului mistreț. Virusul se păstrează în carnea congelată câteva luni”, a mai spus Costel Stanciu.

Un dezastru tratat… electoral! Și financiar, pentru băieții deștepți

În România se scoate bani și din piatră seacă, deci și din dezastre, cum ar fi pesta porcină. Depășite de situație, autoritățile acționează ca și până acum, adică haotic, așa că singura variantă rămasă pentru social-democrații aflați la guvernare este să… nu își piardă votanții din mediul rural. Prin urmare, Costel Stanciu explică ceea ce se întâmplă:

„S-a luat propunerea electorală de a oferi țăranilor afectați de pesta porcină o valoare echivalentă corpului ajuns la 100 kg. Dacă găsești acum un porc de 50 kg în curte, de fapt primește o despăgubire echivalentă porcului de 100, cât ar fi luat în greutate până la Crăciun! Deci, este o măsură electorală. Trebuie să ne punem următoarea întrebare: România trăiește din datorie! De unde acei bani? Noi ne-am împrumutat pentru pensii!”, a mai spus Stanciu.

Cum ajunge un dezastru o afacere? Prin societățile comerciale care sunt specializate pe acest profil!

„Sunt acele soluții de dezinfectare, acele firme care vin cu personal pentru ecarisaj, neutralizare, așa cum prevede planul de contingență. Pe teren sunt echipe formate din 10-15 oameni. (…) Sunt echipe de ucidere, de dezinfecție, de monitorizare a implementare a măsurilor de control, de construcția dezinfectoarelor rutiere, de examinare, toate astea sunt servicii, nu sunt în dotarea DSV-urilor locale! A fost suplimentat bugetul ANSVSA cu 200 milioane lei, care se duc pe servicii și produse, firmele care sunt singurii câștigători din această afacere, că asta a devenit acum! (…) Eu am informația că în zonele afectate sunt cele mai mari centre de producție din țară! Așa că ANSVSA să ne spună ce societăți comerciale se află în județele acestea, care este efectivul de porci și prin cumularea acelor date o să ajungem la 3,2 milioane (de porci – n.r.)! În județele afectate până în prezent sunt 1,3 milioane porci înregistrați!”, a mai spus Costel Stanciu.

În concluzie, asociația prezidată de Stanciu solicită de urgență dizolvarea Centrului Național de Combatere a Bolilor si preluarea activităților de gestionare a epizotiei de pestă porcină de către o celulă de criză formată din experți pe domeniile veterinar, legislativ, economic și social, iar celula să se afle în coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

CITEȘTE ȘI:

Asociația Pro Consumatori pichetează sediile partidelor, împotriva legii vaccinării obligatorii: „Este o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților democratice”

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*