#CorupțiaAltfel din Constanța: Cazul Ovanesian și construcțiile ILEGALE pe care nu le vede nimeni
Coșmarul familiei constănțene Racu – Ianuș și Maruca începe în anul 2013, când începe construirea unui imobil, pe o parcelă de teren învecinată cu curtea familiei, imobilul în construcție fiind lipit de casa familiei în cauză. Imobilul despre care discutăm se află pe strada Zorelelor nr. 8, din municipiul Constanța. Parcela de teren în discuție aparținea unuia dintre foștii apropiați ai fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, unul dintre bodyguarzii lui, Nicolae Rotaru. Planul urbanistic zonal prevedea că parcela de teren pe care se construia era încadrată la categoria ZRE1 (zonă cu echipamente publice), iar construcția care se ridica era, conform proiectului si a certificatelor de urbanism nr. 1841/27.06.2013 și nr. 2190/24.07.2014, un bloc de locuințe sociale S+P+5E.
Drept urmare, familia Racu a chemat în judecată beneficiarii autorizațiilor de construire nr. 2200/06.12.2013 şi nr. 1395/08.09.2014 emise de Primarul Municipiului Constanţa, respectiv SC Metalica Provest SRL și pe soții Dumitrache – Grigore și Doina (sora lui Rotaru), cât și pe primarul municipiului Constanța. Dosarul nr. 3335/118/2014 este judecat la secţia de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Constanța și decizia magistraților a fost anularea ambelor autorizații de construire, prin hotărea nr. 1780/2016 din 12.12.2016. Recursul făcut de pârâți la Curtea de Apel Constanța a fost respins prin hotărârea definitivă nr. 750/2018 din 04.06.2018.
După anularea definitivă a autorizațiilor în cauză, Metalica Provest SRL a schimbat avocatul, iar din acest moment vorbim despre cel mai notoriu avocat al Constanței, actualul city-manager al municipiului, Felicia Ovanesian. Aceasta, în stilul caracteristic, a deschis mai multe dosare împotriva primarului de atunci al Constanței, Decebal Făgădău, utilizând toate tertipurile avocățești pentru a băga în legalitate această construcție constatată deja de instanțe în mod definitiv ca ilegală. Totodată, în ciuda deciziilor definitive, lucrările la această construcție au continuat!
Primăria a emis certificatul de urbanism nr. 2446/16.07.2019, prin care nu se aproba intrarea în legalitate a construcției S+P+4E, recompartimentări interioare, modificare fațade, schimbare destinație din locuințe sociale în hotel și amplasare firmă luminoasă.
În acest context, avem trei cauze pe rolul instanțelor, respectiv dosarele nr. 5988/118/2019, 1295/118/2020 și 5349/118/2020 (prin care intenția lui Ovanesian este de a șlefui o aură de legalitate după deciziile defavorabile precedente ale instanțelor). În toate cele trei cauze, soluția a fost total defavorabilă avocatului Ovanesian și a clientului său Metalica Provest. Practic, instanțele de judecată au respins pe bandă toate cererile posibile de intrare în legalitate formulate de Ovanesian și, pe cale de consecință, construcția trebuia demolată:



Numai că, între timp, avocatul Ovanesian s-a suspendat din această calitate și a fost numită de către Vergil Chițac city manager al municipiului exact de Revelionul trecut (La Mulți Ani! – n.r.), iar Primăria Constanța a comis în vara acestui an infracțiunea de a emite un certificat de edificare pentru acest imobil, care, practic, introducea în legalitate imobilul în cauză. Cu alte cuvinte, ceea ce nu a reușit avocatul Ovanesian, a reușit city managerul Ovanesian – coordonatorul Direcției de urbanism și amenajarea teritoriului din cadrul Primăriei, calitate în care ne-a spus recent că „singura opinie juridică care contează este a mea, cu tot respectul față de instanțe”!
Concret, abilul city manager al Constanței – în decizia de astă-vară – a invocat o serie de prevederi ale Legii 50/1991, art. 37, numai că a omis cu rea credință un detaliu crucial din același articol: „în cazul construcțiilor pentru care execuția lucrărilor s-a realizat fără autorizație de construire, intrarea în legalitate se face în baza unei expertize tehnice cu privire la respectarea cerințelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcții, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situația actuală a construcțiilor și respectarea dispozițiilor în materie și a unei documentații cadastrale”.
Cu alte cuvinte, Ovanesian a folosit acest tertip de lege care s-ar fi aplicat unei construcții care nu avea autorizația de construire anulată – cum NU este cazul de față – întrucât, în cadrul procesului de anulare a autorizațiilor instanța a dispus o expertiză judiciară care a sintetizat că imobilul nu se încadrează în prevederile Regulamentului de urbanism, fapt pentru care s-au anulat autorizațiile de construire, iar clădirea trebuie… demolată. Ne putem gândi că un anume expert a efectuat o expertiză – pe lei noi sau euro la plic – care a contrazis total expertiza dispusă de judecătorii constănțeni, producând astfel expertiza echipei câștigătoare pentru Ovanesian. Practic, se califică pentru închisoare Felicia Ovanesian, arhitectul șef Dan Petre Leu, referentul de la Direcția de urbanism care a întocmit certificatul de edificare și primarul Vergil Chițac.
Pe 20 decembrie a.c., Primăria Constanța a emis un nou certificat de urbanism solicitat de Metalica Provest pentru E-Distribuție Dobrogea SA, prin care arată foarte clar că este ilegală racordarea la rețeaua de curent electric, întrucât… construcția în sine este neautorizată:

Ca o concluzie, fostul primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, are dosare întocmite de DNA Constanța pentru săvârșirea unor fapte similare! Pe cale logică de consecință și în spiritul luptei anticorupție care înflăcărează municipiul Constanța în această perioadă, primarul Vergil Chițac și city managerul Felicia Ovanesian ar trebui să se afle în aceeași situație. De azi!
La Constanta, lupta anti-coruptie e doar praf in ochii cetatenilor. In realitate, va spun eu inca de acum ce o sa se intample: deocamdata NIMIC. Noi mai citim un articol, ne mai indignam putin, apoi uitam. Si anti-coruptia uita de dosar si gata. Doar ca partidele din opozitie iau notite. Mai trec 4 ani, vin alegerile, Chitac cu siguranta va pierde. Va castiga X alegerile. Dar X are notitele cu ilegalitati, facute in timp. In primul an de mandat, X le va lua punctual, va trimite in judecata coruptii de acum. Va lasa impresia de legalitate, vor cadea niste capete corupte. Apoi din urmatorul an, X incepe propriile ilegalitati. Si tot asa, ciclul se reia la nesfarsit. Intre timp, Constanta moare. Mamaia a fost omorata deja de Chitac in anul de gratie 2021. Raman blocuri
Numai că nu se afla pentru că …iar noi credem cumva că ei știu de șopârla asta doar de azi? Să-l vedeți pe Cealera la ambulanța ce face, de zici că este moșia lui.