Spread the love

Ex foto: Cortul amplasat în fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța de USR a fost vandalizat în noaptea de luni, 2 aprilie, spre marți, 3 aprilie

Campania Uniunii Salvați România de strângere a semnăturilor pentru inițiativa de modificare a Constituției „Fără Penali în funcții publice” a început cu stângul. La numai câteva zile după ce șefii Uniunii au anunțat că strâng semnături pentru a-i împiedica pe cei care au fost condamnați penal să acceadă la o funcție publică, cortul amplasat în fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța de USR a fost vandalizat în noaptea de luni, 2 aprilie, spre marți, 3 aprilie. Inițiatorii campaniei spun că nu e o coincidență faptul că la Constanța să fie vandalizat un cort în care se strâng semnături împotriva penalilor.

„A fost sesizată poliția, au fost ridicate probe. Probabil o să se intereseze dacă sunt camere de luat vederi în preajmă și poate vor descoperi pe cei care au vandalizat cortul. Gestul este incalificabil și, în același timp, te pune pe gânduri, în condițiile, știind bine la ce face referire proiectul nostru, în care Constanța a fost fruntașă în această zonă a persoanelor care ne-au condus și care au probleme de natură penală. Adică, la un moment dat, te gândești că nu e chiar o coincidență“, a declarat pentru TOMIS NEWS deputatul de Constanța al USR Stelian Ion, unul din inițiatorii inițiativei „Fără Penali în funcții publice”.


Amintim că, sâmbătă, 31 martie, Uniunea Salvați România a lansat campania națională de strângere a semnăturilor pentru inițiativa de modificare a Constituției „Fără Penali în funcții publice”. Membrii Uniunii au la dispoziție șase luni pentru a strânge 500.000 de semnături valabile, din cel puțin 21 de județe din țară. USR-iștii spun că în fiecare din cele 21 de județe trebuie să strângă minim 20.000 de semnături.

CITEȘTE ȘI:

USR declanșează la Constanța strângerea de semnături pentru campania “Fără penali în funcții publice”

„La Constanța vom încerca să convingem cetățenii să semneze pentru această inițiativă cetățenească. Important este faptul că semnatarii trebuie să fie din localitatea de domiciliu. Concret, nu poți să semnezi de mai multe ori în localități diferite!“, a declarat Florin Cocărgeanu, membru în Biroul Județean al USR.

Constănțenii care vor să se alăture inițiativei USR trebuie să știe că în fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța a fost amplasat un cort, unde cetățenii pot semna inițiativa de modificare a Constituției „Fără Penali în funcții publice”.

„Targetul nostru la Constanța este să strângem între 20.000 și 25.000 de semnături. Cortul va fi în zona Casei de Cultură timp de 30 de zile, urmând să fie mutat și alte zone intens circulate, în funcție de spațiul disponibil pus la dispoziție de Primăria Constanța“, a declarat președintele USR Constanța, Remus Negoi.

Ce propun USR-iștii

Inițiativa „Fără Penali în funcții publice”, inițiată de USR, propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României, cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

Interdicția este una temporară, care ar urma să înceteze odată cu intervenirea reabilitării, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminării infracțiunii, adică situațiile care, potrivit legislației penale, conduc la eliminarea tuturor consecințelor rezultate din condamnare. Jurisprudența CEDO și tratatele internaționale la care România este parte nu permit interzicerea permanentă a dreptului de a fi ales. Comitetul de inițiativă este prezidat de avocatul Mihai Badea, iar printre membri se numără filosoful Mihai Șora, scriitorul Gabriel Liiceanu, pianistul Dan Grigore, juristul Eugen Vasiliu, activistul civic Valeriu Nicolae, președintele Asociației Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu, membrii grupului “REZISTENȚA” Oana Negru și Mihai Tudorică, reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România Klaus Fabritius, precum și cetățeni implicați în acțiuni civice.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *