CORONAVIRUS Internările programate care nu sunt în regim de urgență, LIMITATE! Puteri sporite pentru șeful DSU

Numărul de cazuri confirmate de coronavirus a ajuns, marți, la 25, în România, ceea ce înseamnă că ne aflăm în cea de-a doua etapă a scenariului gândit de autorități. Primul scenariu presupunea existența de la 0 la 25 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, următorul între 25 și 100 de cazuri, apoi între 100 și 2000 de cazuri, iar ultimul peste 2000. În cel de-al doilea scenariu, autoritățile vor decide, când va mai fi depistat încă un bolnav, pe lângă măsurile deja luate, și care nu făceau, inițial, parte din primul scenariu, ca operațiile să fie limitate, iar numărul de paturi de la terapie intensivă să fie mărit. Totodată, nu este exclusă luarea de noi măsuri restrictive, în ceea ce privește deplasarea populației, precum și întâlnirile. Persoanele care nu au coronavirus vor fi direcționate către spitalele județene, pentru că este nevoie de mai multe paturi de terapie intensivă.

CITEȘTE ȘI:

Dintre cei 25 cetățeni care au contactat virusul, 5 sunt declarați vindecați și au fost externați. Astăzi, au fost confirmate 8 cazuri noi de infectare cu coronavirus, toate în București. Dintre acestea, 3 sunt contacți ai bărbatului de 60 de ani diagnosticat cu coronavirus ieri, în București, unul este contact al primei persoane diagnosticate în București, iar 2 au călătorit recent în Israel, unul în Germania și unul în Marea Britanie. Cele 20 de persoane purtătoare ale virusului sunt internate în spitale de boli infecțioase din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Craiova.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 107 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat coronavirus. Alte 11.505 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

O femeie însărcinată a fost diagnosticată, marți, cu coronavirus. Tânara este nora  unui ofițer în rezervă care a fost plecat din țară și care la revenirea în România s-a simțit rău. Aceasta lucrează la Primăria Capitalei și a fost trimisă inițial acasă, în izolare.

CITEȘTE ȘI:

Resursele medicale, din ce în ce mai greu de găsit. Puteri sporite pentru șeful DSU

Epidemia de coronavirus provoacă panică la nivel mondial, iar resursele medicale sunt din ce în ce mai greu de găsit. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a explicat marți faptul că România mai are teste pentru coronavirus pentru o săptămână! Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat că se încearcă achiziționarea de noi teste, însă este o criză foarte mare la nivel mondial.

Totodată, ministrul Costache a anunțat monitorizarea pacienților care sunt izolați la domiciliu cu suspiciuni de coronavirus cu ajutorul unor aparate speciale, despre care însă ministrul spune că sunt greu de montat.

În paralel, deputații au dat marţi vot favorabil, în unanimitate, proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, adoptat pe 26 februarie de Senat. Proiectul de lege propune ca, în cazul epidemiilor, pandemiilor sau în alte situaţii de urgenţă publică internaţionale declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dacă există un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea din regulamentul sanitar internaţional din 2005, la propunerea Grupului tehnic de experţi ai Ministerului Sănătăţii, ministrul de resort să instituie carantină pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor. De asemenea, se asigură dotarea tuturor aeroporturilor, indiferent de subordonare. De asemenea, s-a introdus posibilitatea ca suplimentarea bugetului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă să se facă din Fondul de rezervă al Guvernului, iar produsele şi cantităţile achiziţionate, cuprinse într-o anexă a proiectului de lege, sunt scutite de taxele vamale. Un alt amendament prevede ca, în cazul în care există un risc iminent pentru sănătatea publică, să fie împuternicit şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau înlocuitorul legal al acestuia să dispună, prin ordine cu caracter operativ, orice măsuri necesare pentru prevenirea şi combaterea efectelor, inclusiv stabilirea unor zone de carantină, restricţii temporare de circulaţie, precum şi măsuri de evacuare care sunt obligatorii pentru instituţiile publice centrale şi locale. Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că actul normativ este necesar deoarece stabileşte crearea stocurilor medicale şi nu doar pentru situaţia legată de apariţia noului coronavirusului, ci şi pentru alte cazuri.

S-a înființat Centrul Operațional de Coordonare

Centrul Operațional de Coordonare s-a înființat, marți, acesta fiind o unitate care stabilește în timp operativ legătura între spitale pentru identificarea în timp real a situațiilor de risc asociate coronavirus. Există și un planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor. Centrul stabilește în timp operativ legătura cu direcțiile de sănătate publică și unitățile sanitare aparținând Ministerului Sănătății pentru identificarea în timp real a situațiilor de risc asociate infecției cu coronavirus și pentru stabilirea măsurilor ce se impun. Astfel, în perioada următoare, în spitalele coordonate de Ministerul Sănătății vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor ( inclusiv paturi ATI) și evolutia epidemiologica locală. În funcție de dinamica situației se va putea decide chiar interzicerea internarilor programate. Spitalele vor raporta zilnic in sistemul electronic centralizat al Centrului de coordonare situația ocupării paturilor. Această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât și pentru gestionarea corectă și eficientă a resurselor materiale și umane. De asemenea, s-a stabilit o rețea suport pentru spitalele de boli infecțioase.

Marți, prefectul județului Constanța, George Niculescu, a participat la o videoconferință cu ministrul Sănătății, Victor Costache. Printre altele, s-a stabilit faptul că internările programate care nu sunt în regim de urgență să fie limitate.

„Astăzi, la sediul Direcției de Sănătate Publică Constanța, am participat la o videconferință condusă de ministrul Sănătății, dl. Victor Costache. Am stat alături de directorul DSP Constanța, dna. Cristina Schipor, subprefectul județului Constanța, dl. Șenol Ali, managerul SJ Constanța, dl. Cătălin Grasa, directorul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, dna. Stela Halichidis, directorul SAJ Constanța, dl. Laurențiu Bădescu și alți medici implicați direct în problematica momentului – coronavirus. Ministrul Sănătății a transmis DSP-urilor din toată țara că este foarte importantă, în perioada următoare, conlucrarea eficientă între toate unitățile medicale, astfel se recomandă detașarea de personal pentru spitalele de boli infecțioase, dar și  limitarea internărilor programate care nu sunt în regim de urgență. Pentru acțiuni eficiente este nevoie de o muncă în echipă a tuturor factorilor implicați”, a transmis prefectul Niculescu.

În prezent, în județul Constanța, 274 de persoane sunt izolate la domiciliu și nici una în carantină.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.