Coreea de Nord și Coreea de Sud REIAU comunicațiile: O primă întâlnire oficială, după ani de tensiuni majore

Coreea de Nord şi Coreea de Sud discută redeschiderea unui birou mixt de legătură, demolat de Phenian în 2020, şi organizarea unui summit, în cadrul eforturilor de restabilire a relaţiilor, au declarat miercuri trei surse sud-coreene apropiate situaţiei, transmite Reuters. Preşedintele Coreii de Sud Moon Jae-in şi omologul său nord-coreean Kim Jong Un au explorat modalităţi de îmbunătăţire a relaţiilor tensionate printr-un schimb de scrisori, începînd din luna aprilie, au spus sursele.

Discuţiile semnalează o îmbunătăţire a legăturilor deteriorate în ultimul an, după ce trei întâlniri ale liderilor promiseseră pace şi reconciliere. Discuţiile inter-coreene ar putea ajuta, de asemenea, la reluarea negocierilor blocate între Phenian şi Washington, care vizează demontarea programelor nucleare şi de rachete din Nord în schimbul ameliorării sancţiunilor. Problema este esenţială pentru Moon, care se confruntă cu un sprijin în scădere în ultimul său an de funcţie. Moon mizează pe îmbunătăţirea relaţiilor cu Coreea de Nord şi a ajutat la stabilirea unor întâlniri istorice între Kim şi preşedintele american Donald Trump în 2018 şi 2019.

Cele două Corei, care din punct de vedere tehnic se află încă în război, după ce conflictul lor din 1950-53 s-a încheiat printr-o încetare a focului, au reconectat marţi liniile telefonice directe, întrerupte în iunie anul trecut. Ambele părţi discută despre reconstruirea biroului lor de legătură comun în satul armistiţiului Panmunjom, situat la graniţă, au spus două surse. Phenian a distrus spectaculos biroul anterior, aflat în oraşul său de frontieră Kaesong, în 2020.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.