Coreea de Nord se simte ignorată și a lansat o nouă rachetă balistică

Coreea de Nord a lansat, miercuri, un „proiectil necunoscut” care a părut să eşueze imediat după lansare, a anunțat armata sud-coreeană. Lansarea are loc după ce Statele Unite şi Coreea de Sud au avertizat că nord-coreenii s-ar putea pregăti să testeze o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), relatează Reuters. Proiectilul a fost lansat de pe un aerodrom din afara capitalei nord-coreene Phenian, a precizat Statul Major Întrunit (JCS) al Coreei de Sud într-o declaraţie. „Se presupune că a eşuat imediat după lansare”, se arată într-un comunicat.

Autorităţile de informaţii din Coreea de Sud şi SUA efectuează o analiză suplimentară”, a mai precizat Statul major de la Seul.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a numit-o „lansare de rachete balistice”. Comandamentul nu a menționat eșecul raportat, dar a condamnat lansarea și a îndemnat Phenianul să se abțină de la astfel de acte. Și o sursă din cadrul Ministerului japonez al Apărării a calificat proiectilul drept o potenţială rachetă balistică, a relatat televiziunea publică japoneză NHK, mai scrie Reuters.

Aerodromul a fost locul mai multor lansări recente, inclusiv pe 27 februarie şi 5 martie. Coreea de Nord a declarat că acele teste au fost pentru dezvoltarea unor componente ale unui satelit de recunoaştere şi nu a identificat ce rachetă a folosit, dar Seulul şi Washingtonul au spus că au fost teste ale unui nou sistem ICBM. Noul sistem ICBM, Hwasong-17, a fost prezentat la o paradă militară în 2020 şi a reapărut la o expoziţie de apărare în octombrie 2021.

Lansările din 27 februarie şi 5 martie nu au demonstrat întreaga rază de acţiune a rachetei, iar analiştii au spus că Nordul ar fi putut folosi doar o singură etapă a rachetei sau ar fi ajustat volumul de combustibil pentru a zbura la altitudini mai mici. Hwasong-17 ar fi cea mai mare rachetă intercontinentală a Coreei de Nord de până acum. Coreea de Nord nu a mai testat o ICBM sau o bombă nucleară din 2017, dar a declarat că ar putea relua astfel de teste deoarece negocierile de denuclearizare cu Statele Unite sunt în impas.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.