Coreea de Nord se laudă că a testat „cea mai avansată armă din lume”. Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

Coreea de Nord a anunțat miercuri că a testat o rachetă hipersonică, în al doilea presupus test al unei astfel de arme de către regimul Kim Jong-un. Experții nu sunt însă convinși de acest lucru, relatează CNN. Dacă afirmațiile făcute în presa de stat din Coreea de Nord ar fi adevărate și, la un moment dat, țara va fi capabilă să desfășoare o armă hipersonică, acest lucru ar putea avea implicații majore pentru situația de securitate din Asia. Dar analiștii sunt circumspecți.

O rachetă hipersonică care poate învinge sistemele avansate de apărare antirachetă schimbă jocurile de securitate, dacă la ea este cuplat și un focos nuclear”, spune Drew Thompson, fost oficial al Departamentului de Apărare al Statelor Unite. „Este, totuși un mare „dacă”. A avea și a dori nu înseamnă același lucru”, a adăugat el.

Cheong Seong-chang, directorul Centrului pentru Studii Nord-coreene de la Institutul Sejong din Coreea de Sud, spune că va fi nevoie de mai mult timp și de perfecționări înainte ca Phenianul să poată lansa o armă hipersonică. „Coreea de Nord va avea nevoie de cel puțin două sau trei lansări de testare în viitor pentru a-și finaliza racheta hipersonică”, a spus el.

Rachetele hipersonice mai sunt denumite și „vehicule” ori „planoare hipersonice” (HGV) deoarece, spre deosebire de rachetele balistice clasice, nu au o traiectorie predeterminată (balistică). În schimb, ele pot „plana” cu viteze de peste cinci ori mai mari decât cea a sunetului (circa 6.200 de kilometri/oră) și chiar executa, teoretic, manevre evazive. Armele hipsersonice se împart în două mari categorii: „planoare” și rachete hipersonice „de croazieră”. În prezent, principalele puteri militare ale lumii se concentrează pe realizarea și perfecționarea armelor din prima categorie: „planoarele hipersonice”.

„Planoarele hipersonice” sunt lansate cu ajutorul unei rachete clasice și transportate astfel până în straturile superioare ale atmosferei, de unde sunt apoi lansate asupra țintei vizate. Aceste rachete au motoare scramjet (acronim de la „Supersonic Combustion Ramjet”) care folosesc oxigenul din aer pentru arderea în regim supersonic a combustibilului, care să asigure apoi o propulsie la viteze hipersonice. Din informațiile actuale, se crede că doar două țări, Rusia și China, au rachete hipersonice dislocabile.

În decembrie 2019, Rusia a declarat că sistemul său de rachete hipersonice – cunoscut sub numele de Avangard – a intrat în funcțiune. Într-un discurs adresat Parlamentului rus în 2018, președintele Vladimir Putin spunea că sistemul Avangard este „practic invulnerabil” la apărarea antiaeriană occidentală. În ianuarie 2020, Putin a supravegheat testarea unui al doilea sistem hipersonic, Kinzal, în largul Crimeei. Iar în noiembrie, Rusia a declarat că și-a testat cu succes racheta hipersonică Zircon. În august, și China a testat o armă hipersonică.

Au lansat o rachetă cu rază lungă de acțiune. A făcut înconjurul lumii, lansată cu un vehicul hipersonic care s-a întors înapoi în China, lovind o țintă din China”, a spus generalul John Hyten, adjunctul șefului statului major al forțelor americane. China a negat însă acest lucru, spunând că a fost vorba despre un test spațial „de rutină”.

Regimul lui Kim a testat cu siguranță o rachetă miercuri și a publicat o imagine a testului joi. Experții care s-au uitat la fotografie nu pot fi siguri despre ceea ce reprezintă ea.

Această rachetă poartă un vehicul de reintrare de manevră, sau MaRV. Nord-coreenii o consideră „hipersonică”, ceea ce nu este greșit, dar asta nu înseamnă că este un tip nou de armă”, spune Joshua Pollack, cercetător la Middlebury Institute of International Studies din California. MaRV este în esență un focos de rachetă care își modifică traiectoria de zbor după ce a reintrat în atmosferă, după ce s-a separat de racheta care l-a lansat. Este o tehnologie pe care armata americană a folosit-o de zeci de ani, a mai spus Pollack.

Ceea ce deosebește MaRV de HGV este capacitatea acestuia din urmă de a-și aplatiza traiectoria de zbor, apoi de a se ridica și de a plonja pe țintă.

Oficialii militari sud-coreeni și-au exprimat, vineri, îndoiala cu privire la capacitățile unei rachete testate de Coreea de Nord, miercuri, și despre care regimul Kim susține că este „hipersonică”, relatează Reuters. De obicei, acest termen este folosit pentru rachete care ating o viteză de peste 6000 de km/h, adică de cel puţin cinci ori mai mare decât a sunetului, şi care pot efectua manevre pe traiectorii relativ joase, ceea ce le face mai greu de detectat şi interceptat. Se pare că încărcătura activă a rachetei nord-coreene a atins într-adevăr viteze hipersonice, dar acest lucru este valabil şi pentru alte rachete balistice, iar testul de miercuri nu a demonstrat nici raza de acţiune, nici manevrabilitatea susţinute de regimul nord-coreean, a declarat un oficial militar sud-coreean.

Coreea de Sud a estimat că racheta a parcurs mai puţin de 700 de km, cât pretinde Coreea de Nord, iar manevrabilitatea „laterală” a fost mai redusă decât s-a relatat. Capul rachetei avea o formă mai apropiată de cea conică decât prima presupusă rachetă hipersonică nord-coreeană, testată în septembrie anul trecut, care semăna cu un planor.

Acesta nu este nici un planor hipersonic, nici o rachetă hipersonică de croazieră; este o rachetă cu cap mobil”, a spus oficialul despre racheta lansată miercuri, care fusese prima prezentată la o expoziţie militară de la Phenian în octombrie.

Evaluarea sud-coreenilor este în acord cu cea a analiştilor internaţionali, care au observat că testul a implicat aparent o rachetă balistică cu combustibil lichid, cu un vehicul manevrabil de reintrare în atmosferă (MaRV), o caracteristică realizată deja de alte ţări, inclusiv Statele Unite şi Coreea de Sud.

Una dintre îndoielile mele despre caracterizarea ca «hipersonică» este că aceasta subliniază în mod incorect viteza, când de fapt vorbim despre manevrabilitate şi precizie”, a afirmat pe Twitter cercetătorul în domeniul rachetelor Jeffrey Lewis de la Centrul James Martin pentru Studii privind Neproliferarea. „Deci, da, noul planor este hipersonic. Dar mai important, este un MaRV”, a mai scris el.

Deşi rachetele de acest tip nu au raza celor mai mari rachete balistice intercontinentale (ICBM) nord-coreene, analiştii sunt de părere că armele manevrabile pot fi folosite pentru a evita apărarea antirachetă. Vineri, Statele Unite şi Japonia au difuzat un comunicat comun în care se angajează să dezvolte apărarea comună, inclusiv împotriva armelor hipersonice.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni luni pentru a discuta despre testul balistic făcut de Coreea de Nord în această săptămână. Phenianul a spus că este vorba despre un test de armă hipersonică. Această reuniune a fost cerută de SUA, Franţa şi Marea Britanie, membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, precum şi de Irlanda şi Albania, nou membru nepermanent al instanţei începând cu 1 ianuarie, potrivit surselor citate de AFP.

Nu este aşteptată „nicio declaraţie comună” a Consiliului de Securitate, potrivit unui diplomat, în timp ce un altul a spus că declaraţii ar urma să fie făcute înainte sau după reuniune. În 2017, Consiliul de Securitate a dat dovadă de o rară unitate asupra Coreii de Nord, adoptând în unanimitate trei serii de sancţiuni economice severe împotriva acestei ţări, după teste nucleare şi cu rachete.

Joi, agenţia oficială nord-coreeană KCNA a afirmat că racheta transporta „o focoasă hipersonică ce a lovit cu precizie o ţintă aflată la o distanţă de 700 de kilometri”. Este a doua oară când Coreea de Nord anunţă un tir cu rachetă hipersonică, o armă sofisticată care atestă progresele industriei de apărare nord-coreene, notează AFP.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *