Coreea de Nord își minează graniţele, pentru ca nimeni să nu treacă infectat

Coreea de Nord şi-a înăsprit măsurile de control împotriva coronavirusului de-a lungul graniţei cu Coreea de Sud, a relatat duminică agenţia de ştiri Yonhap, preluată de DPA. Phenianul ridică un zid în apropierea graniţei şi a liniei de demarcaţie militară, a precizat Yonhap, citând două media oficiale nord-coreene. Coreea de Nord ia de asemenea măsuri şi în zonele de coastă pentru a opri ca virusul să ajungă pe teritoriul său pe mare, au transmis televiziunea (KCBS) şi agenţia de ştiri (NCNA) oficiale de la Phenian.

Reacţionăm ferm pentru a nu permite transmiterea virusului prin deşeurile de pe mare„, a precizat KCBS, citată de Yonhap.

Coreea de Nord, cea mai izolată ţară din lume, nu a raportat până acum niciun caz oficial intern de coronavirus, dar şi-ar fi intensificat recent măsurile de protecţie sanitară. Serviciul sud-coreean de informaţii, NIS, susţine că liderul nord-coreean Kim Jong Un ia „măsuri iraţionale” împotriva pandemiei, potrivit unor parlamentari care au primit un raport din partea agenţiei în această săptămână.

Agenţi ai NIS au raportat că Kim Jong Un ar fi interzis pescuitul şi producţia de sare de teamă că apa sărată este contaminată cu coronavirus, deciziile fiind dăunătoare pentru economia şi aşa fragilă a ţării. NIS a mai precizat că hackeri nord-coreeni încearcă să atace laboratoare sud-coreene care fac cercetări privind vaccinul.

Un parlamentar sud-coreean, Ha Tae-keung, anunță că că Kim Jong Un manifestă „furie excesivă” şi ia „măsuri iraţionale” asupra pandemiei şi impactului său economic.

Ha a spus că agenţia de informaţii le-a spus parlamentarilor că Coreea de Nord a executat o personă importată din domeniul schimburilor valutare în Phenian luna trecută după ce a tras concluzia că persoana este responsabilă pentru scăderea cursului de schimb în perioada pandemiei. Ha a citat INS spunând că Coreea de Nord a executat şi un oficial cheie în august pentru încălcarea reglementărilor guvernamentale care restricţionează mărfurile aduse din străinătate. Cele două persoane nu au fost identificate pe nume.

Coreea de Nord a interzis, de asemenea, pescuitul pe mare. Coreea de Nord a plasat recent Phenianul şi nordul provinciei Jagang sub carantină din cauza problemelor legate de coronavirus. Coreea de Nord a făcut, de asemenea, o încercare nereuşită de atac cibernetic a cel puţin unei companii farmaceutice sud-coreene care încerca să dezvolte un vaccin împotriva coronavirusului, a spus INS.

Coreea de Nord susţine că nu a depistat cazuri de coronavirus pe teritoriul său, o afirmaţie contestată de experţi externi. Un focar major ar putea avea consecinţe grave, deoarece sistemul de sănătate din Coreea de Nord rămâne invalidat şi suferă de o lipsă cronică de provizii medicale. Guvernul nord-coreean sub conducerea Kim Jong Un a ordonat executarea a cel puţin două persoane, a închis capitala Phenianului şi a pus în aplicare alte măsuri pentru a încetini răspândirea COVID-19, potrivit parlamentarilor sud-coreeni care au fost informaţi de membrii agenţiei de informaţii a ţării.

Economia nord-coreeană a fost puternic afectată de pandemie, ţara fiind nevoită să-şi sigileze graniţa cu cel mai mare partener comercial, China, în ianuarie. O serie de dezastre naturale în timpul verii, împreună cu sancţiunile conduse de SUA asupra programului de armament al Coreei de Nord, au destabilizat şi mai mult economia deja în dificultate a ţării.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *