Coreea de Nord a efectuat al treilea test cu rachete. RĂSPUNS la sancțiunile impuse de SUA

Coreea de Nord a lansat un proiectil neidentificat, a anunţat vineri armata sud-coreeană, ceea ce ar fi al treilea test efectuat de Phenian în mai puţin de zece zile, relatează AFP şi Reuters. Proiectilul a fost lansat în direcţia estului Peninsulei Coreene, au precizat şefii Statului Major Interarme din Coreea de Sud.

Garda de Coastă a Japoniei a transmis la rândul său că a detectat vineri lansarea de către Coreea de Nord a ceea ce pare a fi „una sau mai multe rachete balistice”.

Un purtătorul de cuvânt al Gardei de Coastă a declarat pentru AFP că încă analizează locul unde a căzut proiectilul şi încearcă să stabilească dacă a fost vorba de un singur obiect sau de mai multe. În ciuda unor sancţiuni internaţionale pentru programele sale de armament interzise, Phenianul a lansat deja două rachete, prezentate ca hipersonice, de la începutul anului. Primul test a fost la 5 ianuarie, iar al doilea la 11 ianuarie.

Al doilea test, supervizat de liderul Kim Jong Un, a atras sancţiuni americane împotriva a cinci persoane având legături cu programul balistic nord-coreean. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Coreea de Nord a acuzat atunci SUA că „au agravat intenţionat” situaţia.

Dacă „Statele Unite adoptă o astfel de atitudine de confruntare, RPDC (Republica Populară Democrată Coreea) va fi obligată să reacţioneze mai puternic şi mai hotărât”, a declarat purtătorul de cuvânt, conform agenţiei de presă oficiale KCNA.

Comitetul șefilor de stat major al Coreei de Sud a spus că rachetele au fost lansate din nord-vestul țării. Cabinetul Prim-ministrului și Ministerul Apărării din Japonia au detectat de asemenea lansarea, iar garda de coastă a emis o atenționare pentru toate vasele care navighează în zonă cu privire la obiecte care ar putea să cadă din cer. Cu câteva ore înainte de aceste afirmații, Coreea de Nord a criticat administrația Biden pentru impunerea de noi sancțiuni ca răspuns la testarea rachetelor balistice de către nord-coreeni și a avertizat că va oferi un răspuns în forță și acțiuni precise dacă Washingtonul își menține „atitudinea conflictuală”.

Sancțiunile au fost impuse în cazul a cinci nord-coreeni pentru rolul lor în obșinerea de echipament și tehnologie ce au făcut posibil programul de dezvoltare a rachetelor balistice în Coreea de Nord. SUA a spus că dorește și impunerea de sancțiuni din partea ONU.

Coreea de Nord a accelerat procesul organizării de noi teste cu rachete cu potențial nuclear care sunt proiectate să copleșească sistemele defensive din regiune. Unii experți spun că liderul nord-coreean s-a întors la tehnica deja testată de a pune presiune pe țările cu care dorește să negocieze prin aceste lansări de rachete, pentru ca mai apoi să se alăture discuțiilor în urma cărora dorește să obțină concesii.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.