Convocare BEx: Liberalii pregătesc EXCLUDEREA lui Ludovic Orban din partid

PNL a decis, în ședința BPN, să meargă la negocieri cu cei de la PSD. În același timp, cei de la PNL au convocat, pentru vineri, o ședință a Biroului Executiv în care se va discuta progresul negocierilor, dar va fi luată și o decizie împotriva lui Ludovic Orban. În spatele ușilor închise, Florin Cîțu l-a amenințat pe Ludovic Orban că va fi exclus din PNL la următorul BEX al partidului. Ședința BEX va avea loc, vineri, de la ora 11.00.

Biroul Politic Național al PNL a decis, în ședința de luni seară, de la Vila Lac 1, să continue negocierile cu PSD pentru formarea unui guvern PNL-PSD-UDMR. Dintre cei peste 70 de lideri PNL prezenți, doar 22 au votat împotrivă. Printre cei 22 s-a numărat și Ludovic Orban, fostul președinte al PNL. Acesta a fost și protagonistul unui episod tensionat în cadrul ședinței. Înainte de ședință, Orban declarase că o eventuală decizie de negociere cu PSD îl va determina să părăsească PNL. Fostul premier a părăsit deja grupul parlamentar PNL, fiind însoțit de alți 15 parlamentari. Orban s-a referit într-un interviu recent și la varianta de a-și înființa un nou partid.

Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a afirmat, după şedinţa BPN de la Vila Lac, că nu a fost stabilit un mandat clar pentru negocieri, „un mandat care într-adevăr să cuprindă toate elementele esenţiale şi lucrurile la care PNL nu poate renunţa„, ci „pur şi simplu s-a lăsat la îndemâna echipei de negociere să negocieze orice cu PSD-ul”.Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie ca să batem palma cu PSD, să facem un guvern cu PSD (…) Ce legătură este între PNL şi fostul partid comunist? Nicio legătură”, a arătat el.

Şi la ora actuală, e un mandat (…) fără niciun fel de termen de cristalizare a.. fără un plan coerent în spate. Adică se mai poate discuta cu PSD-ul încă doi ani de zile după mintea unora. Deci problema este că ai la îndemână posibilitatea de reformare a majorităţii parlamentare cu coaliţia de centru-dreapta care a fost învestită după alegerile din 6 decembrie… Practic, din punctul meu de vedere, această variantă este abandonată, iar discuţiile din sală…. nu dau nume şi nu vă spun dar… să vii cu motivul ăsta penibil, că nu există o majoritate parlamentară stabilă şi că această majoritate ar depinde de Ludovic Orban sau de minorităţi…”, a declarat fostul lider al PNL, la finalul şedinţei BPN al PNL de la Vila Lac.

El a adăugat că în politică e vorba de „principii, valori, credinţă şi de angajamentele pe care le iei faţă de oamenii care ţi-au acordat încrederea„.

„Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie ca să batem palma cu PSD, să facem un guvern cu PSD. Şaizeci şi ceva la sută din cei care mai votează astăzi cu PNL sunt împotriva unui guvern cu PSD, nu vorbesc de tot bazinul de centru-dreapta, care în mare parte a votat cu noi şi cu cei de la USR-PLUS tocmai în ideea de formare a unui guvern de centru-dreapta„, a punctat Orban.

Orban a susţinut că „nu există nicio explicaţie raţională” pentru faptul că nu s-a refăcut coaliţia cu USR. „Nici nu ştiu din ce motive preşedintele Iohannis îşi doreşte această coaliţie care să dea o majoritate parlamentară absolut confortabilă”, a afirmat el.

Întrebat dacă a spus la o şedinţă că îşi doreşte suspendarea preşedintelui şi că va face campanie în acest sens, Orban a replicat: „Nu, am răspuns unei întrebări… am răspuns unei întrebări pe tema asta şi le-am spus ceea ce am spus de la tribuna Parlamentului: că ei trebuie să se întoarcă cu faţa la cetăţenii români, ceea ce de multe ori presupune să se întoarcă cu spatele la chiriaşul de la Cotroceni. Şi le-am spus încă o dată că PNL e PNL şi destinul PNL nu trebuie să fie legat de la Klaus Iohannis pentru că la ora actuală Klaus Iohannis şi-a primit de la români şi de la PNL ceea ce şi-a dorit: două mandate de preşedinte, e timpul să dea el către români încrederea de care s-a bucurat atunci când a fost ales preşedinte”.

„Ce legătură este între PNL şi fostul partid comunist? Nicio legătură”, a subliniat Ludovic Orban. El a menţionat că nu s-a discutat despre niciun mandat.

„A fost pomenit un termen de două săptămâni, aşa într-o doară, să vedem exact ce se discută cu ei. (…) dacă e să se dea un mandat, trebuie să se dea un mandat serios, un mandat care într-adevăr să cuprindă toate elementele esenţiale şi lucrurile la care PNL nu poate renunţa. Or, nu s-a întâmplat aşa ceva, pur şi simplu s-a lăsat la îndemâna echipei de negociere să negocieze orice cu PSD-ul„, a conchis el.

Conducerea PNL a votat, luni, în şedinţa Biroului Politic Naţional, începerea oficială a negocierilor cu PSD pentru formarea Guvernului, liberalii dorind ca până la 1 decembrie Executivul să fie învestit, au precizat surse din PNL pentru News.ro. 48 de lideri din BPN au votat în favoarea guvernării alături de social-democraţi, şi doar 22 s-au împotrivit.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Convocare BEx: Liberalii pregătesc EXCLUDEREA lui Ludovic Orban din partid

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *