Controversata declarație privind orele online. Ministerul: „Părinții care refuză să semneze, NU riscă sancțiuni”

Părinții au primit, în aceste zile, o declarație prin care își asumă, pe proprie răspundere, că nu vor înregistra orele online la care participă elevii. Subsecretar de stat în Ministerul Educației, Jean Badea, susține că această declarație este doar la nivel de recomandare, iar părinții care refuză să o semneze nu riscă sancțiuni.

Dincolo de acest aspect, vedeți dumneavoastră, am senzația că deși condițiile speciale prin care trecem ar fi trebuit să ne solidarizeze, vedem din păcate că între cadrele didactice și părinți a apărut o prăpastie. Această declarație noi o propunem ca o dovadă de încredere pe care și- o acordă părinții cadrelor didactrice și invers. Personal, nu văd care ar fi problema să ne luăm un angajament, atât timp cât aceste lucruri sunt reglementate de lege, atâta timp cât cumva respectăm legea, nu facem altceva decât să respectăm legislația. (…) Personal, pot fi de acord că școala este un spațiu deschis, dar pe de altă parte, suntem obligați să respectăm legislația. (…) Vreau să înțelegeți că părerea personală aici nu contează, în măsura în care legislația reglementează explicit acest lucru: lecția nu poate fi înregistrată decât cu acordul atât al cadrului didactic, cât și al elevilor. Dincolo de identitatea cadrului didactic sau dincolo de reticența cadrului didactic de a-i fi înregistrată lecția, există posibilitatea ca pe înregistrări să apară inclusiv minori, care intră sub incidența aceluiași tip de legislație. (…) Dacă un părinte refuză să semneze declarația, nu se întâmplă nimic, aceste declarații sunt cu titlul de recomandare, logica lor a fost aceea de a acorda o încredere suplimentară celor două categorii implicate în acest proces și la care trebuie să contribuie în egală măsură părinții și cadrele didactice. Vor exista consecințe doar în situația în care se înregistrează lecția și aceste înregistrări devin publice și unul dintre cei vizați reclamă acest aspect”, a explicat oficialul din Ministerul Educației. Însă, conform reglementărilor, un copil nu are voie să înregistreze”, a declarat subsecretarul de stat Jean Badea.

Textul declarației:

„Subsemnatul, părinte/tutore legal al alevului înmatriculat în, mă oblig

– să nu înregistrez prin nici un procedeu activitățile didactice și să nu le multiplic sunt nicio formă fără acordul cadrului didactic care conduce sau realizează activitatea respectivă

– să iau toate măsurile pentru a preveni înregistrare activităților didactice sau multiplicarea înregistrărilor acestora în absența acordului cadrului didactic care conduce/realizează activitatea respectivă.

Declar, susțin și semnez că am luat cunoștință de întregul conținut, precum și de prevederile articolului 326 din Codul penal privind falsul în declarații.

Părinte ……

Elev…..”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *