Control politic TOTAL al PSD în Comisia pentru Apărare din Senat. Chițac, exclus din comisie; președinte: Brăiloiu!

Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a trecut recent printr-o modificare de structură. În această comisie importantă a Senatului, Constanța avea trei parlamentari: Vergil Chițac (neafiliat) și Tit-Liviu Brăiloiu și Nicolae Moga, ambii PSD.

CITEȘTE ȘI:

SCANDAL în Parlament: Tit-Liviu Brăiloiu a AGRESAT un parlamentar USR!

În contextul situației tensionate din spațiul public cu privire la Ministerul Afacerilor Interne, Jandarmerie ș.a.m.d., PSD a strâns rândurile și a întărit această comisie, în sensul controlului total. Astfel, Vergil Chițac a fost exclus din componența comisiei, iar Brăiloiu este, din 17 septembrie, președinte. Opoziția este clar depășită, în contextul în care liberalii au doar doi membri, printre care Nicoleta Pauliuc (vicepreședinte), iar USR un singur membru. Grupul PMP de la Senat a fost desființat, așa că nu există nici un senator de la acest partid, deci PSD domină comisia cu cei șase membri, plus votul aliaților de la ALDE (Teodor Meleșcanu).

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Ambasada Rusiei în România: „Tancurile rusești nu mai sunt în Republica Moldova. NATO nu a ratificat tratatul cu CSI”

10 august sau… dacă nu taci, îți pierzi funcția

Dintre toți acești membri ai comisiei pentru Apărare, singurul care a fost vocal în timpul protestelor violente din 10 august din Capitală a fost Vergil Chițac, iar asta l-a costat. Senatorul ne-a precizat că motivația excluderii din comisie a fost una… tehnică.

„Componența unei comisii din Parlament nu se poate modifica de pe o zi pe alta, așa că au găsit varianta redistribuirii parlamentarilor neafiliați și ne-au trimis în comisiile unde erau locuri, să le spunem, libere”, ne-a spus Chițac.

Nici un articol din Regulamentul de organizare și funcționare al comisiei nu prevede că parlamentarii neafiliați pot fi mutați cu o asemenea lejeritate, art. 13 și 14 vorbind despre pierderea calității de membru doar în cazul grupurilor parlamentare și în cazul locurilor vacante din Biroul comisiei, deci nu al membrilor simpli.

Evident, celelalte comisii în care au fost repartizați senatorii neafiliați sunt de o importanță mai mică și, astfel, senatorii vocali sunt excluși din pozițiile mai influente ca să nu mai… deranjeze. Acest lucru s-a văzut și la audierile de marți ale prefectului Capitalei sau ministrului Afacerilor Interne.

Carmen Dan, pe făraș? Brăiloiu i-a cântat în strună

După ce PSD a blocat de trei ori audierea ministrului Carmen Dan în Comisia de Apărare din Senat, pe tema violenţelor din 10 august, aceasta a fost audiată marți dimineață. Schimbarea de atitudine a senatorilor PSD a avut loc grație acestor reorganizări. După excluderea lui Chițac, președintele liberal Marcel Vela a fost înlocuit, iar prin numirea noului președinte de la PSD, comisia se află în situația în care poate să facă audieri de ochii lumii. Exact ceea ce Carmen Dan avea nevoie și, evident, s-a și întâmplat.

CITEȘTE ȘI:

S-o spunem pe-aia dreaptă: Liviu Dragnea a venit la Constanța ca să facă mișto de noi!

De exemplu, Brăiloiu a adus în atenţia membrilor şi ministrului de Interneproblematica ameninţărilor din spaţiul virtual şi necesitatea creării unui cadru legislativ care să permită autorităţilor luarea unor măsuri.

„Din informaţiile care circulă pe diverse reţele aflăm că au existat 140.000 de conturi de Facebook fără identitate reală în timp ce noi facem tot felul de legislaţii referitoare la combaterea terorismului, la spălarea banilor. Paralel există aceste conturi, 140.000 de conturi care nu au nici un control. Tot pe Facebook, pe aceste conturi, nu ştiu dacă sunt reale sau nu apar tot felul de ameninţări, incitare la tot felul de agresiuni, apar indivizi care se pozează cu pistoale, cu puşti şi vroiam să vă întreb, serviciile de specialitate ale MAI acţionează în vreun fel? (…) Credeţi că se impune necesitatea unei legislaţii care să reglementeze şi aceste reţele sociale în sensul de a controla conţinutul lor?”, a spus Brăiloiu.

În ciuda susținerii frenetice din partea PSD, se vorbește tot mai mult de demisia lui Carmen Dan, care ar urma să aibă loc în următoarele două săptămâni.

„Sunt un om responsabil și voi lua cea mai corectă decizie în orice situație care se va dovedi, care va avea caracterul unui fapt. Acum suntem la momentul dacă… Vă asigur că nu mă voi ascunde în munți”, a spus Carmen Dan, la audierile de marți.

CITEȘTE ȘI:

(VIDEO+FOTO) Gaze lacrimogene și violențe de nedescris. Radiografia unui RĂZBOI împotriva Guvernului PSD

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.