Contribuția personală în sistemul medical pentru servicii private, ADOPTATĂ. În vigoare, de la 1 iulie

Premierul Florin Cîțu a declarat joi că în ședința de Guvern s-a adoptat ordonanța de urgență privind coplata în sistemul medical. „A trecut ordonanța azi. Nu are cum să scadă calitatatea actului de sănătate în sistemul public”, a afirmat șeful Guvernului.

Președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe, a explicat joi ce schimbări vor apărea după ce Guvernul a adoptat în ședința de azi ordonanța de urgență privind introducerea „contribuției personale în sănătate”:

– De la 1 iulie, românii care sunt asigurați se vor putea trata în spitalele private care au contracte cu casele de asigurări de sănătate astfel: o parte din banii necesari tratamentului vor fi suportați de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar diferența până la tariful perceput de privat va trebui achitată suplimentar din buzunarul bolnavului.

– De la 1 iulie intră în vigoare doar pentru „spitalizare continuă, cazuri acute”.

– Pentru segmentul „ambulatoriu de specialitate și ambulatoriu paraclinic”, contribuția personală va apărea în anul 2022, la 60 de zile după adoptarea bugetului de stat.

– Atunci când pacientul se va prezenta la spitalul privat pentru tratament, va primi un „deviz estimativ” în care pacientul va fi informat detaliat cât decontează CNAS pentru tratament și cât mai are de plătit pacientul în plus pentru tarifele spitalului privat. „Oferta” va fi valabilă 5 zile lucrătoare pentru ca pacientul să poată să ceară oferte și de la alte spitale și să le compare pentru a alege cea mai bună variantă pentru el.

OUG adoptată de Guvern prevede:

– În situația în care asigurații optează să beneficieze de unele servicii medicale la furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate, respectivii furnizori pot solicita acestor asigurați, pe baza consimțământului prealabil exprimat în scris, o contribuţie personală pentru a acoperi diferenţa dintre tariful practicat de furnizor pentru rezolvarea cazului sau, după caz, tarifele serviciilor medicale acordate şi tarifele corespondente suportate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, astfel cum va fi stabilită această diferență prin Contractul-cadru.

– Contribuţia personală pentru fiecare categorie de serviciu medicaleste afişată pe pagina de internet și la sediul furnizorilor privaţi de servicii medicale şi se plăteşte de către asiguraţi, în mod direct sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări

– Asigurările voluntare de sănătate de tip complementar suportă coplata și contribuția personală datorate de asigurat, în condiţiile legi

– Numărul de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă cu furnizorii privați, poate fi majorat până la data de 31 decembrie 2022, treptat, în limita a maxim 10% față de numărul total de 3 paturi contractate de casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă cu furnizorii privați la data de 31 decembrie 2020, în urma unei analize a nevoii de servicii medicale realizată la nivel teritorial, pe baza unor criterii și a unei metodologii prevăzute în normele metodologice de aplicare a contractului-cadru, aprobate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în limita numărului de paturi aprobate la nivelul județului/municipiului București, potrivit prevederilor art. 167 alin. (2) din aceeași lege.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *