Contre PNL – PSD în Consiliul Local, pe tema câinilor fără stăpân. „Cum plătiți din bani publici un ONG fără achiziție publică?”

Ultima ședință din acest an a Consiliului Local Municipal Constanța a fost cu multe scântei. Una dintre ele chiar la finalul ședinței, când, pe ordinea de zi suplimentară, a figurat proiectul de hotărâre privind aprobarea „desfășurării campaniei de sterilizare a câinilor de rasă comună de pe raza municipiului Constanța”. Proiectul a fost inițiat de viceprimarul liberal Ionuț Rusu, acesta implicându-se pe subiectul câinilor fără stăpân de când consilierul neremunerat Felicia Ovanesian a dat dispoziție ca nici un astfel de animal să nu mai fie ridicat de pe străzile Constanței, efectul constând în creșterea atacurilor acestora asupra constănțenilor. Chiar în aceste momente, ca exemplu, ITM Constanța desfășoară o anchetă la o firmă în acest sens, unde un angajat a fost atacat de o haită.

Proiectul de hotărâre vizează încheierea unui protocol între Primăria Constanța și Asociația Animal Society (fosta Vier Pfoten – n.r.) privind sterilizarea câinilor fără stăpân. Evident, protocolul este făcut pe repede-înainte și conține o serie de aspecte mai puțin încurajatoare. De exemplu, protocolul se încheie pe o perioadă de un an de zile, însă activitățile propriu-zise se vor desfășura maxim o lună! Totodată, se vorbește la art. 4 și 5 despre procedurile de prindere, metodele de sterilizare și de returnare a câinilor în teritoriu, numai că în interiorul textului aflăm că „Animal Society nu va răspunde și nici nu va da curs plângerilor venite din partea cetățenilor privind câinii agresivi”. Astfel, câinii nu vor fi prinși, iar cei care – probabil – din greșeală vor fi prinși, vor fi redați străzii, unde își vor putea desfășura agresivitatea în voie, fără ca nimeni să răspundă în acest sens!

În acest context, Primăria Constanța trebuie să asigure pentru Animal Society pază, cazare – cu utilități, hrană zilnică, inclusiv combustibil – pentru care s-a pus la dispoziție și un… cont bancar:

„Având în vedere necesitatea stopării înmulțirii câinilor fără stăpân, s-a concluzionat că a fost nevoie de acest HCL și, prin urmare, este necesară încheierea unui protocol. În urma întâlnirilor, asociația ne-a comunicat intenția de a ne sprijini. Cei de la Animal Society nu numai că ne vor ajuta în campanie, dar vor veni cu un cod de bune practici, în mai multe etape, pe parcursul anului viitor”, a motivat inițiatorul Ionuț Rusu în cadrul ședinței CLM.

Costin Răsăuțeanu

Implicarea banilor publici pentru un ONG cu o mulțime de pretenții și nici o responsabilitate și fără achiziție publică l-a iritat pe liderul de grup al consilierilor social-democrați, Costin Răsăuțeanu:

Înțelegem importanța demersului. Vrem doar să tragem un semnal de alarmă cu privire la chestiunea juridică care va trebui să guverneze acest protocol. Nu există trecută nici o valoare, înțeleg că se va plăti mâncarea, cazarea, cheltuieli care presupun bani publici. Eu cred că acest protocol trebuie să sufere niște modificări. Nu poți prinde o plată anume – aici sunt legi, trebuie o achiziție publică. Suntem obligați să facem plăți către un ONG… Se pot face plăți, dacă ONG-ul e de utilitate publică, adică trebuie să respectăm legea și niște pași procedurali. Ar trebui să analizăm, să nu ne grăbim, ca să nu avem probleme cu decontarea unor bani, Curtea de Conturi ș.a.m.d. (…) Cum ați ales acest ONG? Dacă ați prins bani publici, e o problemă”, a spus Răsăuțeanu.

Înțeleg pe deplin îngrijorarea, doar că acest protocol a fost studiat în prealabil de serviciul juridic și am avut o serie de întâlniri cu cei de la Animal Society, acest protocol este opera unor mai multe comunicări, astfel încât să fim în perfectă legalitate. (…) Acest proiect este pus în aplicare în mai multe orașe din jurul Constanței și în țară. ONG-ul face această sterilizare, predarea de know-how, iar noi vom pune doar cazarea și masa pe timpul cât ei vor fi prezenți. (…) Alegerea asociației s-a făcut după un proces complex. Cât despre legalitate, noi acum votăm un protocol, urmând ca celelalte achiziții să se facă conform legii. Nu văd unde este problema”, a replicat Rusu.

Proiectul a fost adoptat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *