Contre cu ministrul Finanțelor în Camera Deputaților. Eugen Nicolăescu: „ANAF hărțuiește agenții economici cu girofarul”. Florin Gheorghe: „Șantierele pentru infrastructură întârzie să apară”

Creștere economică sănătoasă, o sintagmă atât de des folosită de politicieni, aproape deloc aplicabilă în teren. A fost subiectul principal al discuțiilor, marți, la „ora ministrului”, în Camera Deputaților, când s-a discutat despre activitatea ANAF, mediul de afaceri sau aplicabilitatea noului Cod Fiscal.

La dezbateri, a participat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu. Primul care a luat cuvântul, din partea PNL, a fost deputatul Eugen Nicolăescu.

„PNL a anticipat corect că anul 2016 reprezintă momentul prielnic aplicării unor astfel de măsuri pentru o creștere economică sănătoasă, astfel încât nivelul de trai să se îmbunătățească. (…) Observăm o aplicare defectuoasă, iar noul Cod Fiscal va trebui să beneficieze de o implementare corectă. (…) Doamnă ministru, câteva din așteptările PNL: simplificarea fiscală, relaxarea nu trebuie să fi înăbușită de o creștere nejustificată a procedurilor administrative, declarații fiscale, mai mult sau mai puțin necesare, așa cum se întâmplă acum. Care sunt măsurile care se impun? În al doilea rând, mă refer la predictibilitatea politicii fiscale! În prezent, urmare a faptului că PSD a ignorat PFA și micii întreprinzători, au avut loc creșteri uriașe. Solicitarea noastră este ca normele de aplicare să fie clare, ușor de implementat și să nu supuneți contribuabilul la interpretări ciudate. Dacă efectele nu sunt cele dorite, aveți curajul să le revizuiți în beneficiul contribuabilului și al bugetului. (…) Despre ANAF, numai de bine! ANAF trebuie să își schimbe atitudinea, hărțuind, alergând agenții economici cu girofarul nu a adus mai mulți bani la buget. Acțiunile lor să se deplaseze în zona prevenirii evaziunii fiscale! (…) Noul Codul Fiscal cuprinde cea mai mare parte a măsurilor de politică fiscală pe care PNL le are în programul de guvernare. Relaxarea fiscală trebuie să fie un succes pentru România și un model pentru statele europene. (…) Vă susținem, însă nu necondiționat și vom monitoriza acțiunile Guvernului și vom reacționa când se înregistrează derapaje sau îndepărtări de la obiectivele noastre naționale”, a spus Eugen Nicolăescu.

În replică, ministrul Anca Dragu a precizat că se lucrează intens la simplificarea unor formulare și la introducerea posibilității de plăți online pentru contribuabili.

„Lucrăm la soluții pentru simplificarea semnificativă a formularelor fiscale și mă refer aici la 088 și 394. În ceea ce privește 088, vom veni cu modificări în sensul: eliminării întrebării legate de cazierul fiscal, deoarece sunt informații pe care ANAF deja le deține. Nu se mai solicită acea apostilă pentru diplome și declararea veniturilor se poate face în tranșe. Cel mai important aspect vizează schimbarea administratorului sau a sediului unei firme. ANAF nu va mai cere declarația 088, cu excepția cazurilor cu risc fiscal ridicat. Cu privire la 394, CNP-ul devine opțional, trebuie declarat doar în cazul facturilor de peste 10.000 lei. De asemenea, formularul nu se va mai depune retroactiv, ci va intra în vigoare de la 1 iulie și societățile nu mai trebuie să declare încă o dată facturile emise sau primite în primul semestru al anului. În paralel, lucrăm și la introducerea unor sisteme simplificate de plată, online sau cu cardul la ghișeu, dar și la declararea taxelor. (…) Este nevoie de apropierea de contribuabil. Din aprilie, veți găsi la ghișeele ANAF și pe site-ul instituției, ghiduri de informare pe categoriile principale de venit. Primul este dedicat arendei și arendașilor, urmează cele patru venituri din chirii, de PFA și cele obținute din drepturi de autor. Din iunie, fie român persoană fizică își va putea plăti taxele și impozitele cu cardul! (…) Am prelungit cu trei luni, până la 30 iunie, termenul până la care persoanele fizice și juridice pot plăti impozitele pe clădiri, terenuri, iar termenul de declarare l-am prelungit până la 31 mai”, a spus ministrul Anca Dragu.

După intervenția ministrului, la pupitrul Camerei Deputaților a luat cuvântul deputatul constănțean Florin Gheorghe (UNPR), care a precizat, printre altele, că șantierele pentru infrastructură întârzie să apară.

„Vedem cum înfloresc importurile intracomunitare, tot mai greu de înfruntat de către IMM-urile românești. Cum v-ați propus să îi sprijiniți în mod real pe acei agenți economici care înfruntă concurența acerbă de pe piețele externe sau care încearcă să subziste în țară, știind că statele membre (ale UE – n.r.) utilizează toate pârghiile naționale pentru a-și proteja capitalurile interne și a-și spori prezența pe piețe. Nu am sesizat că ați avea o intenție în acest sens. Mi-aș permite să vă sugerez implementarea anticipată a reducerii supraaccizei la carburanți, care nu a a adus sume exorbitante la buget, dar care ar face ca transportatorii să alimenteze în România și ar diminua costurile de transport pentru exportatori. (…) Vremea bună a venit, investițiile încă nu au fost prioritizate, iar șantierele pentru infrastructură întârzie să apară. (…) Nu aș vrea să trecem foarte ușor peste riscurile pe care le semnalează execuția bugetară destul de timidă pentru primele luni ale anului, astfel: dacă se menține acest ritm al încasărilor fiscale, cu siguranță că nu vom putea realiza veniturile bugetare de peste 30% din PIB, în vreme ce cheltuielile bugetare au crescut consistent în acest an, iar Guvernul pare că are intenție să le majoreze! (…) Este foarte posibil să se concretizeze anticipațiile Comisiei Europene, iar România să intre încă din 2016 în procedura privind dificitul excesiv! Comisie Europeană care nu atrage atenția doar ca să se afle în treabă!”, a spus Florin Gheorghe.

O intervenție a avut și reprezentantul Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Aurel Vainer.

„Dacă noi nu o să avem în sistemul fiscal oameni pricepuți în domeniul fiscalității, nu vom avea rezultate. Nu vreau să dau lecții, să fac lecții, dar cred că pentru ministrul Finanțelor, lucrând cu un Cod Fiscal care i s-a atribuit, l-a primit, să fie foarte bine analizat, pentru a găsi acele puncte care pot deveni puncte forte în Codul Fiscal românesc, astfel încât să asigure stimularea economiei și mă refer doar la acest element de predectibilitate. El nu se poate asigura decât dacă avem un sistem de cunoaștere exactă a fenomenelor din economie. Ministerul Finanțelor are Institutul de Prognoză în subordine, să vedem, să vină Institutul cu prognoze foarte la zi, să vedem încotro ne îndreptăm”, a spus Aurel Vainer.

Ultimul parlamentar care a luat cuvântul în sesiunea intervențiilor grupurilor parlamentare a fost deputatul Viorel Ștefan, din partea PSD.

„De multe ori, nu nivelul de fiscalitate, cât siguranța că nu se modifică prevederile fiscale a fost o solicitare a mediului de afaceri. De la începutul anului, ați fost consecvenți, să nu modificăm reguli fiscale. Noi am încercat în Codul Fiscal să introducem o definiție în legătură cu predictibilitatea de natură fiscală, dar iată că deja s-a creat precedentul: prima modificare pe acest an s-a întâmplat! Mi-e teamă să nu urmeze o cavalcadă de modificări pe Codul Fiscal! (…) Când credeți că Guvernul va putea să trimită Parlamentului proiectele de modificare a Codului Fiscal și a Codului de Procedură Fiscală cu prevederile care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017? Sunt câteva angajamente, așteptări în societate legate de reducerea cotei de TVA, de eliminare a supra accizei la carburanți, taxa pe stâlp ș.a. (…) La sesizarea unor firme din teritoriu, am înțeles că în materie de prețuri de transfer există o problemă în aplicare: ideea de verificare a prețurilor s-a născut legată de stoparea exportării profitului, dar aflu astăzi că în domeniul IT, unde noi avem măsuri menite să dezvolte aceste activități, firmele românești sunt discriminate. Adică, atunci când se transferă un produs de la o firmă românească la altă firmă românească se verifică foarte corect dacă prețul este corect, dar când se face export se verifică prețul prin comparație cu costurile de producție și nu cu costurile de piață la nivel european!”, a spus Viorel Ștefan.

Dragu: „Suntem de acord cu comentariile cu privire la activitatea ANAF”

Ministrul Anca Dragu a luat din nou cuvântul, pentru a le răspunde parlamentarilor. Aceasta a precizat, printre altele, că

„Din toate discursurile s-a desprins ideea de nevoie de predictibilitate și sustenabilitate fiscală. Este și obiectivul Guvernului și al Ministerului Finanțelor Publice. Începând cu 1 ianuarie am aplicat Codul Fiscal așa cum a fost publicat în septembrie 2015. (…) Acest nou Cod Fiscal aduce o relaxare fiscală semnificativă, care a condus la o majorare a deficitului bugetar până la aproape 3% deficit din PIB, cât este angajamentul conform regulilor europene. În ceea ce privește colaborarea cu mediul de afaceri, avem semnale pozitive, avem întâlniri regulate cu investitorii, unde am discutat despre simplificarea Codului și a normelor și am ajuns la concluzii despre simplificarea celor două formulare. (…) Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, am adoptat o serie de ghiduri, care să explice ce taxe și impozite au de plătit, în ce manieră și la ce dată. (…) Au fost comentarii legate de execuția bugetară în primele două luni ale 2016 și pot să spun că se încadrează în profilul tipic pentru începutul anului. Într-adevăr, avem cheltuieli cu investiții sub programele asumate de ministerele de linie, dar cheltuielile salariale sunt cele care se execută la zi. (…) După două luni, avem un excedent bugetar de 0,81% din PIB, mai redus decât excedentul bugetar de acum un an pentru aceeași perioadă. Per total, avem un deficit bugetar dublu prognozat decât în 2015. Despre veniturile publice încasate de MFP, prin ANAF, pot să vă spun că sunt în creștere cu 7% față de perioada similară a anului trecut. Există reduceri la încasările din TVA, tocmai aceste încasări reflectă reducerile de TVA, măsuri implementate de la 1 ianuarie. Totuși, reducerea încasărilor din TVA este inferioară reducerii cotei standard și a cotei specifice de TVA, de aceea putem spune că s-au făcut eforturi pentru o mai bună colectare, iar aceste eforturi sunt ca urmare a măsurilor pe care ANAF le întreprinde zi de zi. Au fost comentarii legate de percepția pe care ANAF o are în rândurile contribuabililor. Suntem de acord cu aceste comentarii și suntem preocupați cu îmbunătățirea imaginii ANAF și a activității sale. Azi-dimineață, la prezentarea raportului de activitate, am subliniat nevoia ca ANAF să fie un partener pentru mediul de afaceri, pentru contribuabilii români ”, a concluzionat ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.