Spread the love

Pentagonul a anunţat semnarea unui contract de peste 400 milioane de dolari cu firma Lockheed Martin pentru implementarea unor sisteme moderne de comunicaţii, navigare şi ţintire, ziua şi noaptea, printre care Sniper, Infrared Search and Track – IRST şi Low Altitude Navigation and Targeting Infrared for Night – LANTIRN, pentru 25 de ţări, printre care şi România. Contractul va fi finalizat până în mai 2025.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, la începutul anului, că a semnat un contract pentru achiziţia unui nou lot de 5 aeronave F-16 Fighting Falcon, din Portugalia, care vin în completarea celor 12 achiziţionate în perioada 2014-2017 şi fac parte din programul major de înzestrare ,,Avion multirol al Forţelor Aeriene Române”.

Costurile estimate pentru cele cinci avioane sunt de aproximativ 280 milioane de euro, fără TVA, din care 130 de milioane de euro pentru guvernul portughez şi 150 pentru guvernul american, în care intră şi modernizarea tuturor celor 17 aeronave F-16 româneşti. Modernizarea avioanelor F-16 se face pentru a se respecta noile cerinţe existente la nivelul  NATO, în principal, cu privire la sistemele de identificare amic-inamic şi secretizării comunicaţiilor de date şi voce, se arăta în nota de fundamentare a legii de achiziţie a celor cinci aeronave.

Pe de altă parte, Direcţia generală pentru armamente din cadrul MApN a transmis miercuri către Avioane Craiova S.A., invitaţia de participare la procedura de atribuire prin negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare, organizată în vederea atribuirii contractului de furnizare a produsului „Revitalizarea şi modernizarea a 10 aeronave IAR-99 Standard din dotarea Ministerului Apărării Naţionale în configuraţia IAR-99 SM”. Este vorba de avioanele pe care se vor antrena piloții de pe F16.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *