Continuă războiul împotriva ștampilei: eliminată și din instituțiile publice! Primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi: „Un document fără o ștampilă nu e decât o altă foaie… Debirocratizăm, dar se consumă hârtie mai mult ca înainte de 1989“

85 de parlamentari de la aproape toate partidele parlamentare, atât de la putere, cât și din opoziție, printre care și senatorul neafiliat constănțean, Vergil Chițac; deputatul USR Constanța, Stelian Ion; senatorii PSD de Constanța, Ștefan Mihu și Nicolae Moga, au inițiat un proiect de lege prin care vor să revoluționeze relația dintre instituțiile publice și persoanele fizice și juridice. Concret, aleșii vor ca persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entitățile fără personalitate juridică, precum și persoanele juridice de drept public să nu mai fie obligate de a aplica ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituțiile sau autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice.

Inițiatorii au mai precizat în actul normativ că funcționarii care mai solicită aplicarea ștampilei constituie abatere disciplinară și duce la tragerea la răspundere a persoanei în cauză. De asemenea, nici persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entitățile fără personalitate juridică, precum și persoanele juridice de drept public nu au obligația de a aplica ștampila pe documente sau înscrisuri în relația dintre aceștia. Această prevedere, însă, nu se aplică persoanelor cărora prin legi speciale li se impune expres folosirea ștampilelor în cadrul exercitării unor profesii reglementate.  Totodată, inițiatorii precizează în expunerea de motive faptul că acest demers de a elimina obligativitatea aplicării ștampilelor duce la eliminarea birocrației.

„La ora actuală, ștampila nu mai reprezintă un garant al veridicității actelor. Ea trebuie înlocuită cu alte metode de identificare, un exemplu în acest sens fiind semnătura electronică“, se punctează în expunerea de motive a proiectului.

Propunerea parlamentarilor este privită cu rezerve de către edilii din județul Constanța, care spun că trebuie venit cu măsuri alternative privind veridicitatea documentelor.

„Aparent, măsura simplifică lucrurile, dar trebuie să avem anumite mecanisme de control că persoana care se prezintă cu cererea este cea care solicită cu adevărat. Dar, repet, pentru a simplifica birocrația este un lucru bine venit“, a declarat pentru TOMIS NEWS primarul orașului Negru Vodă, Petre Urziceanu.

„Atunci, în situația aceasta, cine mai investește un document cu putere administrativă dacă nu ștampila sau semnătura… Noi de când aplicăm noile legi, lucrăm online. Cantitatea de hârtie trebuia să scadă. În schimb, volumul de hârtie a crescut de se consumă cu mult mai mult decât înainte de 1989. Un document fără o ștampilă și semnătură nu e decât o altă hârtie“, a afirmat primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, pentru TOMIS NEWS.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea art V din Ordonanţei Guvernului nr.17 /2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative a fost aprobat de Senat, în calitate de prim for sesizat, în 7 noiembrie, iar în prezent inițiativa se află la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Amintim că, din 23 iulie 2015, a avut loc eliminarea obligativității folosirii ștampilei pentru documentele depuse la instituțiile și autoritățile statului de către firme și PFA. De asemenea, din iulie 2017, s-a introdus sancțiunea disciplinară pentru funcționarii și alți angajați ai instituțiilor publice românești care vor mai solicita firmelor să-și pună ștampile pe declarații, cereri sau alte documente. Totodată, de la 1 august a.c., medicii de familie au anunțat că nu vor mai pune ștampila cabinetului pe bilete de trimitere, rețete compensate și gratuite sau certificate de concedii medicale.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *