Continuă incertitudinea în SUA: Justiția dă undă verde pentru judecarea contestațiilor lui Donald Trump!

Secretarul american al Justiţiei, Bill Barr, a dat undă verde deschiderii de anchete privind posibile nereguli în timpul alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie despre care Donald Trump dă asigurări că au fost marcate de fraude. Bill Barr, unul dintre miniştrii cei mai loiali preşedintelui în exerciţiu, a subliniat că această autorizaţie, trimisă procurorilor federali din toată ţara, nu indică faptul că Departamentul Justiţiei are dovezi ale existenţei unor situaţii autentice de fraudă.

Vă autorizez să investigaţi acuzaţii substanţiale de nereguli privind voturile sau numărarea buletinelor de vot înainte de certificarea alegerilor în jurisdicţiile dumneavoastră, în anumite cazuri. (…) Astfel de anchete pot fi efectuate dacă există acuzaţii clare şi potenţial credibile de nereguli care, dacă sunt dovedite, ar putea avea un impact asupra rezultatului alegerilor federale într-un stat”, a transmis Barr.

Anchetele privind fraude electorale ţin în mod normal de responsabilitatea fiecărui stat, care îşi stabileşte şi controlează propriile reguli electorale. Departamentul de Justiţie al Statelor Unite nu intervine, de obicei, într-o astfel de situaţie până când numărul de voturi nu este certificat şi numărarea nu este completă. Echipa de campanie a lui Donald Trump contestă rezultatele obţinute de Joe Biden în mai multe state – în primul rând în Pennsylvania şi Nevada.

Preşedintele în funcţie al Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat demiterea secretarului Apărării, Mark Esper, precizând că succesorul acestuia va fi Christopher C. Miller, în prezent directorul Centrului pentru Combaterea Terorismului.

Sunt bucuros să anunţ că respectatul director al Centrului Naţional pentru Combaterea Terorismului, Christopher C. Miller, (confirmat în unanimitate de Senat), va fi secretar interimar al Apărării, cu efect imediat. Chris va face o treabă foarte bună. Mark Esper şi-a încetat activitatea. Aş vrea să îi mulţumesc pentru activitate”, a transmis Trump.

Decizia lui Donald Trump este neobişnuită pentru politica din Statele Unite, unde preşedinţii care au pierdut alegerile nu schimbă membri ai Administraţiei înainte de finalul mandatului, notează agenţia Associated Press. Dar Donald Trump nu a recunoscut încă victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial. Mark Esper a avut disensiuni puternice cu Donald Trump începând din vară, în contextul protestelor violente din Statele Unite. Mark Esper a refuzat să mobilizeze militari activi pentru misiuni de menţinere a ordinii publice în zonele în care aveau loc proteste antirasism.

Între timp, directorul filialei pentru infracțiuni electorale din secția de integritate publică a Departamentului de Justiția din SUA, Richard Pilger, care investighează încălcările la alegeri, a demisionat. Pilger a decis să plece după ce procurorul general, William Barr, i-a instruit subordonaților să investigheze acuzațiile din partea sediului central al lui Donald Trump cu privire la nereguli în numărarea voturilor. Barr spune că acuzațiile de nereguli sunt credibile și că, dacă ar fi dovedite adevărate, ar putea afecta rezultatul alegerilor din fiecare stat.

Trump atacă Pennsylvania. Pompeo anunță al doilea mandat al lui Donald Trump

Echipa de campanie a preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump a formulat un recurs la un tribunal federal, în Pennsylvania, cu scopul de a-i împiedica pe oficialii locali să certifice victoria preşedintelui-ales Joe Biden în acest stat, relatează Reuters. Echipa de campanie a lui Trump şi doi alegători acuză în această plângere depusă luni sistemul de vot prin corespondenţă din Pennsylvania de „lipsă de transparenţă şi verificabilitate”, spre deosebire de votul în persoană. Oficialii electorali din acest stat sunt acuzaţi de încălcarea Constituţiei Statelor Unite prin crearea unui „sistem ilegal” care prevede o supervizare mai importantă în privinţa votului în persoană decât a votului prin corespondenţă.

Donald Trump – care a încercat cu regularitate în ultimele luni să discrediteze intergritatea alegerilor prezidenţiale americane, denunţând fraude – a ameninţat că va purta până la sfârşit o bătălie judiciară, cu speranţa de a inversa rezultatele în statele care i-au permis rivalului său, preşedintele-ales Joe Biden, să obţină victoria în alegerile de la 3 noiembrie. Echipa de campanie a lui Trump şi republicani şi-au multiplicat recursurile în justiţie după ziua alegerilor („Election Day”) vizând presupuse nereguli electorale.

În Georgia şi Michigan, judecătorii au respins deja plângerile.

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a refuzat marţi să recunoască victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din SUA şi a promis o „tranziţie lină” spre un „al doilea” mandat al republicanului Donald Trump, relatează AFP. Întrebat despre măsurile luate de Departamentul de Stat, un minister-cheie în materie de securitate naţională, pentru a ajuta tranziţia spre echipele preşedintelui ales, el a răspuns:

Va exista o tranziţie lină spre o a doua administraţie Trump. (…) Vom număra toate voturile. Lumea trebuie să fie pe deplin încrezătoare în legătură cu faptul că tranziţia necesară pentru ca Departamentul de Stat să fie operaţional astăzi şi operaţional cu preşedintele care va fi în funcţie la 20 ianuarie după-masa va fi o tranziţie reuşită. (…) Acest minister este pe deplin învestit să se asigure că alegerile din întreaga lume sunt sigure, libere şi corecte, iar agenţii mei îşi riscă viaţa ca acest lucru să se întâmple”.

Biden: Este JENANT faptul că Trump refuză să recunoască înfrângerea

Preşedintele-ales al SUA, Joseph Biden, a declarat marţi seară că a iniţiat procedurile tranziţiei de putere, catalogând drept „jenant” refuzul preşedintelui în funcţie, Donald Trump, de a-şi recunoaşte înfrângerea electorală.

Am început deja tranziţia, este în curs. (…) Cred că este jenant, sincer. Şi nu cred că va contribui la imaginea a ceea ce lasă în urmă preşedintele. Ştiu din discuţiile pe care le-am avut până acum cu liderii străini că ei sunt încrezători că instituţiile democratice din Statele Unite sunt considerate puternice şi rezistente. (…) Nu văd nevoia unor acţiuni judiciare. Nu există până acum nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor făcute de preşedinte sau de secretarul de Stat Pompeo. Noi am început deja tranziţia, este în curs. Iar abilitatea actualei Administraţii, prin faptul că refuză să recunoască victoria noastră, nu schimbă deloc dinamica a ceea ce putem face”, a precizat Biden, potrivit site-ului Axios.com şi postului CNBC.

Trump trage tare în Georgia și Alaska

Statul american Georgia va proceda la renumărarea manuală a tuturor buletinelor de vot de la alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, dat fiind că diferenţa între candidatul democrat Joe Biden şi preşedintele în funcţie, republicanul Donald Trump, a fost de doar 14.111 voturi, a anunţat miercuri cea mai înaltă oficialitate electorală a acestui stat.

Matematic, trebuie operată o renumărare completă, manuală, a tuturor (buletinelor) în fiecare comitat pentru că diferenţa este atât de mică. Aceasta va ajuta la construirea încrederii. (…) Vrem să începem această renumărare înainte de sfârşitul săptămânii. Această competiţie are semnificaţie naţională, importanţă naţională, înţelegem acest lucru”, a declarat secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger, într-o conferinţă de presă.

Raffensperger a menţionat că în Georgia au fost exprimate în jur de 5 milioane de voturi. Biden nu are nevoie de voturile electorale din Georgia pentru a câştiga aceste alegeri. El a depăşit pragul necesar de 270 de voturi electorale prin victoria anunţată de mass-media sâmbătă dimineaţa în Pennsylvania. Rezultatul din Georgia ar putea câştiga în importanţă dacă şi în alte state ar avea loc o răsturnare de scor.

Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, este creditat miercuri ca învingător în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie în Alaska de către Institutul Edison Research, însă cei trei mari electori ai acestui stat care-i revin nu modifică rezultatul alegerilor, iar democratul Joe Biden rămâne în continuare preşedintele-ales al Statelor Unite, relatează Reuters. Un candidat este necesar să obţină votul a cel puţin 270 din cei 538 de mari electori în Colegiul Electoral – care urmează să-l desemneze la 14 decembrie pe viitorul locatar al Casei Albe. În acest stadiu, Joe Biden a obţinut 279 de mari electori, iar Donald Trump 217. Miliardarul republican refuză însă să recunoască victoria adversarului său democrat.

La opt zile de la alegerile prezidenţiale americane, niciun învingător nu a fost declarat în trei state – North Carolina (15 mari electori), în care Trump a fost favorit, Georgia (16 mari electori) şi Arizona (11 mari electori), care înclină către Biden.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.