Continuă circul autorități – Biserică. Primarul Chițac îl bagă pe IPS Teodosie în ședință

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat, miercuri seară, că va avea o discuție serioasă cu ÎPS Teodosie referitor la refuzul acestuia de a renunța la pelerinajul organizat de ziua Sfântului Andrei. Chițac a spus că a discutat cu IPS Teodosie despre faptul că pelerinajul de ziua Sfântului Andrei nu va putea fi organizat, dar că nu l-a convins încă de necesitatea respectării regulilor antiCOVID.

Aici e dreptatea lui Solomon. Eu am avut o discuție pe tema asta cu Înalt Prea Sfinția Sa și mi-a argumentat că, așa cum omul are nevoie de hrană fizică, așa are nevoie și de hrană spirituală. Și că e o parte a drepturilor fundamentale, dreptul la credință. Pe mine, pe de altă parte, toată viața m-a guvernat știința. Eu cred că regulile trebuie respectate în cazul ăsta. Voi avea o discuție foarte serioasă cu IPS Teodosie, fiindcă nu putem să expunem lumea. (…) Eu cred că și Arhiepiscopia trebuie să respecte regulile. Cu atât mai mult cu cât au fost mai multe fețe bisericești care s-au infectat, nu pot să înțeleg. Au avut atâtea exemple în rândul lor, ba chiar unii și-au pierdut și viața. (…) Clerul are nevoie de credincioși, trebuie să îi îndrume și să îi sfătuiască, dar omul are un corp fizic și trebuie să trăiască, ori viața este primordială, nu putem să o neglijăm”, a spus Chițac.

Între timp și premierul Ludovic Orban a avut o primă reacție după criticile adresate de IPS Teodosie, nemulțumit de faptul că, în acest an, nu se vor desfășura pelerinaje cu ocazia Sfântului Andrei. Ludovic Orban l-a sfătuit pe IPS Teodosie că ar fi mai bine să îi îndemne pe credincioși să respecte regulile de protecție sanitară pentru că acestea sunt menite să le apere sănătatea, nu să blocheze manifestările religioase:

„La Constanța este o situație specială pentru că municipiul Constanța este în carantină la propunerea DSP, cu avizul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a emis decizia de carantinare. În decizia de carantinare a Constanței există și o prevedere legată de regulile la desfășurarea slujbelor și a pelerinajelor. Nu se interzic slujbele. Ele se organizează în anumite condiții și nu este o măsură generală. Este o măsură care a fost impusă într-o zonă carantinată, pentru că din păcate în Constanța ne-am confruntat cu o creștere a număruluid e cazuri și autoritățile județene au considerat că este necesară această decizie de intrare în carantină. Sfatul meu sincer este ca IPS Teodosie să îndemne credincioșii la respectarea regulilor. Aceste reguli nu sunt făcute să împiedice credincioșii să se roage sau să participe la pelerinaje, ci sunt făcute să apere sănătatea. Eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Dacă Patriarhia Română se ceartă cu premierul, la nivelul Constanței Arhiepiscopia îi răspunde primarului Chițac, printr-o mulțime de… reproșuri:

Cu tot respectul, ceea ce spuneți dvs. nu este valabil în cazul unor simple decizii discriminatorii, nu legi, luate fără consultarea celor implicați. A ignora nevoile spirituale ale comunității, sau a le trata discreționar față de cele materiale, este un semn al secularizării Statului, care pare că a uitat că Biserica poate fi partener de dialog. Constituția spune însă că Statul trebuie să fie neutru religios, nu religios, nu ateu, nu secularizat, nu laic. Credincioșii noștri au stat destul în frig, în ploaie, în soare, sau oriunde li s-a indicat, în vreme ce alții au putut folosi confortabil metroul, mall-ul sau alte temple economice. Așa nu se mai poate! Nu vă mai bateți joc de noi! Nu faceți religie din economie, luptându-vă cu cultele ca și cum v-ar fi dușmani, nu parteneri sociali. Avem rugămintea de a fi consultați și noi atunci când se iau decizii care ne privesc. Așa ar fi democratic”, au transmis joi reprezentanții Arhiepiscopiei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.