Spread the love

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după adoptarea moțiunii de cenzură împotriva guvernului condus de Viorica Dăncilă faptul că invită toate partidele politice la Palatul Cotroceni pentru consultări.

„Voi asculta opţiunile partidelor şi voi propune o soluţie de Executiv cu un mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă şi eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfăşura acestea”, a spus Iohannis.

Articolul 103 din Constituţie stabileşte că Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Astfel, pentru ziua de vineri, Administrația Prezidențială a anunțat calendarul pentru formarea unui nou guvern după ce moțiunea de cenzură a opoziției a fost adoptată în plenul Parlamentului, iar Guvernul Dăncilă a fost demis. Reprezentanții PNL au fost convocați la ora 11.00, cei ai USR începând cu 11.30, liderii UDMR de la ora 12.00, iar cei ai PMP de la ora 12.30. Reprezentanții grupului parlamentar Pro-Europa (Victor Ponta) au fost convocați de la ora 13.00, cei ai ALDE de la ora 13.30, reprezentanții minorităților naționale începând cu ora 14.00, iar social-democrații de la 14.30. Întrucât PSD a fost convocat ultimul partid, social-democrații au fost iritați și au refuzat invitația președintelui, preferând să organizeze o nouă ședință a Comitetului Executiv Național, iritați de faptul că am fost invitați ultimii.

CITEȘTE ȘI:

Guvern de tranziție, în jurul PNL

Ludovic Orban le-a transmis liberalilor, în ședința BPN de vineri, dinainte de consultările de la Cotroceni, că trebuie să facă o analiză, o fotografie a situației la zi după măsurile guvernării eșuate a PSD. Liderul PNL a precizat că situația este gravă, deoarece gradul de îndatorare al României este mare, deficitul bugetar la fel. Orban a atras atenția și asupra ritmului de îndatorare publică a crescut dramatic în ultimul an, astfel încât veniturile la buget nu pot acoperi cheltuielile. Acesta a adăugat că deficitul este la 2,9% din PIB, lucru destul de grav. Totodată, Orban le-a spus colegilor din PNL că varianta care se conturează este cea a unui Guvern minoritar construit în jurul PNL. Mai mult, Orban a explicat că liberalii sunt de acord cu alegerile anticipate, dar dacă nu se ajunge la un acord politic, atunci PNL își va asuma preluarea guvernării. Astfel, după consultările de la Palatul Cotroceni cu președintele Iohannis, se va ajunge la instalarea unui guvern de tranziție. Cel mai probabil va fi un guvern politic, un guvern minoritar al PNL. Este de așteptat ca președintele României să anunțe mâine după consultările cu partidele numele premierului desemnat.

CITEȘTE ȘI:

Varianta guvernului minoritar a fost agreată și de președintele Iohannis, care a spus că preferă acest scenariu, menționând că PNL este dispus să preia guvernarea.

„Prefer un guvern politic și nu voi căuta altă soluție decât un guvern politic. Astăzi, s-au prezentat partidele și PNL, care a venit primul, a spus clar și răspicat că este dispus să preia guvernarea, chiar dacă este complicat, chiar dacă se anunță un parcurs dificil. Celelalte formațiuni au afirmat că vor sprijini într-o formă sau alta o astfel de abordare. Așa că de pe acum este destul de clar că ne îndreptăm spre un guvern PNL sau un guvern în jurul PNL, urmând în zilele următoare să se clarifice aceste nuanțe”, a spus Iohannis.

Guvern PSD: Exclus! La fel și… propunerile USR!

Președintele Iohannis a mai precizat faptul că nu va desemna un premier din partea PSD și că, cel mai târziu marți, va desemna un premier. Mai mult, Iohannis susține că nu se poate ajunge la alegeri anticipate în acest moment, precizând faptul că ulterior alegerilor prezidențiale se va încerca un acord politic cu toate forțele politice pentru a forța alegerile anticipate. Propunerea șefului statului este în dezacord cu propunerea USR, care solicită alegeri anticipate de urgență.

„Personal, eu sunt în favoarea alegerilor anticipate, dar după prezidențiale. Constituția României nu favorizează alegerile anticipate. Aș putea chiar să spun că în actuala constituție se inhibă alegerile anticipate. Astfel de condiții se întrunesc greu și sunt dispus să mă implic, după prezidențiale, să găsim un consens între toate forțele politice. Dacă, repet, dacă ar pica două propuneri pe care le-aș face în perioada imediat următoare, acest guvern Dăncilă ar rămâne în funcție, lucru inacceptabil și ar rămâne în funcție până la alegerile anticipate din primăvară. Astfel, țara va fi aruncată într-un haos total!Așadar, acum avem nevoie de un guvern cât mai rapid”, a spus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

Referitor la PSD, președintele a atacat fosta guvernare, susținând faptul că social-democrații au chiulit.

Concluziile discuțiilor cu celelalte partide. UDMR îl sprijină pe Orban!

Social-democrații au refuzat invitația la Palatul Cotroceni, însă președintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat faptul că partidul va vota investirea unui nou Guvern, format din partidele care au votat moţiunea de cenzură, numai dacă prim-ministrul propus va semna pactul pentru bunăstarea românilor propus de PSD.

Delegația USR, condusă de președintele Dan Barna, s-a dus la Cotroceni cu un noian de solicitări.

„I-am prezentat un set de principii, principii care sunt fundamentale pentru susținerea USR, primari în două tururi, fără penali în funcții publice, repararea efectelor OUG114, SIIJ, PNDL și corectarea legilor justiției. Sunt câteva dintre principiile pe care i le-am transmis și președintelui, pentru că România are acum ocazia să o ia într-o direcție bună”, a spus Dan Barna, după consultări.

Delegația PRO România i-a transmis președintelui Iohannis că parlamentarii partidului vor contribui cu voturi în Parlament la o variantă de stabilitate și că intră și la guvernare dacă i se va cere.

„Ne-am manifestat dorința ca o nominalizare pentru viitorul premier să fie făcută cât mai repede. Avem nevoie de profesioniști în viitorul guvern, e o solicitare a noastră. Nu am spus că vrem să intrăm la guvernare, dacă ni se cere nu ne dăm la o parte, dar nu este o condiție pentru a susține”, a spus liderul delegației, Daniel Constantin, după consultări.

Delegația ALDE, condusă de Călin Popescu Tăriceanu, i-a spus președintelui că va susține formarea unui nou guvern în jurul PNL.

„Noi nu intenționăm să facem parte dintr-o formulă de guvernare, dar putem da sprijin la votul de investitură. Avem însă condiții pentru acest sprijin, le vom prezenta premierului propus. Nu este un cec în alb pe care îl dăm viitorului guvern. Anticipatele nu sunt o soluție fezabilă. Există zvonuri în spațiul public, nu vom fi de acord cu nici o măsură care să vizeze tăieri de pensii sau salarii”, a spus Tăriceanu.

CITEȘTE ȘI:

Delegația PMP a insistat pe vechea ei problemă: OUG pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Totodată, PMP i-a mai propus lui Iohannis eliminarea pensiilor speciale, adoptarea legii cu privire la reducerea numărului de parlamentari la 300 și înființarea unui minister pentru relația cu Republica Moldova.

CITEȘTE ȘI:

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis că formaţiunea sa respinge ideea alegerilor anticipate, întrucât ar întârzia bugetul şi ar duce ţara într-o criză financiară. În privinţa premierului, acesta a explicat că şi-ar dori pe cineva de la UDMR, ori un premier independent „nu tehnocrat”, „ultima soluţie de rezervă” fiind în numele lui Ludovic Orban.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *