Constantin Dancu, DICTATORUL de la IPJ Constanța. Coarnă, SNPPC: „Dacă avea dreptate, era echilibrat și avea mintea la el, nu făcea presiuni. Nu vrea o poziție corectă și nu vreau să spun mai multe…”

Apărăm libertatea de tiranie și nu libertatea de exprimare și încercăm să protejăm dreptatea împotriva unui sistem a cărui promisiune învăluită în pompoasa sintagmă „Lex et honor” a fost transformată, în chip diabolic, în nedreptate și, dacă situația o cere, în cruzime. Este vorba de Poliția din Constanța, care a reușit performanța să ne întoarcă în vremurile întunecate ale dictaturii și presiunii, care nu mai au ce căuta în lumea în care trăim. Aproape toți oamenii sunt necontenit preocupați de propriile interese și au în mod repetat înclinația de a se considera mai presus decât ar fi îndreptățiți. Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța a reușit, de două ori, să interzică accesul TOMIS NEWS la conferințe publice, iar astăzi, noua conducere a instituției, a trecut la un alt nivel: inspectorul șef Constantin Dancu a comandat ELIMINAREA unui articol dintr-o consacrată publicație constănțeană!

O astfel de mentalitate consideră că relațiile sociale sunt în esență nevinovate și că dictatura își poate face loc, prin eliminări de articole, urmate de virulente campanii de presă în aceeași publicație, ca o sinistră răzbunare, dar și în altă publicație respectabilă, în aceleași zile și menținerea IPJ Constanța într-o stare generală de tensiune și control absolut, din partea unei caricaturi de dictator, respectiv Constantin Dancu, pregătit să își facă ieșirea la pensie așa cum a avut toată cariera: en fanfare, cu convingerea că poate dicta oricând, oriunde și împotriva oricui.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV DEZASTRU la IPJ Constanța (partea a VI-a): Varza murată a unui consilier liberal „staționează neregulamentar” în beciurile Poliției, printre ascultătorii de telefoane

Simțim cu toții că ideologia semioficială a societății în care trăim împiedică adoptarea în timp util a măsurilor adecvate împotriva pericolelor. Este ceea ce va reieși și din acest material și ne va aduce aminte că infracțiunea este, aproape tot timpul, cu un pas în fața legii.

Prezentul material este structurat în două părți. Prima, o adevărată anchetă întreprinsă de TOMIS NEWS de mai bine de două luni, când se vehicula deja dorința avidă a lui Constantin Dancu de revenire la șefia Poliției constănțene, perioadă în care am discutat cu peste 20 de polițiști, de la simpli agenți de ordine publică și până la cele mai înalte grade și funcții din IPJ Constanța, cu un „bonus” extrem de util, discuții cu ofițeri din cadrul Direcției Generale de Protecție Internă a MAI; peste două ore de înregistrări și mormane de notițe. A doua parte conține, ca răspuns la răzbunarea lui Constantin Dancu, REPUBLICAREA INTEGRALĂ a articolului din Cuget Liber pe care inspectorul șef l-a dorit să fie șters și a obținut acest lucru, la „pachet” cu publicarea de către acest cotidian, în următoarea perioadă, a cinci articole de „șlefuit” și ridicat în slăvi a amuzantului dictator de la IPJ Constanța.

Să începem!

PARTEA I

La Palas-Pelican se pupă ghiuluri 

Ministerul Afacerilor Interne anunța, pe 18 septembrie a.c., că „comisar-șef de Poliție Constantin Dancu a fost împuternicit să exercite, cu caracter temporar, funcția de șef al IPJ Constanța”. Pentru a doua oară în această funcție, după perioada 2013 – 2014, Dancu, în vârstă de 56 de ani, a bifat încă o aprobare politică, după „pupatul ghiulului” de la hotelul Pelican, unde, cu doar câteva zile înainte, pe 15 septembrie, actualul inspector șef avea o întâlnire cu reprezentanți de marcă ai PSD București. Sursele TOMIS NEWS, martore la discuțiile intense respective, ne-au precizat:

„În săptămâna dinaintea numirii, el a fost numit luni, în ziua de vineri a avut (Dancu – n.r.) o întâlnire cu reprezentanți ai PSD de la București, la hotelul Pelican, unde a fost acționar actualul senator Brăiloiu. Numirea de acolo a plecat. Cei din PSD l-au întrebat de ce tot își dorește să fie iar șef, dacă tot se apropie de pensionare, iar el a zis că este o ambiție și o dorință personală. De fapt, vrea neapărat să ajungă chestor”, ne-au precizat sursele TOMIS NEWS.

Constantin Dancu obținea astfel o nouă binecuvântare politică, după cea din 2013-2014, de care a beneficiat, potrivit surselor noastre din IPJ Constanța, înaintea campaniei electorale prezidențiale. La momentul respectiv, favoritul pentru preluarea funcției era eternul adjunct, Adrian Rapotan, care i-ar fi dezvăluit această viitoare numire chiar lui Dancu:

„Nu a terminat să spună, că Dancu s-a ridicat de la masă și a plecat cu frac-su, a rupt autostrada în două și s-a dus la București. La ora 13:00 erau la masă și în trei-patru ore era la București și a obținut numirea! Și a venit cu ea de la București. (…) Atunci a contribuit Hașotti (Puiu Hașotti – fost senator PNL). (…) Au stat amândoi la masă, la un whiskey și se apropiau alegerile și Hașotti deja, deși nu avea încă funcția în mână, îi promitea lui Dancu că îl susține!”

Istoricul unei cariere fără piedici 

În general, cuvintele polițiștilor constănțeni pentru descrierea lui Constantin Dancu nu pot fi reproduse, așa că ne îndreptăm spre dezvăluiri legate de măsluirea dosarelor de la Serviciul Rutier, un adevărat păienjeniș infracțional prin care toată lumea avea de câștigat, prin neaplicarea legii! Un alt polițist, ne detaliază cum a început toată această poveste.

„Dacă voiai să iei la un arab permisul, de exemplu, îl opreai, era beat mort, mașină neînmatriculată. Era o vorbă atunci: „Permisul meu e la domn Pavă!” Așa a fost, este și va fi. Dancu, când s-a impus, Primăria Constanța, prin Poliția Locală, normal trebuia să fie înființat un serviciu de ordine publică… ce este înființat în cadrul Poliției Locale? Rutieră, care e tot mâna lui Dancu și serviciul de disciplină în construcții! Așa apar vilele cu două etaje, care au de fapt patru sau cinci. Și mai este și un serviciu de poliție a animalelor, care este sublim dar lipsește cu desăvârșire. (…) Dancu l-a avut pe Bratu (Daniel Bratu, fost șef al Poliției Locale, în prezent șef Serviciu Identificări Persoane – n.r.), numai rutieriști de-ai lui. „Ce-a fost acolo? Cinci etaje… hmm, nu e așa că sunt două?” Cam așa…”

Și în mediul de afaceri situația era similară, după cum ne-a precizat un antreprenor din Constanța.

„Am avut o asociere într-o firmă mare, cu 500 de angajați. Acolo era unul Anton Fătu, prieten intim cu Dancu. Asta e o treabă de acum zece ani, când el era șef la Circulație. Fătu îi „cotiza” atunci, dar e falit acum. Stă într-o casă la Ovidiu, e vai de capul lui acum”.

Sintagma „îl cunosc pe Dancu” era un fel de parolă numai bună pentru cei prinși în trafic că au încălcat legislația rutieră. De fiecare dată, „se rezolva problema”. Un agent al Serviciului Rutier, ne explică următoarele:

„Are un stil mizerabil de comportament. Îl opream pe unul, ăla îmi zicea că îl știe pe Dancu, mă duceam la mașină și sunam să văd dacă se confirmă. Dacă zicea da, îl lăsam pe autor să plece, apoi ne suna Dancu și ne înjura pe noi: „De ce nu l-ai trimis, mă, la mine?” Voia ca cel care a încălcat normele rutiere să se ducă la el la birou, să se umilească, să se milogească. Așa comportament…”

În 2009, opinia publică se zguduia din cauza unui scandal de corupție de la Poliția Rutieră. Trei agenți au fost condamnați de Tribunalul Constanţa la câte trei ani de închisoare cu suspendare și au atacat sentința, aceștia au apărut în faţa magistraţilor Curţii de Apel Constanţa şi au cerut, în 2013, să fie achitaţi, susţinând că sunt nevinovaţi. Dosarul a fost greu, procurorii invocând, printre altele, completarea în fals a proceselor-verbale de sancţionare a unor şoferi depistaţi în trafic în timp ce încălcau regulile de circulaţie, astfel încât indivizii opriţi să nu rişte să primească prea multe puncte de penalizare. Vineri, 3 noiembrie a.c., magistrații Tribunalului Constanţa s-au pronunţat în dosarul cunoscut ca Mafia de la Rutieră, fiind vorba, de fapt, de o disjungere. Astfel, Gigi Ruşescu a primit 5 ani în regim de detenţie, Cristian Cosmin 3 ani în regim de detenţie, Mihai Paul Ciolpan tot 3 ani în regim de detenţie, Gigel Budur a fost achitat, iar George Guliu a fost condamnat la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare şi interzicerea drepturilor prev. de 66 alin. 1 lit. a Cod penal pe o perioadă de 1 an pentru complicitate la cumpărare de influenţă (fapta din 14.02.2009- cumpărător de influenţă Lengiu Georgiana Nicoleta). Decizia nu e definitivă şi poate fi atacată cu apel. 11 agenți de la Rutieră au fost, în 2009, arestați în acest megascandal.

Cercetările au continuat, au apărut nume noi în dosar, iar unii dintre inculpaţi au fost achitaţi. Printre numele vehiculate în dosar a fost și cel al lui Constantin Dancu. Cei trei agenți din 2013 au fost apăraţi în instanţă de fostul lor şef, Dancu, atunci comandantul Poliţiei Judeţului Constanţa, care a fost audiat ca martor în dosar.

„Faptul că foştii mei subordonaţi au fost cercetaţi nu înseamnă că sunt şi vinovaţi. Iar în cazul unora chiar s-a demonstrat acest lucru”, afirma, atunci, Dancu.

Sursele TOMIS NEWS apropiate anchetei ne precizează că Dancu a reușit, din nou, să se „fofileze”. Iată și cum:

„În dosarul ăla au fost și niște probleme cu Dancu. Apărea și el în niște discuții înregistrate, dar a fost ocolit. Este prieten bun cu procurorul Ștefan”.

Gigi Valentin Ștefan este, din 15 iulie 2016, procuror-șef al Parchetului Curții de Apel Constanța.

Mulțumită prieteniilor lui Dancu, se pare că la Poliția din Constanța se dă cu var și se schimbă termopanele, după cum ne-a precizat un ofițer ieșit la pensie, martor la cele ce urmează:

„La Secția 1, Dancu introdusese un sistem de cartele, pe vremea lui Lotreanu, fostul șef de secție (Dumitru Lotreanu, fost șef Secția 1, al cărui fiu a fost implicat în două incidente armate, cercetat pentru înșelăciune – n.r.), care acum este pensionat. De altfel, toată Secția 1 a fost renovată cu foarte mulți bani, prin 2007-2008, asigurați de prietenii lui Dancu. Același sistem de prietenii a asigurat și renovarea sediului Serviciului Rutier, unde arăta ca după bombardament și s-a făcut lux!”

„Danculand”, o „mătușă Tamara” pentru instituțiile statului 

În 2014, Dancu a fost reclamat la DNA, fiindu-i verificată averea dobândită de-a lungul vremii. Se preciza atunci că datele din declaraţia de avere depusă în 2013 de Constantin Dancu nu par a avea o justificare în concordanţă cu salariul încasat ca angajat al Ministerului de Interne. Potrivit declaraţiei de avere, Dancu şi consoarta acestuia au în construcţie mai multe case; în plus, faţă de declaraţiile de avere anterioare anului 2013, Dancu a reuşit să scape miraculos de un credit ipotecar consistent, datând din 2008. Dancu a explicat că a reuşit să achite datoria „cu ajutorul unei rude”. Bineînțeles că, și de această dată, Dancu a scăpat basma curată. Constantin Dancu are, în prezent, potrivit declarației de avere, trei terenuri cu case în construcție, în municipiul Constanța, un teren în comuna Independența, un apartament și trei case de locuit, dobândite în perioada 1999 – 2007. De asemenea, este și acționar al societății SC Oil Terminal SRL (instituție aflată de mai mulți ani sub controlul liberal) și a obținut la IPJ Constanța venituri anuale de 64.852 lei. Atașăm fotografiile cu două dintre proprietățile lui Constantin Dancu, despre care doar un tâmpit își poate imagina că acestea au fost ridicate în ceea ce este cunoscut în oraș drept „Danculand”, cu salariul lunar de polițist (fie și cu grade și funcții) de 5.404 lei.

casa 1 1

casa 2

 

 

S-a întors la IPJ Constanța ca să se răzbune? 

Culisele Poliției constănțene sunt de cea mai tristă prestanță. Parcă am vorbi de partide politice, veșnic în conflict, decât de cei care ar trebui să asigure ordinea publică. Intrigile se țin lanț și, odată cu renumirea lui Dancu la șefia IPJ Constanța, tensiunile, oricum existente, au escaladat.

„Dancu a venit pe funcție să își pună pe funcții, să îi aranjeze, pe toți din clanul lui de rutieriști. Și a mai venit ca să plătească polițe și să întărească pozițiile rutieriștilor lui: Munteanu, de la municipiu (scms. George Munteanu, în prezent adjunct în cadrul Poliției Municipiu Constanța – n.r.); pe Tudorel Dogaru. (…) Printre oamenii lui mai sunt Gabriela Iacob (fostă șefă a Serviciului Rutier Mangalia – n.r.) sau Ciprian Sobaru (în prezent cms. șef, din 21 septembrie a.c. șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Constanţa – n.r.). Dancu a avut întotdeauna controlul la tot, chiar dacă nu e iubit. Exact Alexandru Lăpușneanu: „dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau!” (…) Ce înseamnă funcția de inspector șef? Dancu îl pupa în fund pe Mazăre și Mazăre dăduse dispoziție ca Poliția Rutieră să nu intre în Mamaia! În curând se vor face schimbări și la Poliția Locală… Este de „mâncat” mult. Să vorbim de Serviciul Antifraudă? (…) Vizitiu, PSD-ist, da? De pe vremea lui Jipa. Este și o chestiune politică. (…) Vin din Uniunea Avocaților, din lumea executorilor. Au nevoie de ei! Câți executori judecătorești cunoști care au fost trimiși în judecată? Între timp, li se spune: „Eu ți-l scap, îți dau timp să pleci!” Și e suficient timpul ăsta ca să plece! De la Urmăriri se duc pe adresă falsă și așa se face! Apoi, când ai informațiile de la ședințe când se fac targeturi, el (inspectorul șef – n.r.) se duce la personaj și-i spune: „Ți s-a făcut rău, trebuie să pleci din țară să te tratezi!” Timpul acordat e cam de trei-patru luni”, ne-a precizat un polițist din cadrul IPJ Constanța.

„Biroul de Investigații Criminale l-a băgat pe unul la închisoare, era un apropiat al lui Dancu și acum există temerea că Dancu se va răzbuna pe cei care s-au ocupat de caz”, ne-a spus un alt polițist.

S-a rupt lanțul de iubire și în familie? 

Tudorel Dogaru este, în prezent, unul din cei doi adjuncți ai lui Constantin Dancu, împuternicit adjunct inspector șef. Este unul dintre puținii polițiști constănțeni care au refuzat orice discuție cu TOMIS NEWS, însă ofițerii apropiați de cei doi ne-au explicat motivele care au dus la cearta dintre Dancu și Dogaru:

„Dancu este nașul lui Dogaru, dar ei nu își mai vorbesc. Temerile lui Dancu sunt legate de ascensiunea fulminantă a lui Dogaru și probabil simte că pierde controlul. Acum vreun an, cei doi au fost la o petrecere și s-au „pilit” amândoi, dar Dancu mai mult și, la beție, i-a zis lui Dogaru că el l-a făcut mare! Bășcălia asta nu i-a convenit lui Dogaru, s-au certat și de atunci nu mai este relația pe care cei doi au avut-o. Pe de altă parte, recent, la o ședință între Dancu, Dogaru și Vizitiu, ultimii doi s-au ridicat de la masă și Dogaru s-a dus la Primărie, pentru o întâlnire cu Făgădău. Asta iar l-a înfuriat pe Dancu, pentru că Dogaru s-a dus la Făgădău peste capul lui”.

Pe de altă parte, alte surse ne-au precizat că cearta ar fi mai veche, din 2013, din cauza unor neînțelegeri ivite când Dogaru era la Serviciul de Acțiuni Speciale.

Coarnă, SNPPC, despre Dancu: „A făcut presiuni să fie șters un articol. Suntem în 1946? Dacă era echilibrat și cu mintea la el, nu făcea așa!” 

Problemele polițiștilor constănțeni sunt multe. Plecând de la deficitul de personal și ajungând la logistica inexistentă, nu mai vorbim de salarizare sau de reprezentare a intereselor lor la „centru”, vestea reînscăunării lui Dancu la șefia IPJ Constanța a instaurat o stare de sictir generală pentru majoritatea polițiștilor constănțeni.

„Realitatea este că se urmărește ascunderea deficitului de personal și de logistică și a realității din teren. Se resimte lipsa de personal, accentuate de faptul că sunt și pensionări la 47 de ani, tinerii nu pot fi formați repede. (…) Există această frustrare generală în rândul polițiștilor, dar eu nu înțeleg de ce sunt incapabili să facă nimic. Nimeni nu spune nimic, este o stare de tăcere și acceptare generală”, ne-a explicat un ofițer constănțean.

În altă ordine de idei, un alt polițist reclamă spiritul antreprenorial al lui Dancu și înclinația spre softuri de control permanent. MSP este softul prin care dictatura atinge înalte culmi ale sclerozei:

„Știrea ștearsă este una din cele mai mici probleme pe care le are. Nu se vorbește despre MSP, softul reintrodus de Dancu printr-un ordin emis pe 25 septembrie. MSP este un soft pentru supravegherea polițiștilor, trimite date cu o hartă despre fiecare dintre ei direct pe laptopul lui Dancu. El l-a avut și la prima împuternicire, reintrodus acum, dar nu este perfect funcțional. De exemplu, i-a arătat o data că un polițist figura la șase mile marine, pe mare, dar el era pe teren! Acest soft urmează să fie vândut și altor Inspectorate Județene de Poliție, cum ar fi cel din Dolj. Pe de altă parte, partea noastră de IT este la pământ. Cei mai mulți dintre IT-iști au demisionat în ultima vreme, pentru că nu pot comunica cu baza, din cele șase stații necesare asigurării serviciului, patru sunt nefuncționale și, de asemenea, nu există nici bateriile necesare pe mașini”.

Toate aceste informații au început să irite o serie de instituții publice, iar anumite persoane întreprind în ultima perioadă dese navete între București și Constanța.

„Are multe relații (Dancu – n.r.), dar nu le poate avea pe toate. Tot ceea ce a făcut și face se va întoarce împotriva lui, pentru că este convins că el este cel mai tare și nu i se poate întâmpla nimic. Înțeleg că „Doi și-un sfert” lucrează, poate reușesc ei acolo unde DNA i s-a comandat să se oprească”, ne-a completat un polițist.

CITEȘTE ȘI:

Târâș-grăpiș, vom avea o lege a salarizării unitare. Vișan: „A venit târziu, dar forma este OK”. Turcescu: „Un Guvern de impotenți, rupți de realitate”. SNPPC: „Închidem țara și plecăm! O lege de rahat!”

Faptul că Dancu a comandat ștergerea unei știri îi irită peste măsură și pe liderii Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. Președintele SNPPC, Dumitru Coarnă, și-a exprimat dezamăgirea pentru această formă oribilă de dictatură, în contextul în care am discutat despre „reintroducerea planului zilnic de muncă”.

„Este o invenție marca Dancu! Reprezintă o prostie, o violare a muncii, o încălcare a profesiei! Vrea să creeze o aplicație cu un plan de muncă… În primul rând, are o problemă de legalitate și cu protecția datelor! Sper să revină și să nu facă acel lucru. Eu am mai avut discuții cu domnul Dancu și când a fost prima dată inspector șef la Constanța și să înțeleagă că nu e… să nu spun altceva! Am văzut că a scos acel articol, la comandă! Înseamnă că suntem în anul 1946, nu? Dacă avea dreptate, nu intervenea acolo să facă presiuni articolului, să fie șters la comandă, dacă era un om echilibrat și cu mintea la el. Se pare că nu e așa, domnul Dancu vrea altceva, nu neapărat o poziție corectă. O să discutăm, negociem. Domnul Dancu e domnul Dancu… nu vreau eu să spun mai multe!”, a spus președintele SNPPC, Dumitru Coarnă, pentru TOMIS NEWS.

PARTEA A II-A 

TOMIS NEWS republică în integralitatea lui articolul șters din Cuget Liber, la presiunile inspectorului șef al IPJ Constanța, Constantin Dancu:

Experiment cu scandal la IPJ Constanţa. Şeful Poliţiei Române a dispus verificări 

Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa a reintrodus „planul zilnic de muncă”, în format electronic, sub forma unui experiment-pilot atipic, susţine SNPPC, sindicatul cu cea mai mare reprezentativitate din Poliţie. Reprezentanţii Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual spun că problema în cauză a fost discutată, în 27 şi 30 octombrie, de Dumitru Coarnă, preşedintele SNPPC cu Bogdan Despescu, inspectorul general al Poliţiei Române, care a dispus efectuarea de verificări asupra experimentului-pilot atipic de la Constanţa.

„Planul de muncă a fost până în anul 2010 şi atunci s-a abrogat. Acum, înţelegem că a revenit la Constanţa planul de muncă, dar fără bază legală. Este vorba de un instrument prin care sunt controlaţi cei cu funcţie de execuţie şi din experienţă, vă spun că este aproape imposibil ca lucrătorii de poliţie să îndeplinească ce se stabileşte în acel plan. Munca de poliţie nu poate ţine de un plan. Înainte să fie luată o astfel de măsură ar fi trebuit să se consulte sindicatele, însă acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Vasile Zelca, preşedintele SNPPC Constanţa.

Sindicaliştii susţin că nu există o dispoziţie scrisă în acest sens şi că totul se limitează la un soft despre a cărui origine, acreditare şi verificare nu se cunoaşte nimic. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa nu au dorit să ofere un punct de vedere oficial în legătură cu acest subiect.

Sorin HULUBEI

TOMIS NEWS AȘTEAPTĂ CU ENTUZIASM PRESIUNILE, COMENZILE SAU AMENINȚĂRILE DIN PARTEA INSPECTORULUI ȘEF AL IPJ CONSTANȚA, CONSTANTIN DANCU.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

2 comentarii la „Constantin Dancu, DICTATORUL de la IPJ Constanța. Coarnă, SNPPC: „Dacă avea dreptate, era echilibrat și avea mintea la el, nu făcea presiuni. Nu vrea o poziție corectă și nu vreau să spun mai multe…”

 • joi, 16 noiembrie 2017 la 06:53
  Permalink

  Alo! Autorule, ai verificat informatiile primite sau debitezi calomniile unor frustrati pusi la munca? Lasa-te de presa! 80% din continut este fara acoperire!

  Răspunde
  • joi, 16 noiembrie 2017 la 11:01
   Permalink

   Articol șters la comandă dintr-un ziar constănțean, vile una lângă alta, avere nejustificată și acum o laudă pentru „planul de muncă” al lui Dancu. Eh, tocmai de-aia nu o să mă las de presă, din cauza infractorilor. Capisci?

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.