Constănțenii sunt cocoșați de datoriile la bănci

Cifre alarmante răsar din Constanţa, lună de lună! Judeţul nostru se „făleşte” într-un top mai puţin onorabil, locul trei pe țară în privinţa datoriilor restante la bănci, poziție în care ne aflăm de mai mulți ani.

Potrivit unui bilanţ al BNR, care prezintă structura în profil teritorial a creditelor şi depozitelor cetăţenilor, valabil pentru luna ianuarie 2017, în Constanţa se înregistrează 5,089 miliarde lei împrumutaţi de populaţie. Numai 1,280 miliarde lei au fost acordaţi pentru locuinţe, iar creditele restante se ridică la suma fulminantă de 229 milioane lei, în scădere totuși în ultimul an, dar în creștere față de luna precedentă, însă în contextul în care clujenii datorează doar 186 milioane lei! Doar Cluj şi Bucureşti depăşesc Constanţa în privința creditelor şi vorbim de 6,831 miliarde lei şi, respectiv, 43,549 miliarde lei. Constanţa este urmată de judeţul Braşov, ardelenii înregistrând credite în lei de 4,313 miliarde lei, din care peste 3,955 miliarde curente şi 358 milioane lei restante (în scădere față de luna precedentă). Potrivit BNR, sunt considerate restante creditele care, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea, înregistreză întârzieri la plată de cel puţin o zi, capitol unde Constanţa ocupă locul patru, cu 229 milioane lei, fiind întrecut de Bucureşti (peste 1,617 miliarde lei). Diferenţe notabile între Constanţa şi Cluj se regăsesc şi în privinţa depozitelor, unde populaţia judeţului Constanţa înregistrează 3,090 miliarde de lei (din care 519 milioane – societăți nefinanciare și 2,492 miliarde – gospodăriile populației), în timp ce clujenii ţin sub grija băncilor 5,799 miliarde lei (spre comparație, în februarie 2016  această cifră se situa la 3,480 miliarde de lei).

Ierarhia judeţelor nu se modifică de la o lună la alta, iar Bucureşti conduce detaşat în clasament în funcţie de volumul creditelor contractate de populaţie de la instituţiile de credit, fiind urmată la mare distanţă de celelalte judeţe, de fiecare dată Cluj şi Constanţa. La nivel naţional, valoarea restanţelor la creditele contractate de populaţie şi antreprenori a ajuns la finele lunii ianuarie a.c. la peste 5,946 miliarde de lei (în creștere față de luna precedentă), volumul total al creditelor curente contractate de la bănci al tuturor judeţelor depăşind 125,499 miliarde de lei.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *