Spread the love

Aproape o sută de mii de români vor alege Unirea la Marșul Centenar care se va desfășura duminică, 25 martie, la Chișinău, de la ora 12.00, în Piața Marii Adunări Naționale. Două autocare cu zeci de unioniști, de toate vârstele, vor pleca de la Constanța vineri, începând cu ora 22.00 ( stația Kaufland-ICIL de pe bd.Brătianu). Întoarcerea va fi duminică, 25 martie, după încheierea manifestațiilor și spectacolelor. Sâmbăta va fi dedicată vizitării orașului Chișinău, petrecerilor românești și meciurilor de fotbal între echipele sportive de pe ambele maluri ale Prutului.

„Unirea înseamnă unitatea în credință și prosperitate”

Potrivit unuia dintre organizatorii constănțeni, Codruț Burdujan, dobrogenii care vor participa la marș vor avea inclusă în program și o noapte de cazare la Chișinău.

„Dacă în anii precedenți autocarele spre evenimentele unioniste erau pline cu studenți, asistăm acum cu deosebită bucurie la o participare entuziastă din partea unui număr apreciabil, câteva zeci,… de doamne! Dobrogencele au dat o lecție de partiotism extraordinară! S-au gătit cu brasarde tricolore și costume naționale, cântă și fac glume pe seama celor care stau cu ochii la știrile meteo de teama câtorva fulgi de nea.  Grupul care pleacă de la malul mării să cinstească o cupă lângă statuia lui Ștefan cel Mare din Chișinău anulează orice apartenență politică: membrii organizațiilor situate în fronturi politice diferite vor fi cazate împreună, vom petrece, mânca bunătățile renumitei bucătării moldovenești și vom dansa pe versurile cântecului <<Jurământ la Putna>>. Atmosfera este electrizantă, veselă, acest moment dezbracă sufletele de orice zgură și ne luminează cu dragoste adevăratele sensuri după care trebuie să ne orientăm mai departe în acest context delicat al istoriei. Unirea nu este doar o aniversare care punctează o agendă, este o trăire pe care nu o pot simți decât cei ce înțeleg că pentru a evolua ca națiune europeană, pentru a nu rămâne doar o statistică a învinșilor, este unitatea în credință și prosperitate. O Românie reîntregită în hotarele firești înseamnă o națiune mai puternică, un stat cu adevărat consolidat iar, în granița NATO cu Rusia, o punte de legătură, comunicare, comerț, cultură și spiritualitate între forțe care astăzi, pentru moment, iau forme antagonice”, a precizat Codruț Burdujan.

Momentul va reuni românii de pe ambele maluri ale Prutului și diaspora sub același ideal – al Reîntregirii Naționale. Manifestația este organizată de Alianța pentru Centenar care reunește sub același steag patrioții și organizațiile unioniste de pretutindeni.

După Castelu, comuna Siliștea ridică steagul unionismului!

Consiliul local al comunei Castelu, județul Constanța, a adoptat, joi, în unanimitate, Declarația de Unire cu Republica Moldova. Gestul simbolic din consiliul local a fost urmat de un spectacol în centrul localității, la care au participat zeci de castelani și nisipăreni.

CITEȘTE ȘI:

Comuna Castelu – prima din județul Constanța care adoptă Declarația de Unire cu Republica Moldova

Vineri, consiliul local al comunei constănțene Siliștea a adoptat Declarația de Unire cu Republica Moldova. Potrivit primarului Mihai Soare, Declarația a fost semnată de toți cei prezenți, inclusiv viceprimarul, secretarul și toți consilierii locali.

„La mulți ani românilor de pretutindeni cu ocazia Centenarului! Frații în veci vor fi frați! Unirea o face poporul, uniți avem putere!”, a spus, foarte entuziasmat, primarul Mihai Soare.

Pe de altă parte, Siliștea este de mai mult timp înfrățită cu localitatea basarabeană Carabetovca.

Declarația de Unire a comunei Siliștea

Prima comună din România care a adoptat Declarația de Unire a fost comuna Parva, județul Bistrița-Năsăud, al cărei exemplu a fost urmat de satul Bădăcin, județul Sălaj. Miercuri, aleșii locali din comuna Putna, județul Suceava, au adoptat Declarația de Unire la mormântul lui Ștefan cel Mare.

Primul consiliu județean care a votat solicitarea de unire ce va fi adresată Parlamentelor celor două state românești a fost Prahova, la începutul acestei luni, iar Consiliul Județean Constanța va vota proclamația de Unire în cadrul ședinței din 27 martie.

Până în prezent, 126 de localități din Republica Moldova și 3 raioane au adoptat Declarații de Unire cu România.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *