Spread the love

În urmă cu câteva zile, o veste dădea fiori reci constănțenilor. Concret, locuitorii din municipiul Constanța ar fi putut să rămănă fără apă caldă din cauza unui conflict între Electrocentrale Constanţa SA, producătorul de energie termică, și ROMGAZ, care a amenințat că va sista alimentarea cu gaze către Electrocentrale Constanţa începând cu data de 1 septembrie. Asta pentru că producătorul de gaze Romgaz are de încasat datorii restante de peste 16 milioane de lei de la Electrocentrale Constanţa.

„Romgaz a efectuat, începând cu data de 1 octombrie 2017, în baza contractului încheiat cu Electrocentrale Constanţa, livrări de gaze naturale în conformitate cu solicitările clientului. Pe tot parcursul derulării contractului, Electrocentrale Constanţa a înregistrat datorii restante. Până în prezent, facturile aferente consumului, la data de 30 iunie 2018, se ridică la suma de peste 15,76 milioane lei, din care datoria restantă, facturată, este de 1,158 milioane de lei“, se arată într-un comunicat al Romgaz.

Pentru că problema e cu bătaie lungă, iar peste trei luni vine iarna, primarul Constanței, Decebal Făgădău, a spus vineri că s-a implicat în acest conflict, tocmai pentru ca locutorii orașului să nu sufere.

„Din momentul în care am aflat, din presă, despre notificarea pe care Romgaz a transmis-o societății Electrocentrale Constanța SA, i-am convocat pe directorul RADET Constanța, Liviu Popa, și conducerea Electrocentrale Constanța și am căutat soluția cea mai rapidă. Azi (vineri, n.r.) a efectuat o plată în avans, pentru a scoate din încurcătura Electrocentrale, astfel încât aceasta să nu rămână fără gaz“, a punctat Făgădău.

Edilul Constanței a precizat, în schimb, faptul că soluția găsită este una de moment.

„Știu că trebuie un sprijin consistent către Electrocentrale Constanța, pentru a se asigura sumele necesare în vederea aprovizionării cu materie primă, pentru sezonul rece 2018 ¬- 2019. Municipiul Constanța nu are niciun leu datorie și a achitat sume în avans pentru iarna ce va veni. Sperăm că Ministerul Energiei împreună cu Electrocentrale Constanța SA și furnizorii vor gestiona situația, astfel încât constănțenii să nu sufere nicio secundă. Noi în momentul de față am intervenit tocmai pentru că înțelegem situația. Dacă nu se vor găsi soluții de viitor și nu facem decât să astupăm găurile financiare în fiecare sezon rece, fără să se găsească într-o soluție de viitor, tare mi-e că vom rămâne fără sistem centralizat de energie termică “, a declarat Făgădău.

Întrebat dacă locuitorii din Constanța trebuie să își facă griji pentru iarna care va veni, primarul a spus că îi asigură pe constănțeni că municipiul a făcut tot ceea ce ține de el și că va face în continuare, astfel încât să nu se ajungă în situația ca populația să rămână fără căldură la iarnă.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *