Spread the love

Cifre alarmante răsar din Constanţa! Judeţul nostru se „făleşte” într-un top mai puţin onorabil, locul trei pe țară în privinţa datoriilor restante la bănci, poziție în care ne aflăm de mai mulți ani.

Potrivit unui bilanţ al BNR, care prezintă structura în profil teritorial a creditelor şi depozitelor cetăţenilor, valabil pentru luna decembrie 2016, în Constanţa se înregistrează 5,098 miliarde lei împrumutaţi de populaţie. Numai 1,264 miliarde lei au fost acordaţi pentru locuinţe, iar creditele restante se ridică la suma fulminantă de 223 milioane lei, în scădere totuși în ultimul an, însă în contextul în care clujenii datorează doar 188 milioane lei! Doar Cluj şi Bucureşti depăşesc Constanţa în privința creditelor şi vorbim de 6,754 miliarde lei şi, respectiv, 44,386 miliarde lei. Constanţa este urmată de judeţul Braşov, ardelenii înregistrând credite în lei de 4,278 miliarde lei, din care peste 3,909 miliarde curente şi 369 milioane lei restante. Potrivit BNR, sunt considerate restante creditele care, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea, înregistreză întârzieri la plată de cel puţin o zi, capitol unde Constanţa ocupă locul patru, cu 223 milioane lei, fiind întrecut de Bucureşti (peste 1,484 miliarde lei). Diferenţe notabile între Constanţa şi Cluj se regăsesc şi în privinţa depozitelor, unde populaţia judeţului Constanţa înregistrează 3,190 miliarde de lei (din care 525 milioane – societăți nefinanciare și 2,585 miliarde – gospodăriile populației), în timp ce clujenii ţin sub grija băncilor 5,821 miliarde lei (spre comparație, în februarie 2016  această cifră se situa la 3,480 miliarde de lei).

Ierarhia judeţelor nu se modifică de la o lună la alta, iar Bucureşti conduce detaşat în clasament în funcţie de volumul creditelor contractate de populaţie de la instituţiile de credit, fiind urmată la mare distanţă de celelalte judeţe, de fiecare dată Cluj şi Constanţa. La nivel naţional, valoarea restanţelor la creditele contractate de populaţie şi antreprenori a ajuns la finele lunii februarie a.c. la peste 5,826 miliarde de lei, volumul total al creditelor curente contractate de la bănci al tuturor judeţelor depăşind 126,198 miliarde de lei.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *