Constanța va avea un Centru de reumatologie și un institut de medicină legală. Proiectele lui Palaz au fost adoptate

Consilierii județeni constănțeni au lăsat vineri, 19 octombrie, râca politică pentru câteva minute și au votat în unanimitate, 33 de voturi „pentru“, două proiecte de hotărâre, care cuprind reabilitarea unor clădiri aflate în imediata vecinătate a Policlinicii nr. 2 și în care au urma să funcționeze mai multe secții ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

În prima hotărâre, s-a aprobat încetarea dreptului de administrare constituit în favoarea Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Apostol Andrei“ Constanța asupra bunurilor imobile ce aparțin domeniului public al județului Constanța și care sunt în stare avansată de degradare, în vederea amenajării și înființării unei Secții de Medicină Internă cu Compartiment de Reumatologie și a unui Centru de Excelență de Diagnostic, Monitorizare și Tratament, conform standardelor europene.

policlinica 2 3

„În România sunt peste 600.000 de persoane diagnosticate cu boli inflamatorii reumatismale. Conform specialiștilor, categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme de afecțiuni musculoscheletale ce afectează proporții semnificative din populația țării. Practic, acești pacienți trebuie monitorizați în condiții de siguranță condiții și tratați în servicii de spitalizare, ori de există ori acutizări ale bolii. Dacă nu recunoscute și tratate la timp, bolile reumatismale inflamatorii mediate imun provoacă un handicap major. Un management eficient al pacientului începe cu o diagnosticare precoce și o inițiere rapidă a tratamentului specific pentru a stopa progresia bolii și a induce remisiunea bolii…Sunt foarte numeroase afecțiunile reumatologice care pot la un moment dat să amenințe viața pacientului, prin apariția unei noi afectări de organ sau agravarea celei preexistente, efecte adverse ale medicației, precum și apariția unor comorbidități cardiovasculare, renale și infecțioase, care cresc riscul acestor pacienți…Având în vedere structura morbidității generale și invalidante, volumul prestațiilor medicale impuse de o supraveghere medicală activă și corectă, precum și de adresabilitatea populației din sud-estul României, considerăm că este necesar înființarea la nivelul regiunii a unei secții de Medicină Internă cu Compartiment de Reumatologie și a unui Centru de Excelenta de Diagnostic, Monitorizare și Tratament, conform standardelor europene. În acest sens, este necesară realizarea unui obiectiv de investiții în vederea amenajării respectivelor imobile“, a punctat inițiatorul proiectului, vicepreședintele CJC, Claudiu-Iorga Palaz.

Centrul de medicină legală se mută!

În cel de-al doilea proiect, consilierii au votat, tot la inițiativa lui Claudiu Palaz, aprobarea indicatorilor tehnico-economici, faza DALI, aferenți obiectivului „Amenajări interioare/exterioare, consolidare și modernizare imobil D+P+IE – pentru Serviciul Clinic Județean de Medicină Legală Constanța”, situat în strada Ștefan cel Mare nr. 133. Și în acest caz, este vorba de amenajarea unei clădiri, situate tot în apropierea Policlinicii 2 și unde ar urma să funcționeze un institut de medicină legală și unde vor fi efectuate, printre altele, examinări medico-legale (la cererea persoanelor interesate sau la cererea organelor de urmărire penală sau a instanțelor judecătorești, certificate medico-legale, constatări, expertize, analize toxicologice și serologice, autopsii medico-legale, examene anatomo-patologice, cursuri și lucrări practice cu studenți.

44247914 1864815626965152 1846007081606316032 n

„Serviciul Clinic Județean de Medicină Legală este secție a Spitatului Clinic de Urgență Constanța, fiind singura unitate care funcționează la nivelul județului Constanța cu acest obiect de activitate. În acest sens a fost identificat un imobil, respectiv pavilionul D+P+IE amplasat pe latura estică a Spitalului Clinic municipal Constanța, secție exterioară a Spitalului Clinic de Urgență Constanța se regăsește în inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public a județului Constanța prin Ordinul Ministerului Sănătății și Familiei nr. 389/2003, Protocol de predare-primire nr. 3716/2005, însușit prin HCJ nr. 172/30.06.2017 cu denumirea Clădire Medicală 1 Secție Boli Interne și Diabet situat în strada Ștefan cel Mare nr. 133 din Constanța. Clădirea realizată în 1908, extinsă în perioada 1935 – 1944, reamenajată în perioada 1947 – 1954 a fost abandonată din anul 2002“, a notat vicepreședintele CJC Claudiu Palaz.

Vicepreședintele CJC a declarat că actualul Centru de medicină legală din Constanța, situat pe strada Zmeurei va fi mutat în noua locație din Strada Ștefan cel Mare după ce vor fi finalizate lucrările la clădirea în care a funcționat, în urmă cu foarte mulți ani, printre altele, un centru de chirurgie facială. Imobilul ar urma să fie reabilitat cu fonduri de la Consiliul Județean, lucrările fiind evaluate la aproximativ nouă milioane de lei.

„Vom facem un institut de medicină legală, nu centru, pentru că suntem singurul județ care nu are așa ceva”, a spus Palaz în cadrul ședinței CJC.

„Le mulțumesc colegilor consilieri că au înțeles importanța acestora!”, a precizat Palaz după ședință.

CITEȘTE ȘI:

Palaz jubilează: i-a venit autorizația de funcționare pentru aparatura de la Policlinica 2

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *