Constanța, în scenariul ROȘU. Prefectul Coșa: „Grija prioritară este de a NU ajunge în pragul stării de CARANTINĂ. Miza este sezonul estival și acum plătim acest preț”

Prefectul Constanței, Silviu Coșa, a avut miercuri declarații de presă la sediul instituției, cu privire la depășirea ratei de incidență de 3 la mia de locuitori. Astfel, municipiul Constanța este în scenariul roșu și, în conformitate cu legislația în vigoare, în cadrul CJSU s-au adoptat o serie de măsuri, care intră în vigoare din această noapte, de la 00:00:

„S-a constatat depășirea pragului de 3 la mie și automat intră în vigoare măsurile specifice acestui prag, cele mai de impact fiind cele legate de operatorii economici care prepară hrana în spații închise – restaurante, vor avea voie să funcționeze doar în sistem delivery și terase. Se interzice funcționarea sălilor de spectacole, cinematografele, teatrele și alte instituții de acest gen, jocurile de noroc sunt interzise – pot funcționa doar vânzătorii de bilete Loto sau pariuri, dar doar vânzare, staționarea este interzisă în spațiul respectiv. Măsurile se vor menține pe o perioadă de 14 zile, la sfârșitul acestei perioade, în funcție de rata de incidență de la momentul respectiv, să se ia măsurile aferente. Școlile vor funcționa și la depășirea pragului de 3 la mie până la 6 la mie dar într-un sistem hibrid, în sensul în care copiii preșcolari și cei din ciclul primar și din anii terminali vor veni la școală. În spitalele din Constanța situația este oarecum staționară în ultimele zile. Dacă la sfârșitul lunii februarie a avut loc o creștere până la 27% a paturilor covid, ieri 50%, astăzi 52%. (…) S-a făcut o solicitare de către unii dintre reprezentanții HoReCa, au adus azi solicitări suplimentare, la începutul săptămânii viitoare materializăm întâlnirea cu dânșii. Sezonul estival este mult prea îndepărtat în momentul de față, momentan grija noastră prioritară este de a nu ajunge din nou în pragul stării de carantină și în ceea ce privește sezonul sau Paștele fac un apel la cetățeni și HoReCa să înțeleagă că sezonul estival este miza și un grad de ocupare de 50% sau pentru că 14 zile restaurantele sunt închise este un preț pe care trebuie să îl plătim ca să nu compromitem sezonul estival”, a spus prefectul Coșa.

Astăzi, rata de incidență pentru municipiul Constanța este de 3,20. La nivelul județului, în scenariul roșu mai sunt localitățile Vulturu, Mihail Kogălniceanu, Ion Corvin, Crucea și Valu lui Traian.

Măsuri aplicabile în U.A.T.-urile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori

1. Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice închise și deschise. Este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane.

2. Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este interzisă.

3. Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in este interzisă.

4. Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este interzisă.

5. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă.

6. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, se desfăşoară doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi.

7. În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi la pct. 5 şi 6 este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

8. Operatorii economici prevăzuţi la pct. 5 şi 6 vor respecta obligaţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri nr. 1493/2788/149/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în unităţile de alimentaţie publică de tipul restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor, precum şi în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor.

9. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

9.1. Funcționarea operatorilor din domeniul jocurilor de noroc care comercializează bilete de tip LOTO, pariuri și lozuri, este permisă doar pentru activitatea de vânzare a acestora, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară (H CNSU 60/17.12.2020).

Măsuri specifice pentru activități sportive

  1. Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise, cu excepţia celor organizate şi desfăşurate potrivit pct. 2-4.
  • Activităţile de pregătire fizică în cadrul structurilor şi bazelor sportive, definite conform Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, constând în cantonamente, antrenamente şi competiţii sportive organizate pe teritoriul României, pot fi desfăşurate numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii nr. 1219/1634/2020 pentru aprobarea regulamentelor privind condiţiile necesar a fi respectate pentru accesul în bazele sportive, în vederea practicării sporturilor individuale în aer liber, pentru practicarea sporturilor de echipă în aer liber, pentru reluarea activităţii de nataţie în bazinele acoperite şi în aer liber din România, în vederea desfăşurării activităţilor sportive în spaţii închise, respectiv desfăşurării activităţilor de pregătire fizică în săli de fitness şi aerobic.
  • Competiţiile sportive se pot desfăşura pe teritoriul României fără spectatori, numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii nr. 1219/1634/2020 pentru aprobarea regulamentelor privind condiţiile necesar a fi respectate pentru accesul în bazele sportive, în vederea practicării sporturilor individuale în aer liber, pentru practicarea sporturilor de echipă în aer liber, pentru reluarea activităţii de nataţie în bazinele acoperite şi în aer liber din România, în vederea desfăşurării activităţilor sportive în spaţii închise, respectiv desfăşurării activităţilor de pregătire fizică în săli de fitness şi aerobic.
  • În condiţiile pct. 2, se permite desfăşurarea de către sportivii profesionişti, legitimaţi şi/sau de performanţă a activităţilor de pregătire fizică în bazine acoperite sau aflate în aer liber, iar activităţile de pregătire fizică în spaţii închise sunt permise numai cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi, astfel încât să se asigure minimum 7 mp/persoană.
DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.